De omstændigheder, som bidrager til det varmere vejr om sommeren er: Dagen er længere end om vinteren, så Solen skinner i længere tid. Sollyset falder mere lodret ind mod jordoverfladen, så lysets energi fordeles over et mindre areal end om vinteren.
Hvorfor er det varmere om sommeren i Danmark?
Hvis jordens akse var lodret, ville sommer og vinter have samme temperatur. Men eftersom jordens akse hælder skråt, føles solen varmere om sommeren i Danmark. Det skyldes at solens stråler går mere lodret ned imod jorden om sommeren end om vinteren, og der modtages derfor mere energi pr. m2.
Hvorfor bliver der ikke lige så varmt i Danmark som på ækvator?
Der må være tale om Danmark, fordi for lande omkring ækvator er forskellen ikke ret stor. Jordens rotationsakse, også kaldet verdensakse hælder ca 23,5 grader i forhold til lodret. Det gør, at for et land som Danmark ændrer dagsbuen sig ret markant.
Hvorfor har vi sommer og vinter i Danmark?
Grunden til, at årstiderne skifter, er Jordens hældning. Samtidig med, at Jorden bevæger sig rundt om Solen, roterer den også om sig selv i en akse, der hælder ca. 23,5°. På grund af denne hældning skiftes den nordlige og den sydlige halvkugle til at pege mod Solen i løbet af Jordens kredsløb om Solen.
Hvor på Jorden er der ingen årstider?
Årstiderne nær ækvator
Tæt ved ækvator, hvor solindstråling og temperatur varierer mindst, opdeler man hovedsagelig årstiderne efter regntid og tørtid, men store områder har helårsregn og således slet ingen årstider.
The Tumbles - Sommer i Danmark (HD) | MGP 2015 | Ultra
Kan Solen stå i zenit i Danmark?
Solen står i zenit over 23,44 grader nordlig bredde ved dansk sommersolhverv, cirka 21. juni, og den står i zenit over 23,44 grader sydlig bredde ved dansk vintersolhverv cirka 21. december.
Hvor er Solen om vinteren?
Solen står op i syd-øst om vinteren og nord-øst om sommeren. Det betyder, at der er 90 graders forskel på, hvor på horisonten solen står op alt efter årstiden, og at dagslysindfaldet varierer.
Hvorfor er Danmark så varmt?
Sammenlignet med andre geografiske områder, der ligger på samme breddegrad som Danmark, har vi et relativ varmt klima. Det skyldes den varme Golfstrøm, der har sin oprindelse i det tropiske hav ud for USA's østkyst. Til sammenligning ligger vi på samme breddegrad som Hudsonbugten i Canada og Sibirien i Rusland.
Hvorfor er der varmt i Danmark?
Danmarks klima er relativt varmt sammenlignet med andre geografiske områder på samme breddegrad. Det skyldes også den varme Nordatlantiske Strøm, der har sin oprindelse i det tropiske hav ud for USA's østkyst. Den gennemsnitlige årlige temperatur varierer fra sted til sted og fra år til år.
Hvornår var den varmeste sommer i Danmark?
Den højeste målte temperatur i Danmark er 36,4 grader 10. august 1975, men for to uger siden kunne rekorden været slået.
Hvorfor er vejret så dårligt i Danmark?
Vejret i Danmark er meget omskifteligt, fordi vi ligger i det, man kalder for vestenvindsbæltet, hvor der er fronter af lavtryk og meget omskifteligt vejr. Vores placering i kanten af det europæiske kontinent gør også, at vores vintre bliver kolde, og vores somre varme.
Er Danmark tempereret klima?
Danmark er således placeret i den tempererede klimazone.
Hvad betyder havet for Danmark om sommeren?
Grunden til at somrene ikke bliver så varme og vintrene ikke så kolde skyldes, at havet fungerer som en buffer. Det er fordi vandet holder temperaturen længere end landjorden. Havvandet i Danmark varierer mellem ca. 0-20 °C fra afhængigt af årstiden.
Hvordan bliver sommeren 2023?
Global temperatur for sommeren (1979-2023)
Med en middeltemperatur på 16,82 grader blev august den varmeste registeret. De to varmeste måneder målt globalt er nu juli og august 2023, der ifølge Copernicus er 1,5 grader varmere end i den førindustrielle tid (1850-1900).
Hvornår var der varmerekord i Danmark?
Varmerekorden for Danmark på 36,4 °C blev sat under en ugelang hedebølge i august 1975.
Hvor meget kommer temperaturen til at stige de næste 100 år?
DMI og klimaforskere verden over laver beregninger af fremtidens klima ud fra disse scenarier. Klimapanelet forudser, at den globale middeltemperatur i slutningen af århundredet vil være steget med 1,4 ºC i forhold til 1850–1900 for det laveste udledningsscenarie og 4,4 ºC for det højeste scenarie.
Hvornår har man varmefri i Danmark?
Lovgivningen giver ikke mulighed for at holde ”varmefri”. Men hvis lufttemperaturen er over 32 grader ved fysisk arbejde og 35 grader for stillesiddende arbejde, skal du have mulighed for at holde passende pauser.
Hvad er det varmeste land i verden?
Jeddah i Saudi Arabien
Denne by har haft temperaturer målt helt op til 52 grader.
Hvad er den varmeste dag i Danmark 2023?
6. juli 2023 er den varmeste dag registreret nogensinde, tæt fulgt af 5. og 7. juli.
Hvor er det bedste vejr i Danmark?
Bornholm er, skarpt efterfulgt af Læsø og Samsø, den mest solbeskinnede kommune med 1084,38 solskinstimer mellem maj og august. I den anden ende af skalaen ligger Ikast-Brande, hvor solen skinner 260 timer mindre end på Bornholm, hvilket svarer til 10,8 dage.
Hvad er den danske varmerekord?
Den højeste og laveste temperatur, der er målt i Danmark, er hhv. 36,4° og -31,2 °C.
Er Danmark blevet varmere?
Målt som et gennemsnit over de sidste 30 år er klimaet i Danmark siden 1870'erne blevet ca 1,5° varmere. Ser man på udviklingen i de sidste 10 år har temperaturgennemsnittet i Danmark dog været hele 2 grader højere, og for de sidste 5 år har stigningen endda været på 2,2 grader.
Hvornår er Solen længst væk fra Danmark?
Vintersolhverv den 21. december er den dag, hvor den nordlige halvkugle er vendt længst væk fra Solen. Det giver os korte dage og lav solhøjde i Danmark.
Hvor står Solen først op i Danmark?
Den retning Solen bevæger sig er den samme året rundt. For en person på den nordlige halvkugle, vil Solen stige op i øst, bevæge sig over himlen mod syd, for derefter at gå ned i vest.
Hvor er der mindst sol i verden?
Men da atmosfæren bryder lyset, og Jorden bevæger sig i en oval, er der små udsving. Således er Solen ved ækvator oppe i 183 døgn og 19 timer om året, mens den er nede i 181 døgn og 5 timer. Ved Nordpolen er Solen oppe i 189 døgn og 7 timer, mens det på Sydpolen blot er 181 døgn og 17 timer.