I de første år af Besættelsen var mange danskeres hverdag ikke forandret så meget. Børn gik i skole og legede, som de plejede. De voksne gik på arbejde, handlede ind og opførte sig nogenlunde, som de plejede. Den store forskel var, at der var tyske soldater i gaderne.
Hvad var besættelsestiden i Danmark?
Danmark var hermed besat af den tyske besættelsesmagt, og Besættelsen varede indtil tyskernes kapitulation den 5. maj 1945. Disse godt og vel fem år er siden blevet kaldt den danske besættelsestid, og ordene signalerer, at i det tidsrum var Danmark besat og underlagt en fremmed magt. Altså under et tysk overherredømme.
Hvordan påvirkede varemanglen hverdagen under besættelsen?
På grund af varemanglen indførte myndighederne rationering - dvs. begræsninger af, hvor mange varer hver dansker måtte købe. Mørklægningsplakat udsendt af Justitsministeriets Propagandakontor i 1940. For at undgå, at bombefly kunne se danske byer, blev der i april 1940 indført mørklægning.
Hvad var der mangel på under besættelsen?
Under besættelsen var det økonomiske liv genstand for mange reguleringer og påbud. Der var mangel på forsyninger af føde- og dagligvarer, så rationeringskort og knaphed blev en del af hverdagen. Opfindsomhed i form af byttehandel, stalddørssalg og sortbørshandel blev en del af den uofficielle økonomi.
Hvor mange danske soldater døde den 9. april?
I alt blev 13 danske soldater dræbt i forbindelse med kampene 9. april 1940. Foruden de to dræbte flyverløjtnanter i Værløse, blev fem dræbt i kampene mellem Kruså og Aabenraa, fire dræbt i Haderslev og to i Bredevad.
Hvordan livet var under nazistisk besættelse
Hvor mange tyske soldater døde i Danmark under besættelsen?
Ca. 100.000 af disse var sårede tyske soldater og ca. 250.000 var civile tyskere - de fleste kvinder og børn. De havde været på flugt i uge- eller månedsvis og var i en elendig forfatning.
Hvordan var det at være barn under besættelsen?
Modstandsfolk brugte ofte børn til at gå ud med beskeder om mødesteder og mødetider, fordi børn kunne færdes frit i dagtimerne uden at risikere at blive tilbageholdt af tyske soldater. Da børnene generelt ikke fik ret meget at vide, har de ikke vidst, hvad deres beskeder betød, og derfor kunne de ikke afsløre noget.
Hvad spiste man i 40'erne?
Rationering betød, at man under besættelsen måtte bruge andre varer, end dem man plejede. Opfindsomheden var stor, og havregryn, ærter, kartofler, byg og grøntsager i store mængder blev brugt til at strække de små forsyninger af hvedemel, kød og smør.
Hvad erstattede mandler under besættelsen?
Under 1. Verdenskrig og 2. Verdenskrig blev mandlerne erstattet af kartofler eller mel samt bog eller andre nøddelignende kerner.
Hvad lavede man tobak af under krigen?
Også officerer, studenter og håndværkere fandt velbehag i piberygning, og til rygerne blev fremstillet såkaldte kridtpiber. De blev formet i kridtler og brændt og havde et pibehoved til tobakken og et rør, som førte røgen ind i mundhulen. Kridtpiber var billige og fungerede godt, men var skrøbelige.
Hvad lavede Gestapo i Danmark?
Gestapo i krig med modstandsbevægelsen
Fra oktober begyndte Gestapo dog for alvor at bekæmpe modstandsgrupperne ved at torturere mistænkte, skyde modstandsfolk og indsamle oplysninger fra stikkere. Det fik modstandsbevægelsens ledelse, Frihedsrådet, til at opfordre til ”krig” mod de danske angivere fra nytåret 1944.
Hvorfor stoppede samarbejdspolitikken?
Augustoprøret førte i sidste ende til samarbejdspolitikkens fald. Den direkte årsag var, at tyskerne stillede en række skrappe krav til regeringen om blandt andet at indføre militær undtagelsestilstand og dødsstraf for sabotage.
