- Du må ikke fylde 80 år inden udgangen af 2027.
- Du må ikke være ude af stand til at varetage en lægdommers pligter på grund af åndelig eller legemlig svaghed.
- Du skal være dansk statsborger.
- Du skal kunne tale og forstå dansk.
- Du skal bo i Københavns Kommune.
Hvordan bliver man en nævning?
- er ustraffet.
- har valgret til Folketinget.
- er fyldt 18 år ved start af perioden, hvor grundlisten er gældende.
- ikke fylder 80 år i den periode, hvor du er udtaget til grundlisten.
- ikke af helbredsmæssige grunde er ude af stand til at varetage opgaven.
- har tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog.
Hvad får en nævning i løn?
Man får et vederlag på 1.100 kr. for hver dag, man fungerer som domsmand eller nævning, desuden får man sin transport betalt. Nævninger og domsmænd udtages for 4 år ad gangen – næste gang fra den 1. januar 2020 til den 31.
Kan man blive indkaldt som nævning?
Hvordan indkaldes domsmænd og nævninge? Domsmænd bliver indkaldt til en sag med mindst tre dages varsel og nævninge med mindst en uges varsel. Fristen vil som regel være noget længere, men kan også i hastende tilfælde være kortere. Indkaldelse sker via digital post eller telefonisk i hastende tilfælde.
Hvad får en domsmand i løn?
Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten. Dette vederlag skal godtgøre den løn, man ikke får, når man tager fri fra arbejde for i stedet at løse en opgave for samfundet.
Your role as a juror
Kan alle blive nævning?
Hvem kan blive lægdommer? Det er helt almindelige borgere, som får til opgave at virke som nævninge og domsmænd – det er netop meningen, at det skal være et bredt udsnit af befolkningen.
Kan man sige nej til at være nævning?
Når man er godkendt, er det borgerligt ombud at være domsmand eller nævning i de strafferetssager, præsidenten for Vestre Landsret udpeger én til. Det vil sige, at man skal møde op og altså ikke kan sige nej. Man deltager typisk i ca. fire retssager årligt.
Hvad er forskellen på nævning og domsmand?
Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.
Hvor søger man om at blive lægdommer?
Du kan finde mere information om at blive lægdommer hos din egen kommune. Det er også i din egen kommune, at du skal ansøge om at blive lægdommer. Det er Grundlisteudvalget i den enkelte kommune, der har ansvaret for at indstille domsmænd til landsretterne, som herefter trækker lod blandt de indstillede.
Hvordan foregår en nævningesag?
Det er typisk alvorlige straffesager, der afgøres som nævningesager. Det kan være sager, hvor der er rejst tiltale for fx drab, særlige grove tilfælde af brandstiftelse, voldtægt eller røveri. Nævningesager begynder ved byretten og kan ankes til landsretten.
Hvordan bliver man nævning Frederiksberg?
- Du bor på Frederiksberg.
- Du er dansk statsborger.
- Du har valgret til Folketinget.
- Du har tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog.
- Du har en ren straffeattest.
- Du er født efter den 1.1.
Kan man melde sig som domsmand?
Hvem kan være med
Danske statsborgere med fast bopæl i Danmark i alderen 18-76 år kan melde sig som lægdommere. Sammensætningen af gruppen af lægdommere skal være repræsentativ for befolkningen.
Hvordan ansøger man om at blive domsmand?
Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31.
Hvorfor skal jeg være domsmand?
Domsmænd medvirker i straffesager, hvor der bliver spørgsmål om højere straf end bøde, eller som i øvrigt skønnes at være af særlig indgribende betydning for tiltalte eller af særlig offentlig interesse. Domsmænd medvirker ikke når sagen fremmes som en tilståelsessag.
Hvad skal jeg tage på i retten?
Mørke farver og gerne med et professionelt look er vejen frem. For mænd betyder det at et sort, gråt eller mørkeblåt jakkesæt, vil være den bedste løsning. For kvinder er en mørk nederdel eller kjole den bedste løsning, kombineret med en bluse i neutrale farver.
Hvad kræver det at blive lægdommer?
- Du skal være fyldt 18 år.
- Du skal have skal have stemmeret.
- Du må ikke være tidligere straffet for en alvorlig forbrydelse.
- Du må ikke være åndelig eller legemligt svagelig.
Hvornår får man svar om man er lægdommer?
Hvis du har søgt om optagelse, vil du cirka 1. april 2023 få besked om, hvorvidt du er optaget på grundlisten. Grundlisten skal afspejle befolkningssammensætningen i kommunen. Det hensyn kan få betydning for, hvem der bliver optaget på listen.
Hvornår er der lægdommere?
Lægdommer er inden for dansk retspleje en person, som ikke er juridisk dommer, men medvirker ved pådømmelsen af straffesager enten som nævning eller som domsmand. I alle kommuner udarbejdes en liste, ud fra hvilken nævninge og domsmænd vælges ved lodtrækning i den enkelte retskreds, se grundliste.
Hvad sker der hvis man nægter sig skyldig?
I sager hvor den sigtede nægter sig skyldig, vil sagen behandles som en domsmandssag med en juridisk dommer, samt to doms-mænd. I retten vil rettens medlemmer altid være tilstede, herudover en anklager samt forsvareren. Nogle gange kan der være en bistandsadvokat tilstede, som repræsenter den forurettede.
Kan jurister være domsmænd?
En stor del af dommerne bliver udnævnt blandt retsassessorer og dommerfuldmægtige. Men en jurist kan også blive dommer på grundlag af sit virke som advokat, jurist i staten eller lærer ved et universitet.
Er der nævninge i Højesteret?
Højesteret kan ikke tage stilling til om den anklagede er skyldig eller ej, men kun til straffens art og længde. Der medvirker ikke lægdommere, dvs. domsmænd eller nævninge, i Højesteret.
Hvad er en nævninge sag?
Nævningesag, straffesag, som efter Domstolsreformen behandles i byretten i 1. instans under medvirken af tre juridiske dommere og seks nævninger. I ankesager i landsretten medvirker tre dommere og ni nævninger.
Hvornår udvælges domsmænd?
Landsretterne skal udtrække nye lægdommere (nævninger/domsmænd) for perioden 1. januar 2024 til 31. december 2027. Udtrækningen skal begynde i april måned 2023.
Hvad er en grundliste?
Hvad er en grundliste? Grundlisten er en liste over personer, som kan blive domsmænd eller nævninge. Det er præsidenten for Vestre Landsret, der udpeger, hvilke personer der skal deltage i de konkrete sager. Det er ikke sikkert, at du bliver udpeget til en konkret sag, selv om du står på grundlisten.