Det følger af retsplejelovens § 718 b, at man som sigtet kan indbringe sagen for retten, når en sigtelse har stået på i 1 år og 6 måneder eller mere. Retten kan da forlænge fristen, men sker det ikke, så skal anklagemyndigheden inden 2 måneder træffe afgørelse om tiltale. Sker det ikke anses sagen for påtaleopgivet.
Hvad er forskellen mellem sigtelse og tiltale?
Man skifter status fra mistænkt til sigtet, når politiet meddeler, at man nu er sigtet i sagen. Tiltalt bliver man, når anklagemyndigheden har vurderet den sag, politiet har arbejdet på, og besluttet at rejse tiltale ved retten. I dette skema kan du se betydningen af at være mistænkt og sigtet.
Hvad sker der efter en sigtelse?
Bliver du sigtet, fortæller politiet dig, hvilken forbrydelse du er sigtet for. Som sigtet i en straffesag, har du en række rettigheder, som politiet vil oplyse dig om. Det er frivilligt, om du vil udtale dig til politiet. Du har altså ikke pligt til at bidrage med oplysninger til sagens opklaring.
Hvad betyder det når der er rejst tiltale?
Når anklagemyndigheden har rejst tiltale i sagen (lavet et anklageskrift) og sendt sagen videre til retten, bliver den sigtede indkaldt til et retsmøde og får udleveret anklageskriftet. Den sigtede bliver herefter betegnet som tiltalte.
Er sigtet og tiltalt det samme?
Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt.
Racistisk kvinde tiltaler “neger” og sviner en kvinde til i toget
Hvad sker der når man bliver tiltalt?
At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Så er du ikke længere sigtet, men tiltalt. Du får en kopi af anklageskriftet. Når retten har modtaget anklageskriftet, bliver sagen berammet.
Kan en sigtelse frafalde?
Politiet kan opretholde en sigtelse uanset deres efterforskning ikke i første omgang har ført til et resultat. Frafalder politiet en sigtelse, skal den sigtede have det at vide. Som hovedregel får man ikke erstatning for en uberettiget sigtelse. Man kan blive sigtet uden at blive anholdt.
Hvor lang tid kan man være sigtet?
Det følger af retsplejelovens § 718 b, at man som sigtet kan indbringe sagen for retten, når en sigtelse har stået på i 1 år og 6 måneder eller mere. Retten kan da forlænge fristen, men sker det ikke, så skal anklagemyndigheden inden 2 måneder træffe afgørelse om tiltale. Sker det ikke anses sagen for påtaleopgivet.
Er sigtelser offentlige?
Under et grundlovsforhør er der i retten – udover dig og din forsvarer – en dommer og en anklager. Læs mere om dommeren og anklageren. I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige.
Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?
Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.
Kan man rejse hvis man skal i retten?
Hvis du har bestilt en udenlandsrejse, inden du blev indkaldt som vidne, vil dette normalt være en gyldig grund til at udeblive. Du skal altid give besked, også selv om du har en gyldig grund til at udeblive. Det er altid retten, der afgør, om du er lovligt forhindret i at møde op som vidne.
Hvornår må politiet gå ind i dit hjem?
Politiet skal som udgangspunkt have en kendelse fra retten, der giver lov til at ransage bolig og husrum. Politiet kan dog foretage ransagning straks og uden kendelse, hvis politiet skønner, at formålet med ransagningen ellers vil forspildes.
Kan man få erstatning for at blive sigtet?
Sigtelse og tiltale, herunder din tilstedeværelse i afhøring ved politiet og retsmøder i retten, er ikke strafferetlig forfølgelse. Meget lange afhøringer og sigtelser, der opleves så belastende og krænkende, at de kan betegnes som indgreb, kan dog medføre erstatning.
Kan man trække en tilståelse tilbage?
Har jeg ret til at trække min tilståelse tilbage på et senere tidspunkt? Hvis du har tilstået, har du ret til at tilbagekalde tidligere udtalelser og senere benægte din skyld under straffesagen, også i retten. Men i så fald fremlægges din tidligere tilståelse i retten og bruges som bevis imod dig.
Hvor lang tid går der fra anmeldelse til sigtelse?
Længere tid, før der rejses tiltale
Hvor det i 2021 tog politikredsen 156,4 dage at rejse tiltale i en sag, tog det i 2022 præcist 222,6 dage. Det svarer til en stigning på cirka 42 procent. Også hos Midt- og Vestsjællands Politi tog det sidste år længere tid, fra en sigtelse blev til en tiltale.
Hvad skal en sigtelse indeholde?
En sigtelse er en erklæring til den mistænkte om, at denne mistænkes for at have begået en strafbar overtrædelse. Det skal fremgå af sigtelsen hvilken bestemmelse, der anses for overtrådt samt på hvilken måde.
Kan jeg se hvad politiet ved om mig?
- Når du er mistænkt, sigtet eller dømt for en forbrydelse. ...
- Nationalt Fotoregister, Det Centrale Fingeraftryksregister og Det Centrale DNA-profilregister. ...
- Når du er vidne, forurettet eller anmelder.
Hvornår har man ikke ret til aktindsigt?
Offentlighedsloven giver dig blandt andet ikke ret til at søge om aktindsigt i: Sager om ansættelse og forfremmelse samt ansættelsesforhold i det offentlige, dog med undtagelse af oplysninger om navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønforhold og tjenesterejser.
Kan man se om man er blevet politianmeldt?
Du modtager et brev fra Udbetaling Danmark, senest 10 dage efter de har modtaget anmeldelsen. Du vil enten få besked om, at de afviser eller går videre med anmeldelsen. Hvis Udbetaling Danmark går videre med anmeldelsen, vil de undersøge din situation, og du får mulighed for at sende yderligere oplysninger.
Hvem kan rejse en sigtelse?
I Danmark har politiet ret og pligt til at rejse sigtelse, hvis der anmeldes eller konstateres en overtrædelse af straffeloven. Forudsætningen er, at der kan udpeges en mulig gerningsmand, og at der er begrundet mistanke mod denne person.
Hvor længe må politiet tilbageholde en?
Politiet kan tilbageholde en anholdt person i op til 24 timer. Hvis politiet vil tilbageholde den anholdte i længere tid, skal en dommer tage stilling til, om betingelserne for varetægtsfængsling er opfyldt. Dommeren tager stilling til varetægtsfængsling ved et grundlovsforhør.
Hvor lang tid må politiet gemme oplysninger?
vil begå alvorlig kriminalitet. hov for at gemme informationerne, i det de må lagres så længe, som der består herfor for at kunne opfylde lovens bestemmelser. er denne frist maksimalt 10 år og for unge (over 14 år) fem år.
Hvad skal der til for at få en sag i Højesteret?
Det er kun, når en sag er principiel (for eksempel fordi den har betydning for andre sager eller har en særlig samfundsmæssig interesse), at den kan ankes fra landsretten til Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret.
Hvis man bliver sigtet for vold?
Hvad er straffen, hvis man findes skyldig? Vold straffes med bøde i de mildeste tilfælde og med fængsel i flere år i de groveste tilfælde. En typisk straf er fængsel i 30-40 dage betinget med vilkår om samfundstjeneste.
Hvornår kan politiet tilbageholde dig?
Politiet kan anholde dig, hvis du med rimelig grund er mistænkt for at have begået en forbrydelse. Politiet kan anholde dig for at sikre din tilstedeværelse, forhindre at du begår flere forbrydelser eller for at forhindre, at du påvirker efterforskningen. Anholdelsen skal altså være nødvendig.