Jorden befinder sig i en stor galakse, som vi kalder Mælkevejen, som menes at indeholde ca. 100 milliarder stjerner. Selv om det ser ud som om galakser er meget tætte, er galakser som Mælkevejen utroligt diffuse.
Hvor ligger Jorden i Mælkevejen?
Mælkevejen er en almindelig spiralgalakse, og Jorden befinder sig ca. 25.000 lysår fra Mælkevejens centrum. I midten af Mælkevejen findes det sorte hul Sagittarius A*. Set fra Jorden befinder det sorte hul sig i stjernebilledet Skytten, eller Sagittarius, og deraf kommer navnet.
Hvad er der i midten af vores galakse?
Solen ligger i galaksen Mælkevejen sammen med et sted mellem 100 og 400 milliarder andre stjerner. I centrum af Mælkevejen er der et sort hul, der vejer knap fire millioner gange så meget som Solen. Det sorte hul er blevet fundet ved at iagttage stjerner, der kredser rundt om det.
Kan man se andre galakser fra Jorden?
De stjerner, vi kan se, tilhører alle vores egen galakse, Mælkevejen, og er således højst 100.000 lysår væk. Det er dog også muligt at se enkelte andre galakser. Det fjerneste himmellegeme, der er synligt uden brug af kikkert, er Andromedagalaksen, der befinder sig cirka 2,5 millioner lysår herfra.
Hvor mange planeter i vores galakse?
Mælkevejen indeholder ca. 200-400 milliarder stjerner. Udover stjerner, indeholder Mælkevejen også 50 milliarder planeter, hvor omkring 500 millioner af dem, befinder sig i en afstand fra deres stjerne, så de kan huse liv. Dog er der endnu ikke fundet nogle former for liv på andre planeter.
How Earth REALLY Moves Through the Galaxy
Hvilken galakse er den største?
Nye undersøgelser viser, at NGC-6872 med sine 522.000 lysår i diameter, er universets største galakse og fem gange større end Mælkevejen. Galaksen NGC-6872 har længe været anset for værende blandt de største stjernesystemer i universet. Nu har astronomerne kåret den til universet største galakse.
Hvor mange galakser i universet?
Der menes at være ca. 100 milliarder galakser i den del af universet, vi kan se (dvs. den del af universet, vi har modtaget lys fra siden Big Bang). De mindste galakser indeholder nogle få millioner stjerner, mens de største galakser indeholder flere hundrede milliarder stjerner.
Hvad er der mest af i universet?
Men hvad består de sidste 95% af universet så af? Forskere mener, at omkring 27% af universet er mørkt stof og at de sidste 68% er mørk energi.
Hvor mange år er universet?
I dag mener de fleste forskere, at universet er 13,82 milliarder år gammelt. Det startede ved en stor eksplosion, som kaldes Big Bang.
Hvad er der ude i universet?
Universet blev skabt under Big Bang
Ifølge Big Bang-teorien blev universet skabt for 13,7 milliarder år siden, hvor et lille punkt pludselig ekspanderede til et verdensrum, der var uendeligt stort. Herefter er universet fortsat med at vokse og udvider sig nu med accelererende hast.
Hvad er der inde i en galakse?
En galakse, (af græsk:γαλαξίας som betyder mælkeagtig), er et komplekst system af stjerner, mørkt stof og interstellart stof, bundet sammen af tyngdekraften. Solen er blot én af mange stjerner i Mælkevejsgalaksen. Solsystemet indeholder Jorden og alle de andre himmellegemer, der kredser om Solen.
Hvor mange galakser kan vi se?
Man mener, at der er mere end 1.000 milliarder galakser i den del af universet, som vi kan se. Vores egen galakse hedder Mælkevejen. Astronomer vurderer, at den ud over Solen, indeholder et sted mellem 100 og 400 milliarder stjerner. I centrum af Mælkevejen er der et gigantisk sort hul – ligesom i mange andre galakser.
