Fredag, betyder "Friggs dag". Ordet er allerede i 300-tallet kommet ind i germansk sprog som et oversættelseslån fra den romerske dies Veneris, "Venus´ dag". Venus er kærlighedsgudinde, og parallellen til Frigg passer derfor ikke særlig godt; snarere er det Freja, der ligner Venus.
Hvor kommer ordet fredag fra?
Fredag er ugens femte dag, før 1.1.1973 regnet for den sjette dag. Der er tale om et førkristent oversættelseslån af latin dies Veneris efter planeten Venus, som igen har navn efter den romerske kærlighedsgudinde; måske via oldhøjtysk friatag, hvis første led er navnet på gudinden Fria, nordisk Frigg, Odins hustru.
Hvad betyder ordet lørdag?
Lørdag er ikke opkaldt efter nogen nordiske guder. Ordet lørdag stammer fra norrønt ordet laugardagr og men kendtes også, som sunnunótt. Først del af ordet, ”laug” betyder ”bad” eller ”badevand”. Så lørdag er badedag, eller vaskedag, hvor man har vasket og badet.
Hvad er fredag opkaldt efter?
Guderne er med dig hver dag!
De indgår nemlig i ugedagenes navne: Tirsdag betyder Tyrs dag, onsdag Odins dag, torsdag Thors dag og fredag er lig Odins kone Friggs dag, Frejs dag eller kærlighedsgudinden Frejas dag. Søndag og mandag er opkaldt efter solen og månen, mens lørdag betyder vaskedag.
Hvad kalder man mandag til fredag?
Dagene fra mandag til fredag (især tidligere også lørdag), men ikke helligdagene, kaldes samlet set for hverdage, mens det engelske weekend efterhånden er blevet den almindelige betegnelse for hviledagene lørdag og søndag.
HVAD SKETE DER FREDAG D.13.?
Hvorfor lang fredag?
Langfredag er fredag før påskesøndag. Det er en kristen helligdag, som højtideligholdes til minde om Jesu korsfæstelse, død og gravlæggelse. Navnet er særligt for de nordiske sprog og hentyder måske til, at dagen som faste- og abstinensdag eller som en sorgens dag føltes lang.
Hvad kalder man onsdag?
Navnet betyder egentlig "Odins dag", jf. oldnordisk Óðinsdagr, engelsk Wednesday. Det er en oversættelse fra latin Mercuriī diēs "Merkurs dag". Dette navn lever videre på de romanske sprog: fransk Mercredi, italiensk Mercoledì, spansk Miércoles.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvem er bror til Odin?
Odin og hans brødre Vile og Ve er sønner af urvæsenet Burr og jættekvinden Bestla. Hans kone er Frigg, og han nævnes som far til bl. a. Thor, Vale og Balder.
Hvorfor hedder det Wednesday?
Onsdag betyder Odins dag. På engelsk er Odin blevet til Woden. Derfor hedder det på engelsk Wednesday og på nederlandsk woensdach.
Hvorfor søndag?
200 e.Kr., latin dies dominicus 'Herrens dag', mens italiensk domenica stammer fra femininumformen dies dominica. Om søndagen holdt man i oldkirken nadvergudstjeneste til minde om Jesu opstandelse, og dagen var siden da en kirkelig festdag, hvor det hverken var tilladt at feste eller at arbejde.
Hvad står onsdag for?
Navnet betyder 'Odins dag', jf. engelsk Wednesday og nederlandsk woensdach, og er et germansk oversættelseslån fra latin dies Mercurii 'Merkurs dag', hvoraf fransk mercredi. En anden latinsk betegnelse, media hebdomas 'midt i ugen', er grundlag for islandsk miðvikudagur og tysk Mittwoch.
Hvem fandt på ugedagene?
Syvdagesugen stammer fra rummet
Babylonierne kendte til i alt syv himmellegemer – Solen, Månen, Mars, Jupiter, Merkur, Venus og Saturn. Selvom vores opdeling af en uge er helt uafhængig af astronomiske fænomener, dannede de syv kendte himmellegemer sandsynligvis baggrund for syvdagesugen.
Hvad betyder morgendagen?
om den kommende tid, fremtiden.
Hvor kommer fredag den 13 fra?
Forestillingen stammer fra Det Nye Testamente og beretningen om den sidste nadver, hvor Jesus og hans apostle var 13 til bords. Her kan den 13. person både være Judas, som efterfølgende hængte sig, eller det kan være Jesus selv, der blev korsfæstet få dage efter.
Hvad betyder Helg?
Helg var et tidsrum, inden for hvilket der efter dansk middelalderlig lovgivning skulle herske en særlig fred. Til helgtiderne hørte bl. a. julehelg, faste- og påskehelg samt pinsehelg.
Hvem er den ældste gud?
Odin er den ældste og klogeste gud. Han er både krigsgud og dødsgud. Sammen med sine to brødre skabte han verden.
Hvem er mor til Thor?
Thors mor var Fjørgynn (Jorden), men udover det fremstår hun ikke andet end som et navn i kilderne.
Hvor mange børn fik Odin?
Med Fjørgyn/Jord har Odin sønnen Thor, men hans retmæssige hustru er dog Frigg, sammen med hvem han har sønnerne Balder, Høder og Hermod. Med jættekvinden Rind har han tillige sønnerne Skjold og Vale. Med jættekvinden Grid har han sønnen Vidar.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige.
Hvem var den største danske viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Er vikinger norske eller danske?
Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvad betyder lille kone aften?
Et udtryk, der i de gode gamle dage beskrev de to dage i ugen, der bliver brugt til ægteskabelig erotik. Onsdag kaldes således for "lille-kone-dag". Så hvorfor ikke lade lille-mor forvandle sig til en frådende vamp på denne "store" dag.
Hvordan man udtaler onsdag?
- På Fyn var ”u-nsdag” med langt u det almindeligste. Men vi har også optegnelser fra Fyn, hvor onsdag udtales med kort u eller med langt o. Københavns Universitet har enkelte fynske optegnelser med udtalen ”u-sdag”, hvor n-lyden er forsvundet, som vi kender det fra fynske ord som ”ha” (han) og ”Ræje” (Ringe).
Hvilken dag blev Jesus begravet?
På korset døde Jesus ifølge Biblen en langsom og pinefuld død. Efterfølgende blev han båret ned og begravet i en klippehule. Søndagen efter langfredag, som også kaldes påskedag, genopstod Jesus fra graven.