Typisk boede bønderne i små landsbyer, og de rejste sjældent mange kilometer væk. Dagligdagen gik med at arbejde, og de afgrøder, de fleste brugte deres tid på at dyrke og høste, var forskellige former for korn. Bønderne gik ikke i skole, og kun de færreste kunne læse og skrive.
Hvordan var hverdagen i middelalderen?
I middelalderen var der kun få rige og magtfulde mennesker. Langt de fleste folk var fattige bønder, der levede af at dyrke jorden. Det var hårdt arbejde, og hele familien måtte slide og slæbe under stærk sol eller i regn og sne. Men der var også tid til at feste og spise god mad.
Hvad levede de af i middelalderen?
Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvordan så man ud i middelalderen?
Tøj og mode i middelalderen
Middelalderens tøjstil følger den skiftende europæiske mode, både i snit og farver. Det grove hverdagstøj bliver lavet hjemme, mens finere klæde af uld, bomuld og silke bliver købt. Der er stor forskel på rig og fattig. Man viser sin stand og status gennem klædedragten.
Hvor gammel kunne man blive i middelalderen?
Sygdom og slid gjorde gennemsnitsalderen lav i middelalderen. Ved udgravning af middelalderkirkegårde og analyse af knoglerester er forskere nået frem til, at den gennemsnitlige levealder i store dele af Europa var omkring 30-35 år. I vore dages Vesteuropa er tallet 79 år for mænd og 84 for kvinder.
Hvordan var livet i middelalderen?
Hvor høje var folk i middelalderen?
Generelt var danske mænds gennemsnitshøjde i middelalderen omkring 166 cm, kvindernes var 157 cm.
Hvad spiste man mest i middelalderen?
Man spiste mere okse- og fårekød end svinekød og oksekød kostede kun 1/3 af hvad svinekød kostede, da svinene var små. Det høje kødforbrug skyldtes at korndyrkning var omstændeligt og arbejdskrævende. I Nordeuropa spistes sild, torsk og andre salt- og ferskvandsfisk.
Hvorfor drak man meget øl i middelalderen?
I middelalderens Danmark drak man øl som et alternativ til beskidt og sygdomsfremkaldende vand, idet vandet i forbindelse med ølbrygningen blev kogt, og man da fik fjernet mange af dets skadelige organismer.
Hvad laver børn i middelalderen?
Børn i byerne
Ligesom på landet skulle pigerne lære at holde hus. De skulle lave mad og tøj, så de en gang kunne blive gode hustruer. De rigeste børn lærte også at læse og skrive. Det var også meget almindeligt, at børn fra landet og byerne arbejdede på adelens gårde og borge.
Hvornår fik man børn i middelalderen?
Når bøndernes børn var 10-12 år, blev de sendt ud for at tjene på andre gårde. Pigerne kunne blive sat til at malke, og drengene vogtede får og køer. En arbejdsdag var typisk 14-16 timer, lønnen var lav og den mad, børnene fik, var ofte dårlig og ensformig. Børnene var en arbejdskraft man ikke kunne undvære.
Hvad spiser middelalderen?
De mange kirkelige fastedage betød, at man ikke måtte spise animalske produkter som mælk, æg og kød. Men man måtte gerne spise fisk. Danskernes indtag af fisk var meget varieret - ikke kun torsk, laks, ål og hornfisk, som for os i dag er almindelige spise-fisk.
Hvorfor var slægten så vigtig i middelalderen?
Slægten var den centrale sociale institution og det vigtigste fællesskab. Den enkelte måtte indordne sig efter slægtens normer og regler. Næstekærlighed er et kernebegreb i kristendommen (selvom der i praksis er uenighed om, hvem der er omfattet af den), men den var fraværende i vikingetidens moralkodeks.
Hvad er specielt ved middelalderen?
Middelalderen er den periode i dansk historie hvor landet blev kristent. Kirkens magt voksede. Det kan ses på de flere tusinde kirker der blev bygget. Det var også en tid hvor Danmark blev samlet under én konge, Valdemar den Store i 1157.
