Problem: Din dej flyder, og brødet bliver fladt og bredt, fordi der er for meget vand i dejen, eller fordi dejen er overhævet. Løsning: Hvis der er for meget vand i dejen, kan du tilsætte skårne hvedekerner, fuldkornsmel eller havregryn, som opsuger væsken og gør dejen fast.
Hvorfor falder mine boller sammen når de er bagt?
Hvis dejen har hævet for meget, bliver den for porøs og vil falde sammen, når den kommer i ovnen. Hvis du undervejs opdager, at dejen har hævet for meget, kan du redde den ved at slå den ned og komme den i en ny smurt form, og så lade den hæve op igen. Denne gang skal du så sikre, at dejen hæver optimalt.
Hvorfor er mine boller ikke hævet?
Gærcellerne skal nemlig udvikles langsomt, hvilket kølige temperaturer hjælper med. Du skal ikke være bekymret, hvis dejen ikke hæver lige så højt op, som når du hæver ved stuetemperatur, det er nemlig helt normalt ved koldhævning.
Hvad sker der hvis en dej hæver for længe?
Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.
Hvorfor bliver boller klæg?
Der må gerne være damp i ovnen under bagningen, men undgå at mætte ovnen med damp, for så kan brødet ikke selv slippe af med sin væske, og du risikerer at ende med et klægt brød.
Bread Baking Mistakes ! KR118 #breadbakingmistakes
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Hvad sker der hvis man bruger for meget gær?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret.
Hvor lang tid skal boller hæve?
Jo mindre gær, jo længere hævetid, men som hovedregel skal en koldhævet dej hæve i 8-12 timer. Det passer med, at du kan sætte din dej i køleskabet natten over, så den er klar til at blive bagt næste morgen. En koldhævet dej kan holde sig på køl i op til 24 timer.
Er det nødvendigt at pensle boller?
Lyse fødselsdagsboller, fastelavnsboller, kærnemælkshorn må gerne skinne. En lys fødselsdagsbolle, som ikke er blevet penslet med æg se frygtelig tør og kedelig ud. Vil man have det flotte skinnende gyldne skær skal man pensle med æg!
Hvornår skal man putte salt i dejen?
Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.
Kan man ælte en dej for meget?
For lidt eller for meget æltning
For lidt æltning: Når mængden af indarbejdet luft er for lille, får brødet en mindre volumen og en grov krummestruktur. For meget æltning: Glutenstrukturerne brister og det vand, der ellers var optaget i dejen, flyder frit. Det resulterer i, at bageevnen nedsættes.
Kan man bage boller direkte på bagepladen?
Skal du tilberede kartofler eller kød, kan du sagtens bruge stanniol som underlag eller indpakning. Skal du derimod bage boller, brød eller kage, er det en dårlig ide at bruge stanniol. Du risikerer, at stanniol sætter sig fast i bagværket.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Hvordan tør man bedst boller op?
Optøning af rundstykker, flutes, boller eller andet lignede tager ca. 30 minutter ved almindelig stuetemperatur. Brødet kan også optøs i ovnen på 200°C i 5-10 minutter.
Hvad er det bedste at pensle boller med?
Ved at pensle dine boller inden bagning opnår du en flot og skinnende overflade. Pensler du med æg, opnår du den flotteste glans, som vil pryde ethvert fødselsdagsbord og imponere hver en gæst.
Hvorfor pensle boller med æg?
Når du pensler med æg, danner du nemlig en hinde om bagværket, hvilket forhindrer udtørring og sikrer, at bagværket holder sig friskt længere. Derudover kan pensling bruges til at få frø eller kerner til at klistre sig fast på bagværket.
Hvordan får man blanke boller?
Da der er mere fedt i en sødmælk, vil bollerne blive mere blanke, hvis de pensles med sødmælk og endnu mere, hvis de pensles med fløde. Boller penslet med hhv. vand (tv) og mælk (th). Bollen til højre er en lille smule mere blank.
Hvornår ved man at boller er færdige?
BAGER DU BOLLER eller kage, så er de færdigbagte, når temperaturen i midten af brødet eller kagen er på 98 grader.
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.
Kan man Koldhæve for længe?
En koldhævet dej kan sagtens hæve for længe ja. Vi plejer at sige, at en koldhævet dej har en holdbarhed på ca. 2 døgn i køleskabet. Det smarte ved en koldhævet dej er, at du faktisk kan røre en dej sammen fredag og så bruge den både lørdag og søndag.
Hvorfor smager mine boller af gær?
Hævningen skal foregå ved 25-30 grader, hvor gærcellerne omdanner stivelsen i melet til alkohol og kuldioxid, samtidig med at der udvikles smags- og aromastoffer. Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær.
Hvordan virker gær bedst?
Gær har den hurtigste virkning, hvis det får lov at hæve ved en temperatur på 37 grader. Dette er derfor relevant, hvis man har en dej, der hurtigt skal hæve og dermed være klar til bagning på kort tid. Dog har brødet bedre af at få god tid til at hæve, hvis tiden er til det.
Hvad dræber gær?
Det giver 40 grader varmt vand, temperaturen falder til 37 grader, når vandet hældes over i den orange margretheskål. Vand, der er mere end 40 grader, dræber gæren.
Hvornår er en dej smidig?
En tommelfingerregel er, at dejen først er færdigæltet, når den er glat og skinnende, det vil sige, at alle ujævnheder i strukturen er æltet ud. Det er vigtigt, at dejen føles blød og let mellem dine hænder, uanset om du ælter i hånden eller med røremaskine.
Hvorfor hæver dej når man tilsætter gær?
Anvendelse. Når gærcellerne nedbryder sukkerarter i dejen, dannes der alkohol og CO2 (kuldioxid), der får dejen til at hæve. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være "lillefingervarm" (37 grader), er den varmere bliver gærcellerne dræbt.