Hvor mange kvinder blev steriliseret på Sprogø?

Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret. I 1929 fik Danmark den første lov, der gav adgang til sterilisation af åndssvage og handicappede, der var anbragt under forsorg.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på forsorgshistorien.dk

Er der nogen der er flygtet fra Sprogø?

Siden hun var 17 år havde Lillian Nielsen levet et omtumlet liv under åndssvageforsorgen. Hun var blevet steriliseret som 23-årig, sendt i familiepleje, var flygtet, sendt til kvindehjemmet på Sprogø, var flygtet igen osv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejlemuseerne.dk

Hvordan blev kvinderne behandlet på Sprogø?

Kvindeanstalten på Sprogø var ikke et fængsel, men de indsatte var der på ubestemt tid. Det var ikke et hospital, men de indlagte blev opfattet som syge. Kvinderne blev betragtet som letfærdige og løsagtige, men havde selv en drøm om en borgerlig tilværelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på visitnyborg.dk

Hvornår stoppede man med at sende kvinder til Sprogø?

I stedet blev det et langvarigt mareridt for mange af de kvinder, der blev anbragt på øen. I årene mellem 1923 til 1961 blev omkring 500 kvinder anbragt på kvindeanstalten på Sprogø.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2east.dk

Hvad skete der med pigerne på Sprogø?

I Danmark anbragte man over en årrække 500 kvinder på Sprogø, fordi man vurderede, at de var ”letfærdige, løsagtige og/eller åndssvage”. Den første kvinde blev anbragt i 1923, den sidste flyttede fra Sprogø i 1961, og siden har de fleste af os glemt, at Sprogø engang var andet end en ø i Storebælt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på familiejournal.dk

Kvindehjemmet på Sprogø (dokumentar fra 1998)



Hvorfor blev kvinder sendt til Sprogø?

Seksuelt løsagtige kvinder blev sendt til Sprogø

I 1923 blev en lignende anstalt oprettet på Sprogø. Begge ø-anstalter blev nedlagt i 1961. Anstalten på Sprogø var for seksuelt løsagtige åndssvage kvinder og blev etableret, fordi datidens samfund frygtede, at der blev flere og flere såkaldte degenererede personer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2east.dk

Hvor gamle var kvinderne på Sprogø?

I alt ca. 500 piger var i tidens løb anbragt der, og i gennemsnit var de anbragt i 7 år. Kvinderne havde som sådan ikke nogen diagnose, men de blev betegnet som piger, der var 'syge på moralen'. Det betød, at de som regel havde en løssluppen og uacceptabel seksualitet efter tidens normer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundogbaelt.dk

Kan man se pigehjemmet på Sprogø?

Sprogø er fredet og der er ikke adgang til øen og pigehjemmet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kulturensvenner.dk

Er der nogen der bor på Sprogø?

Sprogø er i dag ubeboet, men der er begrænset adgang til øen for turister på guidede ture, som bliver arrangeret af Korsør Turistbureau og Nyborg Turistbureau.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundogbaelt.dk

Hvornår lukkede hjemmet på Sprogø?

Kvindehjemmet på Sprogø fungerede i knap 40 år, idet den sidste kvinde forlod anstalten 1. april 1961.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Er Journal 64 ægte?

Stort biografhit foregår på Sprogøs kvindehjem: - Virkeligheden var ikke så barsk. Jussi Adler-Olsens bestseller og den nye film Journal 64 foregår på kvindehjemmet på Sprogø.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2east.dk

Hvornår lukkede institutionen på Livø?

De Kellerske Anstalter på Livø blev officielt nedlagt i 1961 og nåede akkurat at have 50-års jubilæum. Når man i nutiden besøger Livø, vil man derfor opleve omgivelserne, som åndssvage i gamle dage kunne kalde sit hjem i mange år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på visithimmerland.dk

Hvem ejer Sprogø?

