Strålebehandling bruges til at fjerne nogle kræftsygdomme, men også til at forebygge tilbagefald eller til at lindre symptomer. Når man får strålebehandling som helbredende behandling, får man det ofte sammen med kemoterapi. Nogle gange får man behandling med stråler som den eneste behandling.
Hvorfor både kemo og stråler?
Hvis kræften er begrænset til spiserøret og de nærmeste lymfeknuder, men operation ikke er mulig, får man i nogle tilfælde tilbudt behandling med en kombination af kemoterapi og strålebehandling. Denne behandling kan for få være helbredende. Både kemoterapi og strålebehandling gives ambulant (dvs.
Hvorfor får man strålebehandling?
Strålebehandling har til formål at ødelægge kræftceller ved at påvirke arvematerialet i disse celler, så de dør. Ved bestråling sker der en påvirkning af både kræftceller og normale celler, men de raske celler er meget bedre til at reparere skaderne end kræftceller, og det udnytter vi i behandlingen.
Kan stråling helbrede kræft?
Strålerne ødelægger cellernes arvemateriale
Det gør, at kræftcellerne dør, eller at de ikke kan dele sig. På den måde kan lægen fjerne eller begrænse kræften.
Er der stråling i kemo?
Vi anbefaler, at du får strålebehandling og kemoterapi. Kemoterapien består af 2 stoffer: Cisplatin og Capecitabin. Strålebehandlingen består af behandling med stråler. Når din behandling er afsluttet, tilbyder vi dig et opfølgningsforløb på 5 år i Afdeling for kræftbehandling.
Surgery, chemotherapy and radiation increase chances of survival when treating breast cancer
Hvad gør stråling ved kroppen?
Når cellerne i kroppen rammes af stråling, afsættes der energi i cellerne, og det fører til skader. Skader i cellerne opstår konstant, men kroppen er meget effektiv til at reparere dem. Der er dog skader, der ikke bliver repareret. Det kan føre til permanente forandringer i cellerne eller til celledød.
Hvad gør strålebehandling ved kroppen?
Strålebehandling virker ved at ramme kræftceller med røntgenstråler, så de bliver ødelagt. Behandlingen rammer også de normale celler, der er i det samme område som svulsten. Der kommer kun bivirkninger fra det væv, der bliver ramt af strålerne. Strålebehandling er i større eller mindre grad forbundet med bivirkninger.
Er der bivirkninger ved stråler?
Den bivirkning, som du ofte vil opleve i forbindelse med din strålebehandling af brystet, er rødme, irritation og kløe af huden i mere eller mindre grad. Nogle vil opleve, at der går hul på huden ligesom ved en hudafskrabning. Bivirkningen viser sig som regel 1-2 uger efter opstart af behandling.
Hvilke skader kan man få af stråling?
Udsættes man for høje mængder stråling, kan det føre til celledød og efterfølgende vævs- eller organsvigt. Et svækket immunsystem, som ofte er et tegn på stråleskade, fører til øget forekomst af infektioner. Tidlige symptomer er kvalme, diaré og svaghed, nogle gange efterfulgt af hårtab.
Hvor syg bliver man af strålebehandling?
Graden og omfanget af bivirkningerne ved strålebehandlingen afhænger af, hvor stort et område af kroppen man får strålebehandlet, den samlede dosis stråler man får, og hvor på kroppen man får strålebehandlingen. Nogle kan leve, som de plejer uden at opleve større gener, mens de er i strålebehandling.
Er strålebehandling og kemoterapi det samme?
Strålebehandling. Stråling virker kun på de områder, der rammes af strålerne. Derfor er strålebehandling en lokal behandling i modsætning til kemoterapi eller antihormonbehandling, der virker i hele kroppen. Man giver strålebehandling 5 dage om ugen i 3-6 uger.
Hvor hurtigt virker stråler?
Der går som regel 1 uge fra den første strålebehandling, til man kan mærke den smertestillende effekt, og der kan gå flere uger, før den fulde effekt er opnået. Nogle oplever, at smerterne kan forværres i en kort periode, inden den smertestillende virkning indtræder.