Kan man se Mælkevejen i Danmark?
Den internationale Dark Sky organisation har kåret Møn som et godt sted at se stjernehimlen tydeligt. Men faktisk er der flere steder i Danmark, hvor lysforureningen er så lille, at du kan opleve Dark Sky og se mælkevejens bue hen over nattehimlen.
Hvor gammelt er det lys vi ser i dag?
Vi ser hele himlen indenfor en oval med det lys, der blev udsendt for næsten 14 milliarder år siden, og som efterhånden er blevet til mikrobølger som følge af universets stadige udvidelse.
Hvilken planet er tæt på Jorden?
Venus er vores nærmeste nabo i Solsystemet, og man kan finde flere ligheder mellem Venus og Jorden. De to planeter er næsten lige så store, og der er kun 2 % forskel på det materiale, som de hver især består af.
Hvad holder planeterne på plads?
Solen er meget større end alle planeterne tilsammen, og dens tyngdekraft holder planeter fast i deres bane omkring den.
Hvor koldt er der i universet?
Universet er stort og koldt. Eftergløden fra Big Bang, den kosmiske baggrundsstråling, rækker ikke langt, når det gælder om at få varmen. Men den sørger da trods alt for, at tomrummet har en temperatur på 2,7 kelvin, altså 2,7 grader over det absolutte nulpunkt ved -273,15 grader celsius.
Hvor hurtigt bevæger universet sig?
Udvidelsen sker hurtigere i takt med, at man bevæger sig længere og længere væk fra Jorden, solsystemet og vores galakse. Hastigheden er beregnet til at være cirka 67 kilometer i sekundet pr. megaparsec.
Hvor ligger universet?
I den tid, lyset fra de første galakser har været på vej til os, er universet vokset, og tager man det med i beregningerne, finder man, at disse galakser nu har en afstand til os på lidt over 46,5 milliarder lysår. Det giver så en diameter for universet på 2 x 46,5 milliarder lysår eller 93 milliarder lysår.
Hvor varmt er universet?
Universet er meget koldt og har en middeltemperatur på 2,73 Kelvin, hvilket svarer til -270,42 C°. Men lavere temperaturer er muligt, da det absolutte nulpunkt er -273,15 C°.
Hvordan lyder universet?
I rummet er der ingen lyd, siger man. Det er fordi, der ikke er nok molekyler i rummet til, at lyd kan bevæge sig. Derfor når lyden aldrig vores ører. Forskellige planeter, måner og stjerner udsender dog elektromagnetiske vibrationer, og disse vibrationer kan omformes til lyd, som mennesker kan høre.
Hvor starter universet?
Big Bang – Universets start. Vores Univers opstod ved Big Bang for 13.8 milliarder år siden. Der var Universet samlet i et punkt og har udvidet sig lige siden. Det ved vi, fordi vi med teleskoper kan se resten af Universet bevæge sig væk fra os.
Hvad var der før universet?
Indledning. Vores univers blev formentlig dannet i en gigantisk eksplosion for cirka 13,7 milliarder år siden, kaldet Big Bang. Snarere end én enkeltstående begivenhed, var der tale om en energiudladning, der blev ved – og derfor udvider universet sig stadig. Dét er stort set alle astronomer og fysikere i dag enige om.
Hvad er en galakse lavet af?
En galakse består af en blanding af en masse støv, gas og milliarder af stjerner. Vores galakse hedder Mælkevejen og er formet som en spiral. Forskerne gætter på, at der er mere end hundrede milliarder galakser i rummet, men der er ingen, som ved det med sikkerhed.
Hvor hurtigt udvider universet sig?
I relativ nærhed af os (kosmologisk set dvs. hundredevis af Megaparsec svarende til hundrede millioner af lysår) udvider universet sig med Hubblekonstanten. I dag er Hubblekonstanten målt til 73 km/s/Mpc (2 cm/s/lysår). Det betyder, at hvert lysår udvider sig 2 cm på et sekund.