Hvad legede børn i middelalderen?
Børn og leg i middelalderen
Ligesom dam, skak, langbold og forskellige former for stikbold, at gå på stylter, blindebuk, smørklat/Trebold, hinkesten eller tovtrækning var en del af de lege, børnene var sammen om i middelalderen. Børnene legede også rollelege, hvor de bl. a. efterlignede de voksne.
Hvad blev der opfundet i middelalderen?
Der udvikles vind- og vandmøller, såvel som højovne til jernudvikling. Ure, bogtrykning og ildvåben kommer også til i denne periode.
Hvilke kendetegn har middelalderens samfund?
Herremændene ejede de godser, hvor størstedelen af bønderne arbejdede. Det var typisk herremændene – ikke bønderne selv – der ejede jorden. Men bønderne fik lov til at dyrke den mod at betale skat – i form af naturalier – og at udføre arbejde for godset. Til gengæld fik bønderne herremændenes beskyttelse.
Hvordan levede børn i gamle dage?
Børn skulle efterhånden overtage voksenopgaver, og mange deltog i arbejdet, fra de var små, idet de indgik i den helhed, som arbejds- og familieliv udgjorde. Børn krævede dog også pasning, og der var udgifter til mad og tøj. Grænsen mellem barndom og voksenliv afhang imidlertid af, i hvilket miljø man var født.
Hvordan var hygiejnen i middelalderen?
Middelalderens mennesker tog let på køkkenhygiejnen. Spisegrejet blev mellem måltiderne blot skyllet i koldt vand. Bakterier florerede i de revner, som opstod i skåle og andre køkkenting af træ. Madrester blev smidt på gulvet, hvor halmstrøelse skulle opsuge snavset, men strøelsen blev sjældent skiftet.
Hvad spiste man i middelalderen til jul?
Saltet fisk og grød som julemad
Tilbage i middelalderen var december langt fra et ædeorgie. Det var fastetid, hvor folk ikke måtte spise kød frem til den 25. december. I stedet bestod julemad og juleaftensmiddagen af saltede og tørrede fisk, klipfisk, sild og aborrer samt sødgrød.
Hvordan bagte man brød i middelalderen?
Brød og grød var hverdagskost for langt de fleste. Det daglige brød blev bagt med rug, mens brød og boller af hvedemel blev spist ved særlige festlige lejligheder og højtider. Svin slagtede man til efteråret og konserverede pølser, flæsk og skinker med salt eller ved at røge det. Høns og gæs spiste man året rundt.
Hvor stærkt var øl i middelalderen?
Det øl, som blev drukket som hverdagsøl i middelalderens Danmark, var tyndt øl i forhold til nutidens, ofte med et alkoholindhold under en procent. Man skal huske på, at man på den tid hverken rådede over te, kaffe eller læskedrikke. At drikke mælk krævede, at man havde adgang til køer.
Hvor gammel blev man i 1600 tallet?
Vi skal temmelig langt op i tid, før folk i al almindelighed levede så længe, at de nåede at se deres børnebørn. Giftealderen var fra midten af 1600-tallet og indtil 1920 omtrent 30 år for mænd og cirka 27 år for kvinder. Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende var også omkring 28-30 år i knap 300 år.
Hvad spiste man før kartoflen?
Almindelig mands kost kunne være grød kogt på enten bygmel eller rugmel. Det kunne også være fisk som jo var let at få fat i frisk, hvis man boede nær ved havet eller en sø. Man spiste også en del saltet fisk – især saltede sild.
Hvad var gennemsnitshøjden i 1800?
Gennemsnitshøjden i 1911 var 168,9 cm. I det sidste årti af 1800-tallet var den 168,2 cm, og i perioden 1848-1856 var den cirka 166 cm.
Hvad var gennemsnitsalderen i 1500 tallet?
I 1500-tallet var den gennemsnitlige levealder for mænd 37 år og for kvinder 43 år. For omkring 50 år siden var gennemsnitsalderen for kvinder ca. 76 år og gennemsnitsalderen for mænd ca. 71 år.