Hvor hurtigt blev Danmark besat?
Angrebet på Danmark blev iværksat lidt over kl. 4 om morgenen, hvor tyske tropper overskred grænsen i Sønderjylland, mens tropper landsattes flere steder på Sjælland og ved centrale trafikknudepunkter som fx større broer rundt om i landet.
Hvad var samarbejdspolitikken under besættelsen?
Det er også betegnelsen for den politik, den danske regering førte overfor besættelsesmagten frem til den 29. august 1943. Grundlaget for samarbejdspolitikken var et ønske blandt danske politikere om at skåne den danske befolkning så meget som muligt samt om at bevare så megen indflydelse som muligt på danske hænder.
Hvor mange danskere døde i 2. Verdenskrig?
100 danskere blev dræbt som soldater i allieret tjeneste og mere end 2.400 i tysk tjeneste. En kilde angiver antallet af danskere i koncentrationslejr under 2. verdenskrig til 6.000, hvoraf omkring 600 døde (ca. 10 %).
Hvad er en sabotagevagt?
m.h.t. forhold under den tyske besættelse af Danmark 1940-45: vagt på fabrik ell. lign. til værn mod sabotage.
Hvad lavede man marcipan af under besættelsen?
Falsk marcipan lavet af kartoffelmos, kaffe lavet af byg og småkager med ærtemel. Det er ikke retter, man finder på menukortene rundt om i de nordjyske restauranter, men under besættelsen fra 1940-1945 var det en nødvendighed, at være kreativ med kokkerierne.
Hvad drak man under 2. Verdenskrig?
Cyankalium bruges inden for entomologi i indsamlingskrukker, og af guldsmede til forsølvning og forgyldning. Under 2. verdenskrig blev det brugt til selvmord, i form af små piller, blandt andre af Göring, Joseph Goebbels, Himmler, Rommel, Eva Braun og Flammen samt modstandsmænd.
Hvornår stoppede man med rationeringsmærker?
Offentlig rationering i Danmark
Verdenskrig blev der i Danmark indført rationering af en række levnedsmidler i årene 1917 til 1921. Under 2. Verdenskrig blev rationeringen mere omfattende, og systemet med rationeringsmærker for mange varer blev udbredt. Rationeringen fungerede i Danmark 1939 til 1952.
Hvad spiste man til morgenmad i 1950?
I 50erne var det almindeligt med formad, fx mælkemad, før hovedretten, og med efterret, som fx æblegrød eller henkogte pærer. Indmad var almindeligt, det samme var gratin og sagosuppe.
Hvad lavede man marcipan af under krigen?
Ganske vist lykkedes det de første år for Odense Marcipanfabrik at opretholde en vis produktion i det meste af krigen, men allerede i 1940 præsenterede avisen en opskrift på ”Sund marcipan for børnene”. Den var lavet af melede kartofler, flormelis og mandelessens.
Hvad er den mest spiste ret i Danmark?
På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2024 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”, der også er den mest udbredte ret til frokost. På en typisk dag i 2024 får 7 % rugbrød med pålæg til aftensmad.
Hvilke varer var rationeret under besættelsen?
Allerede i september 1939 blev benzin og kul rationeret i Danmark og snart fulgte sukker, kaffe og te. Inden udgangen af 1940 var yderligere dagligvarer som brød, gryn, smør, margarine og sæbe blevet rationeret.
Hvor mange modstandsfolk var der under besættelsen?
Ifølge Frihedsmuseets registreringer af danske modstandsfolk så deltog hele 85.000 personer i større eller mindre grad i modstandskampen i Danmark. Hvor mange modstandsfolk blev dræbt under 2. Verdenskrig? 102 danske frihedskæmpere blev ifølge natmus.dk henrettet efter tysk krigsretsdom.
Hvad spiste man under besættelsen?
I 1945 slutter 2. Verdenskrig og Danmark er frit. Men på nogle områder fortsætter krigen. Besættelsestidens rationering på fødevarer som sukker, smør, brød, kaffe og the fortsætter, og det betyder sortbørshandel, erstatningsvarer og stalddørssalg.