“Når solen går ned i en sæk, står den op i en bæk” Ved aftenstide spejdede bonden mod solnedgangen, når han skulle tage varsler om vejret næste dag. Hvis solen gik ned i et lavt- hængende skydække (en sæk), ville regnen sile ned (i en bæk)– sagde et gammelt visdomsord. Og det slog sjældent fejl.
Hvordan kan man forudsige vejret?
Svar: De vagtgående meteorologer overvåger vejret hele døgnet hele året rundt. Det gøres primært ved hjælp af observationer, radarbilleder og satellitbilleder.
Hvordan var vejret i 1970?
Danmark lå på den kolde side med kuling fra øst, dagtemperaturer mellem minus 5 og minus 10 grader - og så et snevejr der ikke er set mage til i Danmark, hverken før eller siden. Hele den sydlige halvdel af landet blev begravet i sne - og på Møn, Lolland og Falster kaldte man det vinterkrigen.
Hvordan bliver vinteren 2023?
Vinteren 2022/23 skriver sig først fremmest ind i historiebøgerne med to nye rekorder i januar og som den niendevådeste vinter siden 1874. Vinteren lagde køligt ud, men efterfulgt af to milde måneder endte gennemsnitstemperaturen tæt på top-10 over varmeste vintre.
Hvordan opstår vejret?
Vejret opstår primært, fordi jorden opvarmes forskelligt. Det skyldes solens position i forhold til Jorden og jordoverfladens varierende varmekapacitet. Det skaber forskelle i lufttrykket. Når luften opvarmes, bevæger molekylerne sig hurtigere, og trykket stiger.
Weather 101: How did people predict weather in the past without technology?
Hvordan bliver vejret i fremtiden?
Danmark får i fremtiden mere ekstremt vejr, der bliver både varmere og mere vådt. Der kommer mere regn om vinteren og flere kraftige regnskyl om sommeren. Du kan forvente flere oversvømmelser som følge af skybrud, stigende grundvand og ekstreme vandstande i vandløb og søer. Vintrene vil blive mildere og fugtigere.
Hvordan har vejret ændret sig?
De nye klimatal for 1991-2020 viser, at det danske klima har forandret sig. Det gennemsnitlige vejr over et helt år er blevet 1,0 grad varmere og 47 mm vådere sammenlignet med det, vi tidligere har betegnet som 'normalt', nemlig klimatallene for 1961-90.
Hvad er den koldeste vinter i Danmark?
Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982.
Hvorfor er vejret så dårligt i Danmark?
Det danske vejr varierer meget, fordi Danmark ligger i vestenvindsbæltet, som er karakteriseret af fronter og lavtryk og omskifteligt vejr. Samtidig bor vi på kanten af det europæiske kontinent, hvor der er kolde vintre og varme somre.
Hvor varmt bliver det i august 2023?
August 2023 endte med en middeltemperatur på 16,1°C på landsplan, hvilket er 0,8°C under klimanormalen på 16,9°C beregnet for perioden 1991-2020 og 0,7°C under tiårs-gennemsnittet på 16,8°C beregnet for perioden 2011-2020. Den varmeste august var i 1997 med 20,4°C i gennemsnit.
Hvordan var vejret i 1959?
Atter et årti uden de store vejr- rekorder. 1959 er dog undta- gelsen med en rekordtør for- sommer (maj) en rekord solrig og også ret tør sensommer (september) men til gengæld en rekord solfattig december. Endelig bliver 1954 det mest solfattige kalenderår i Dan- mark med kun 1437 timer.
Hvor varmt var det i 1975?
Vi skal 47 år tilbage i tiden for at finde den varmeste temperatur, der er blevet målt i Danmark. 36,4 grader blev der 10. august 1975 målt ved Holstebro.
Hvor koldt var det i 1985?
Isvinteren 1985--86
Et højtryk placerer sig i starten af januar måned over Skandinavien og temperaturerne når omkring den 8. januar kortvarigt ned under --20 grader.
Hvor langt frem kan man forudsige vejret?
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.
Hvad kan påvirke vejret?
Vindsystemet får sin kraft fra to kilder - Solen og Jordens rotation. Solen opvarmer hele tiden Jordens overflade og atmosfære. På grund af jordaksens hældning og Jordens krumning sker der en ulige opvarmning afhængig af sted og tid på året, hvorved høj- og lavtryksområder opstår og går til grunde i en evig cyklus.
Kan man regne med vejret?
Som udgangspunkt kan du altid regne med, at vejrudsigten fortæller den fulde sandhed om, hvordan vejret ser ud til at udvikle sig. Der er trods alt ingen meteorologer, der griber vejrudsigten ud af den blå luft. Men vejret makker ikke altid ret. Slet ikke når vejret er så ustabilt som for øjeblikket.
Er sommeren forbi 2023?
Selv om sommeren 2023 er forbi, er det ikke slut med de varme temperaturer. I løbet af ugen kan termometeret nærme sig 30 grader - også på Fyn.
Hvor meget kommer temperaturen til at stige de næste 100 år?
DMI og klimaforskere verden over laver beregninger af fremtidens klima ud fra disse scenarier. Klimapanelet forudser, at den globale middeltemperatur i slutningen af århundredet vil være steget med 1,4 ºC i forhold til 1850–1900 for det laveste udledningsscenarie og 4,4 ºC for det højeste scenarie.
Hvordan var sommeren 1993?
Varme og sol kom fra syd
- Det var et usædvanligt varmt pust fra syd med masser af sol, der fik temperaturerne helt på 28 grader, og da sommeren netop det år blev ret sløj uden hedebølger, fik april i 1993 den usædvanlige status som bærer af årets højeste temperatur.
Hvad er den varmeste dag i Danmark 2023?
6. juli 2023 er den varmeste dag registreret nogensinde, tæt fulgt af 5. og 7. juli.
Hvor koldt kan havvand blive?
Havvand fryser ved ca. -2,1 °C afhængigt af saltholdigheden. Havis er i sig selv fersk, men indeholder varierende mængder af saltkrystaller og "lommer" af koncentreret saltvand. Massefylden af is er kun 920 kg/m3; derfor flyder is på vand, og kun 1/9 af rumfanget af isfjelde og isshelfer rager op over vandoverfladen.
Hvad ødelægger klimaet?
Afbrænding af fossile brændstoffer, skovfældning og avl af husdyr påvirker i stigende grad klimaet og jordens temperatur. Dermed tilføjer vi store mængder drivhusgasser til dem, der findes naturligt i atmosfæren, hvilket øger drivhuseffekten og den globale opvarmning.
Hvornår startede man med at måle vejret?
Målinger af temperaturen er kendt så langt tilbage som starten af 1600-tallet, men først i 1850'erne blev det i sammenhæng med Krimkrigen besluttet dels at oprette nationale vejrtjenester, dels et internationalt system, hvor temperaturen blev målt og rapporteret af skibsfarten.
Hvor meget er temperaturen steget de sidste 100 år i Danmark?
I de sidste 100 år er den glo- bale temperatur steget med ca. 0,74 °C ±0,18 °C. Stigningerne er især sket mellem 1910 og 1945 og igen siden 1975.