Kan man køre bil efter strålebehandling?
Du må ikke køre bil
Sygdommen og strålebehandlingen påvirker din koncentration og reaktionsevne, og du genvinder ikke disse funktioner fuldt ud efter behandlingen. Som udgangspunkt er kørselsforbuddet permanent, men kan dog revurderes af en læge 3 måneder efter endt behandling.
Hvornår er kemo værst?
Risikoen for at få infektioner er størst 1-2 uger efter kemoterapi. I den periode er man mere modtagelig for at blive smittet med bakterier, svampe og virus. Perioden med størst infektionsrisiko vil normalt vare 4-6 dage.
Hvordan føles strålebehandling?
Strålebehandling er helt smertefri og foregår principielt på samme måde, som hvis du fik taget et almindeligt røntgenbillede. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses, men du kan høre en svag summen, når maskinen giver strålerne. Under selve strålebehandlingen, som kun varer få minutter, er du alene i rummet.
Hvor mange gange kan man få kemoterapi?
Hvor ofte bliver behandlingerne givet? Ofte giver man kemoterapi hver 3. uge, men det sker, at intervallet mellem behandlingerne er 1, 2 eller 4 uger. De fleste behandlinger gives over timer, og behandlingen kan næsten altid gives ambulant.
Hvor længe er man træt efter strålebehandling?
Træthed og uoplagthed - dog ofte i mild grad. Trætheden viser sig ofte efter et par ugers behandling. Den forsvinder gradvist igen efter, at strålebehandlingen er afsluttet.
Kan strålebehandling helbrede?
Normale celler, der påvirkes af strålerne, vil normalt reparere sig selv, og de fleste kommer sig igen ret hurtigt. I de fleste tilfælde bruges strålebehandling mod kræftsygdomme, men behandlingen kan i sjældne tilfælde også bruges ved andre sygdomme.
Hvad gør stråling ved kræft?
Behandling med stråleterapi indebærer, at kroppens celler udsættes for kraftige stråler, der beskadiger kræftcellernes arveanlæg. Når cellerne efterfølgende prøver at dele sig, vil nogle af dem dø i processen. Strålebehandlingen rammer dog ikke kun de syge celler.
Hvor hurtigt kommer bivirkninger efter kemo?
4-6 uger efter endt behandling. Nogle oplever, at det vokser lidt i perioden mellem behandlinger. Det nye hår kan have en anden struktur eller farve.
Hvor lang tid tager det at få kemo ud af kroppen?
Det gør vi, både når vi giver kemoterapi, og indtil kemoterapien er ude af din krop efter 5 dage. Kemoterapi udskilles gennem urin, afføring, sved, opkast, sæd og sekret fra skeden. Det er ikke nødvendigt, at din familie tager særlige forholdsregler.
Hvor lang tid skal man have strålebehandling?
Strålebehandling varer 3 til 6 uger
Man får som regel strålebehandling fem dage om ugen i 3 uger. Selve bestrålingen gør ikke ondt og tager kun cirka 15 minutter hver gang - få minutter længere ved gating.
Hvad er fordelene ved strålebehandling?
Ved bestråling bliver både kræftceller og normale celler påvirket, men de normale celler er bedre til at reparere skaderne end kræftcellerne. Ved at fordele strålebehandlingen på flere behandlinger med mindre doser opnår man mindst mulig påvirkning af de normale celler. Strålerne virker kun der, hvor de rammer.
Hvordan ser huden ud efter strålebehandling?
Den strålebehandlede hud kan blive mindre elastisk og blive enten mørkere eller lysere, da pigmentet i huden forandres. Solpåvirkning kan forværre dette. Pigmentforandringen i det bestrålede område forsvinder ikke igen.
Hvor stor er chancen for at få kræft igen?
fået en ny kræftsygdom, efter 10 år er tallet 10,5 pct. mens 13,5 pct. har fået en ny kræftsygdom 15 år efter den første kræftsygdom.