I dag er det A/S Storebælt, der ejer Sprogø, men både øen og kvindehjemmet er fredet. Indvendigt er der dog ikke mange spor efter den gamle anstalt: Gymnastiksalen er blevet konferencelokale, pigeværelserne erstattet af kontorer, og der er bygget flere ferielejligheder i de gamle bygninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Hvor mange mænd blev steriliseret på Livø?

I perioden fra 1911 til 1961 blev i alt 700 mænd anbragt på De Kellerske Anstalter på Livø. Mange af disse mænd på Livø blev steriliseret eller kastreret, for at de kunne få mulighed for at forlade øen – hvis de sagde nej, måtte de blive. Senere foregik indgrebet under tvang.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2nord.dk

Hvad bruges Sprogø til i dag?

Sprogø er uden tvivl én af Danmarks bedst kendte små øer. Mange historier og myter knyttes til den lille ø, der i årtusinder har udgjort en mellemstation for sejlads imellem landsdelene, og som i dag udgør forbindelsespunkt til Storebæltsbroen. Øen har været anvendt til beboelse, jagt og fiskeri siden ca. 4000 f.kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvad bruges pigehjemmet på Sprogø til?

Da kvinderne, der var anbragt på Sprogø, generelt blev anset for at være uhelbredelige, var det hovedfunktionen for anstalten på Sprogø, at den først og fremmest skulle virke afskrækkende på det omgivende samfund.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundogbaelt.dk

Hvorfor hedder det Sprogø?

Sprogø hed i gamle dage – Sproøe – Navnet stammer fra Ordet ”spro” der betyder spejde, og da Øen beherskede Overfarten mellem Korsør og Nyborg har den ganske naturligt faaet Navnet Sproøe.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fynhistorie.dis-danmark.dk

Hvornår lukkede Kvindehjemmet?

Da anstalten lukkede i 1961 havde omkring 500 kvinder være indsat på Sprogø.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Kan man komme til Sprogø?

Sprogø og alle de spændende oplevelser, der venter dig her, er normalt ikke tilgængelige for offentligheden. Dog arrangerer VisitNyborg guidede busture til Sprogø flere gange om året.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på visitnyborg.dk

Hvem var Sprogø pigerne?

Pigehjemmet på Sprogø fungerede som anstalt for "seksuelt løsagtige og moralsk defekte" kvinder. Kvinderne blev isoleret fra det omgivende samfund. Det var helt i tråd med samtidens socialhygiejniske forestillinger om at forhindre udbredelse af dårligt arvemateriale.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2fyn.dk

Hvad er Sprogø kendt for?

Sprogø var fra midten af 1500-tallet og mere end 120 år frem beboet af kvægdrivende bønder. I 1569 fik øen status som nødherberg og fungerede i årene 1793-1893 som mellemstation for isbådstransporter. En optisk telegraf var placeret her i 1801-1854, og i 1868 opførtes et af Danmarks kønneste fyrtårne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad hedder filmen om pigerne på Sprogø?

Der bliver ikke sparet på hverken hjerter eller stjerner, når anmelderne skal vurdere Malou Reymanns nye film "Ustyrlig". Filmen får premiere torsdag. Den handler om de Kellerske Anstalter på Sprogø, hvor man fra 1923 til 1961 placerede kvinder, der afveg fra samfundets sociale normer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tv2fyn.dk

Hvornår blev Sprogø nedlagt?

Anstalten på Sprogø blev nedlagt i 1961, og glemslens slør lagde sig over den.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på odsbib.dk

Hvorfor er der kø på Storebælt?

Når Storebæltsbroen har været lukket, opstår der ofte kø, når den skal åbne igen. For at få trafikken så sikkert og effektivt over broen som muligt, åbner vi kun op for fire af banerne i betalingsanlægget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på storebaelt.dk

Er Sprogø kunstig?

fire gange, og det kunstigt skabte areal er omkranset af et stort stendige nord for jernbaneforbindelsen og et mindre areal mellem motorvejen og jernbanen. Øen fungerer i dag som forbindelsesled mellem Vestbroen og Østbroen. Der er begrænset adgang til Sprogø på guidede ture.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på trap.lex.dk