Karry er et blandingskrydderi, og stammer fra Indien. Det betyder, at karry ikke er et krydderi i sig selv. Karry består derimod af en lang række forskellige krydderier, som er blandet sammen. Flere end 10 forskellige slags krydderier.
Er der forskel på karry?
Karry findes i både grøn, gul og rød
Posen eller glasset med den gule karrypulver er mest kendt i Danmark, og i den typiske danske variant er det gurkemeje, der giver den gule farve. I karryblandingen findes typisk også korianderfrø og spidskommen samt chili og peber til at give karryen styrke i smagen.
Hvad er forskellen på madras karry og ostindisk karry?
Ostindisk karry er en lidt mildere variant i forhold til madras karry. Ostindisk karry anvendes i mange orientalsk-inspirerede retter og i danske klassikere som karrysild og boller karry. Ostindisk karry er ligeledes velegnet i dressinger og marinader hvor man ønsker en mild karrysmag.
Hvorfor hedder det madras karry?
Madras Karry økologisk
Karryen er opkaldt efter den indiske by Madras, hvorfra rigtig mange krydderier blev afskibet.
Hvad er en god karry?
Der er dog nogle krydderier, som altid går igen i en god karry. Det drejer sig blandt andet om gurkemeje, der især er med at give karryen den gule farve. Og ellers kommes der ofte også spidskommen, peber, kanel, bukkehornsfrø, kardemomme, muskatnød, nelliker, hvidløg og allehånde i karryblandingen.
Laver billig boller i karry
Er garam masala karry?
Garam betyder hot eller stærk. Garam masala er mest almindelig i Nordindien, hvor karryen er karakteristisk for Sydindien. Garam masala er normalt mere aromatisk end karry.
Hvad er den mildeste karry?
Urtekram mild karry er en smagfuld, mild karry, der er indonisk inspireret. Den nye milde karry indeholder bl. a. fennikel, ingefær, paprika, kardemomme, muskatnød og kanel, hvilket giver en lækker og aromatisk karry.
Hvad består gul karry af?
Karry er et blandingskrydderi af typisk 10-20 krydderier. Gul karrys farve stammer almindeligvis fra gurkemeje. Andre ingredienser kan være bukkehornsfrø, muskatnød, spidskommen, laurbærblade, allehånde, safran, kardemomme, kanel, koriander, nellike, anis, peber, ingefær, hvidløg og sennep.
Hvorfor skal man svitse karry?
For karry var oprindeligt betegnelsen for enhver sammenkogt indisk ret med sovs (curries). I Indien kaldes krydderblandinger masala. Inderne blander hele ristede krydderier, før de støder dem, afhængig af den enkelte ret. Ristningen gør blandingerne stærke og aromatiske.
Er karry godt for kroppen?
- Lindrer allergier og irritationer. - Hæmme kræftceller i deres udvikling og vækst. Stofferne som findes i karryen, blandt andet stoffet curcumin, kan være med til at lindre gigt hos gigtpatienter, og give større bevægelsesfrihed.
Hvilken karry er den stærkeste?
Karrypasta inddeles i tre grupper efter farve og styrke. Den mildeste er grøn, og i den er der anvendt små grønne chilier uden kerner. Den medium stærke er gul og indeholder gule umodne chilier og har en mere frugtagtig smag. Den stærkeste er den røde karrypasta, som er lavet på basis af små røde chilifrugter.
Kan karry blive for gammelt?
Nej, krydderier bliver ikke for gamle
Dog mister krydderier i løbet af tiden meget smag og kvalitet, hvilket kan resultere i knap så smagfulde retter. Tip: Fintmalede krydderier som fx kanel, karry, spidskommen og muskatnød kan holde sig smagfulde i 2-3 år.
Er gurkemeje og karry det samme?
Gurkemeje er et uundværligt krydderi i karry, der er i familie med ingefær og en god måde at tilføje smag og farve til dine opskrifter. Den gullige rod har en lang historie som naturmedicin i Indien, og i Danmark bliver roden også mere og mere populær - både som kosttilskud og i opskrifter.
Hvad er forskellen på rød karry og Panang karry?
Panang karrypasta har farven tilfælles med rød karrypasta, men er mere sød og tør og indeholder, blandt meget andet, peanuts. Panang karry er hurtig og nem hjemmelavet aftensmad. De lidt større børn kan sagtens lave retten, enten sammen med en voksen eller hvis de har en maddag.
Hvordan smager grøn karry?
Grøn karry, lavet med friske grønne chilier, limeblade, ingefær og hvidløg, bringer en pikant og duftende karakter til retten. Kokosmælken tilføjer en cremet konsistens og en mild sødme, der balancerer det krydrede bid.
Hvorfor er karry gul?
Gurkemeje er en lille rodknold, der indeholder et kraftigt gult farvestof. Den dyrkes primært i Indien og kaldes også indisk safran. Gurkemeje anvendes især som farvestof i maden. Gurkemeje indgår også i forskellige blandingskrydderier, blandt andet karry.
Hvordan får man mest smag ud af karry?
For at få mest mulig smag ud af karryen er det vigtigt at den ristes på panden før den blandes med evt. væske. Varmen fra panden og den lette ristning gør nemlig at krydderiernes smagsstoffer og aromaer frigøres.
Hvad kan man gøre for at få karry til at smage og dufte af mere?
Om det er karry, stødt chili eller spidskommen, er princippet det samme: Varm en pande op til medium varme, hæld krydderiet - eller krydderierne på panden og bred dem ud med en grydeske. Lad dem blive på panden, imens du hele tiden ryster den eller rører i den, til duften bliver intens.
Hvor længe kan karry holde sig?
Fintmalede krydderier som fx kanel, karry, spidskommen og muskatnød kan holde i 2-3 år.
Hvilket krydderi giver karry den gule farve?
Gurkemeje er en ingefærlignende plante, der vokser i Indien og er kendt for sin stærke, gule farve, som skyldes stoffet curcumin. Det er billigere end safran, der også bruges som farvestof. Det giver såvel karry som gurkemeje den gule farve og bruges yderligere som farvestof (E-nummer 100) i fødevarer og tøj.
Kan man få for meget karry?
Det skal dog siges, at smagen på krydderierne kan være gået tabt i mere eller mindre grad, men det kan du jo hurtigt smage eller lugte dig frem til. Men du skal altså ikke være bange for at blive syg, hvis du spiser for gamle krydderier som eksempelvis karry eller paprika.
Er grøn karry sundt?
En grøn karry er en lækker og autentisk kyllingeret, der både er stærk, antiinflammatorisk, og som kan er en god kilde til sunde fedtstoffer.
Hvad drikker man til karry?
Når de stærke retter med karry kommer på bordet
Til let krydrede kødretter kan du godt tage en rødvin – enten en meget frisk og forholdsvis kølig Beaujolais eller Valpolicella. De fleste vil dog gå efter hvidvin, som gerne må have både fylde og rundhed.
Hvad gør karry stærk?
Karry Extra Stærk
Koriander (27%), cayennepeber (26%), gurkemeje (25%), bukkehornsfrø/bukkehornkløver, fennikel, spidskommen/spisskummen, sort peber.
Hvor stærk er rød karry?
Man skelner mellem 3 typer karrypasta. En grøn (den milde), en gul (mellemstærk) og en rød (den stærkeste). Den røde karrypasta er lavet af røde chilier, og den er den stærkeste af de tre. Du kan bruge karrypasta i fx den thailandske rejesuppe Tom Yam Gun eller green curry.