For at få aktindsigt skal du henvende dig til den myndighed, der har den sag, du ønsker aktindsigt i. Du kan henvende dig mundtligt eller skriftligt. Myndigheden afgør så hurtigt som muligt, om din anmodning om aktindsigt kan imødekommes.
Hvad skal en anmodning om aktindsigt indeholde?
- indeholde de oplysninger, som er nødvendige for, at myndigheden kan identificere den sag eller de dokumenter, der ønskes aktindsigt i (det såkaldte ”objektive identifikationskrav”), og.
- angive det tema, som sagen eller dokumentet vedrører (”temakravet”).
Hvornår er der tale om en aktindsigt?
En anmodning om aktindsigt skal færdigbehandles inden 7 arbejdsdage efter modtagelsen, medmindre dette på grund af f. eks. sagens omfang eller kompleksitet undtagelsesvis ikke er muligt.
Hvad skal med i en aktindsigt?
- indeholde de oplysninger, som er nødvendige for, at den sag eller de dokumenter, der ønskes aktindsigt i, kan identificeres, og.
- angive det tema, sagen eller dokumentet vedrører.
Hvor klager man over aktindsigt?
Klage over aktindsigtsafgørelser efter reglerne i offentlighedsloven og miljøoplysningsloven: Denne afgørelse kan påklages til [indsæt kompetent klagemyndighed, f. eks. Planklagenævnet].
Forvaltningsret: Aktindsigt efter offentlighedsloven
Hvor hurtigt skal man svare på aktindsigt?
En anmodning om aktindsigt skal færdigbehandles inden 7 arbejdsdage efter modtagelsen, medmindre dette på grund af f. eks. sagens omfang eller kompleksitet undtagelsesvis ikke er muligt.
Hvordan sagsøger man kommunen?
Du sagsøger en person/virksomhed/kommune ved at udtage en stævning. Hvis det er en civil sag (en tvist – modsætning til straffesag), kan du selv sagsøge via min retssag. De fleste vælger dog at benytte sig af en advokat til hjælp med stævningne.
Hvad er ikke omfattet af aktindsigt?
Dens virksomhed Retten til aktindsigt omfatter ikke rent private dokumenter, dokumenter som modtages til opbevaring eller til rent teknisk bearbejdning samt dokumenter som er sendt til myndigheden ved en åbenbar fejltagelse.
Kan man få afslag på aktindsigt?
Under visse betingelser kan en myndighed dog efter offentlighedsloven helt afslå at behandle en ressourcetung aktindsigtsanmodning og altså meddele afslag på aktindsigt, uden at myndigheden først har undersøgt, om det ønskede materiale kan udleveres eller skal undtages fra aktindsigt.
Kan man klage over aktindsigt?
En afgørelse om aktindsigt kan påklages særskilt og direkte til den myndighed, der er øverste klageinstans i forhold til den afgørelse eller behandlingen i øvrigt af den sag, anmodningen om aktindsigt vedrører.
Kan man nægte aktindsigt?
En myndighed kan give afslag på en anmodning om aktindsigt, hvis myndigheden mener, at anmodningen tjener et retsstridigt formål, eller hvis anmodningen har et chikanøst formål. Det står i offentlighedslovens § 9, stk. 2, nr. 2.
Hvad indebærer aktindsigt?
Partsaktindsigten omfatter som udgangspunkt alle dokumenter, der vedrører sagen, jf. forvaltningslovens § 9, stk. 2, nr. 1, og indførelser i journaler, registre og andre fortegnelser vedrørende den pågældende sags dokumenter, jf.
Hvornår kan man afvise aktindsigt?
Ja. Selvom identifikationskravet er opfyldt, kan anmodningen om aktindsigt som udgangspunkt afslås, hvis behandlingen vil nødvendiggøre et uforholdsmæssigt ressourceforbrug, jf. offentlighedslovens § 9, stk.
Hvad må udleveres ved aktindsigt?
Det følger af forvaltningslovens § 16, stk. 3, at dokumenterne skal udleveres i den form, som parten ønsker. Dette gælder dog ikke, hvis det er umuligt eller meget vanskeligt eller der foreligger tungtvejende modhensyn. Bestemmelsen svarer i det væsentligste til bestemmelsen i offentlighedslovens § 40.
Hvad er forskellen på aktindsigt og indsigt?
Man kan sige, at aktindsigt kan bruges til at give indblik i kommunens sager og dokumenter generelt, mens indsigt og egenacces kan bruges til at få indblik i, hvilke oplysninger kommunen har om dig. Læs mere om aktindsigt og egenacces.
Kan man få aktindsigt hos kommunen?
Det kan ske via e-mail, brev, pr. telefon eller ved personlig henvendelse i kommunen. Det er ikke et krav, at du begrunder dit ønske om aktindsigt. Din ansøgning om aktindsigt skal indeholde de oplysninger, som er nødvendige for, at kommunen kan finde den sag eller de dokumenter, du ønsker aktindsigt i.
Hvilke sager dokumenter kan man ikke få aktindsigt i?
- Oplysninger om enkeltpersoners private herunder økonomiske forhold.
- Oplysninger om private virksomheders drifts- eller forretningsforhold el. lign.
Hvad kan kommunen se om mig?
De oplysninger, som registreres om dig som borger, er:
navn, adresse og evt. stilling, civilstand (fx gift, ugift, fraskilt, enke, enkemand, registreret partner, tidligere registreret partner) fødselsregistreringsoplysninger (fx oplysninger om fødselssted)
Hvad koster det at få en sag i retten?
Når du anlægger en civil sag, skal du som hovedregel betale en retsafgift. Beløbets størrelse afhænger af, hvilken civil sag, der er er tale om. Afhængig af den civile sag skal der også betales en yderligere retsafgift i form af berammelsesafgift, der betales, når sagens værdi er over 100.000 kr.
Hvad koster det at føre en civil retssag?
Man må forvente, at en civil retssag i hvert fald kan komme til at mellem koste 15.000 kr. til 50.000 kr.
Hvem kan søge om aktindsigt?
Aktindsigtsreglerne omhandler bl. a. sigtedes/tiltaltes og dennes forsvarers ret til aktindsigt, og forurettedes, journalisters og forskeres adgang til aktindsigt. Aktindsigten kan være begrænset til visse dokumenter og oplysninger.
Hvad må en sagsbehandler ikke?
a., at sagsbehandlere har pligt til at inddrage alle saglige hensyn i sagen, og at de ikke må inddrage oplysninger, som ikke har relevans for sagsforløbet. F. eks. må sagsbehandleren IKKE inddrage sine personlige holdninger eller tage usaglige hensyn, når forvaltningen udøver skøn ved behandlingen af en sag.
Hvem har ret til aktindsigt efter forvaltningsloven?
Som nævnt er det alle og enhver, der kan søge om aktindsigt efter offentlighedsloven. For at du kan få aktindsigt, skal du rette henvendelse til kommunen og angive de oplysninger som er nødvendige, for at den sag eller de dokumenter, der ønskes aktindsigt i, kan identificeres.
Er interne dokumenter altid undtaget fra aktindsigt?
Formkrav til dokumenterne
Et dokument, der ellers er internt, jf. offentlighedslovens § 23, stk. 1, er som udgangspunkt undergivet aktindsigt, hvis dokumentet foreligger i endelig form. Et dokument, der fortsat er i udkast eller anden lignende foreløbig form, er således ikke omfattet af bestemmelsen.
Kan jeg se min journal hos politiet?
Hvis du er fritaget for digital post, får du kvitteringen med almindeligt brev. På kvitteringen kan du se politiets journalnummer på sagen.