Margarine (via fransk fra græsk márgaron = perle)er en blanding af fedtstof og vand, der i begrænset omfang kan bruges som erstatning for smør.
Hvornår begyndte man at bruge margarine?
Margarine var et nyt produkt, der var blevet opfundet i 1870 i Frankrig. Otto Mønsted blev som den første margarinefabrik oprettet i 1883. Forbruget af margarine steg fra 1 kilo margarine pr. dansker i 1889 til 18 kilo i 1920 og 22 kilo i 1939.
Hvornår kom den første margarine til Danmark?
Mège-Mourièsder tog patent på produktet og i løbet af 1880'erne fik produktionen af dette "kunstsmør" et kraftigt opsving i Europa. I Danmark åbnede Otto Mønsted den første fabrik i 1883. I Danmark fik margarinen også betydning ved at frigøre betydelige mængder smør til eksport.
Er margarine sundere end smør?
Du skal gå efter smørret, hvis du skal vælge mellem de to typer fedtstoffer. Smør og margarine hører ikke just til det sundeste, vi kan indtage – men der er et af de to fedtstoffer, der dog er bedre end det andet. Og det er smør, lyder det fra Lisa Moscovitz, der er diætist og grundlægger af NY Nutrition Group.
Hvordan fremstiller man margarine?
Sådan fremstilles margarine
Når man skal fremstille margarine, gennemgår olierne forskellige processer for at fjerne lugt og smag og for at hærde den flydende olie til et fast produkt. Derved ændres planteoliernes fedtsyrekæder, som nu ikke længere er gavnlige for os.
McArine
Hvem har opfundet margarine?
Margarinens historie. På opdrag af Napoleon 3. opfandt den franske kemiker Hippolyte Mège-Mouriès margarine og tog patent på opfindelsen 15. juli 1869.
Hvad er margarine lavet af?
Margarine er planteolie, som er hærdet på en måde, så oliens fedtsyrer får en fast konsistens i stedet for den oprindelige flydende. Ofte er der også tilsat aromaer og farvestof, og margarine var oprindeligt et erstatningsprodukt for smør, som var billigere, og som kunne bruges på samme måde.
Er Kærgården rigtig smør?
Lurpak smørbart, Kærgården og Thise smørbart er alle eksempler på blandingsprodukter, som egentlig er en blanding af smør og margarine. Derfor er den samlede mængde fedt lidt lavere end i almindeligt smør, og indholdet af mættet fedt er også tilsvarende lavere, i og med at margarine laves på planteolie såsom rapsolie.
Er Lurpak og Kærgården det samme?
I slutningen af 1990'erne introduceredes Kærgården i England under navnet Lurpak Spreadable og i Tyskland under navnet Lurpak Streichzart. I 2000 markedsførtes produktet Nye Kærgården med 25 % mindre fedt, og den originale Kærgården blev også fremstillet i en økologisk udgave.
Hvilket land kommer smør fra?
Den historie, forskerne i dag tror mest på, er, at smør blev opdaget et vilkårligt sted i mellemøsten for mellem 5000-7000 år siden. Det var på det tidspunkt, man begyndte at transportere fedtrig mælk i skindposer på hesteryg over længere afstande.
Hvor blev Oma margarine af?
Margarinefabrikken Aarhus Butterine Company blev den første margarineproducerende fabrik i Danmark. Fabrikkens margarineprodukt blev senere opkaldt OMA margarine sammentrukket af Otto Mønsted Aarhus. Fabrikken var placeret i Vestergade 11 i Aarhus og blev oprettet af fabrikanten Otto Mønsted i 1883.
Hvad er der sket med Oma margarine?
Virksomheden Otto Mønsted A/S stoppede med at producere OMA margarine i 1981 og solgte brandet OMA til Unilever. Siden har Otto Mønsted A/S været et investeringsselskab, og udbyttet herfra er grundlaget for Otto Mønsteds Fonds uddelinger.
Hvad hedder margarine på engelsk?
margarine {en}
marge {substantiv} [brit. eng.] [hverd.]
Er Kærgården margarine?
Lurpak smørbart, Kærgården og Thise smørbart er alle eksempler på blandingsprodukter, som egentlig er en blanding af smør og margarine.
Hvad kan man bruge i stedet for margarine?
I nogle opskrifter kan smør/margarine umiddelbart udskiftes med olie. Der beregnes 85 g olie (ca. 1 dl) i stedet for 100 g smør/margarine. Kom også meget gerne nødder, mandler, frø og kerner i, når du bager fx brød.
Hvilken margarine er sundest?
Officielle anbefalinger. Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier, som for eksempel rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.
Hvilket land er Lurpak fra?
Vidste du det om Lurpak®? Lurpak® smør må kun produceres i Danmark. Udover Arla mejerierne laves Lurpak® også på Bornholm Mejeri, Nørup Mejeri og Thise Mejeri.
Hvilket land kommer Lurpak fra?
Lurpak er et dansk smørmærke, der siden 2012 har været ejet af Arla Foods. Inden da var Lurpak-mærket ejet af mejeriforeningen, og alle mejerier i Danmark kunne producere Lurpak på licens fra Mejeriforeningen.
Er Bakkedal smør rigtig smør?
Rigtig smør er ikke blandingsprodukter som fx Bakkedal eller Kærgården.
Er der forskel på Bakkedal og Kærgården?
Bakkedal er en konkurrent fra Dragsbæk Margarinefabrik til Arla's Kærgården og skal således operere på et marked, der nærmest må karakteriseres som et monopol.
Er Kærgården dansk?
Fakta om Kærgården
Kærgården består af 74 procent dansk smør og 26 procent rapsolie. Til hver bakke Kærgården Original (200 gram) bruges 275 ml frisk fløde. Kærgården fås nu i seks varianter, som alle produceres på Holstebro Mejeri. I 2019 producerede Holstebro Mejeri ca.
Hvilken plantemargarine er bedst?
Fri Plantemargarine bliver kåret til den bedste på grund af sin afbalancerede smag og flotte gule farve, der minder dommerne om rapsmarker. »Den er utrolig flot og den mest gule i testen.
Kan man bruge Kærgården til at stege i?
Kærgården® er smør, der bliver smørbar ved, at der tilsættes rapsolie, men fedtindholdet bliver ikke lavere af den grund. Hvis du vil spare lidt på fedtet, kan du vælge Kærgården® 60%, som indeholder mere vand. Den er imidlertid ikke egnet til at stege i.
Kan man bage med Kærgården?
Brug Kærgården i hverdagen på dit rugbrød, og top det med noget lækkert pålæg for den bedste smagsoplevelse. Brug også Kærgården til at bage en skøn kage med, eller til at stege dine saftige bøffer i.
Hvad er bedst at stege i olie eller margarine?
Planteolie er sundest
Hvis man alene ser på sundheden, er det generelt bedst at bruge planteolie. Det skyldes ikke, at der er mindre fedt i, olie består nemlig næsten udelukkende af fedt. Men fedtet i olien er i højere grad umættet end det vi finder i smør.