Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.
Hvorfor holder vi jul i december?
Romere og vikinger valgte december
Før romerne blev kristne, fejrede de midvinterfest den 25. december. På mange måder mindede romernes fest om den højtid, som vikingerne fejrede i slutningen af december. Navnet “jul” minder til forveksling om den hedenske nordiske fest “jól”, der var en fest for vintersolhverv.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2 juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvornår begyndte man at holde jul i Danmark?
Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden. Ordet er et flertalsord.
Hvad er meningen med julen?
Hvad er julen? I den kristne verden festligholdes julen for at fejre Jesu fødsel. Julen er for mange en af årets store kirkelige højtider; men for andre er den blevet et mere kommercielt foretagende, hvor de oprindelige begivenheder og de gamle traditioner er trådt i baggrunden.
Hvorfor holder vi jul? | Jul i Danmark | Danske juletraditioner | Afsnit 4
Hvad er det vigtigste ved julen?
For kristne er julen en tid, hvor vi fejrer Jesu Kristi fødsel. Jesus blev født for over 2000 år siden i Betlehem, og vi fejrer hans fødsel den 25. december. Kristne tror, at Jesus er Guds søn, og at hans fødsel var en vigtig begivenhed i menneskehedens historie.
Hvorfor giver man gaver til jul?
De kristne begrundede gavegivningen med, at De Vise Mænd jo havde givet jesusbarnet gaver. Senere blev gavegivningen overtaget af Sankt Nicolaus og hans efterkommer, Julemanden, og så gik der kludder i gavegivningstidspunktet. Den kristne grundtanke var, at gaverne skal gives på Jesu fødselsdag, altså den 25. december.
Hvorfor har vi traditioner?
Traditioner kan være med til at forbinde generationer og opretholde kontinuiteten mellem fortid og nutid. Traditioner giver fællesskab. Sådant et fællesskab er for nogle danskere traditionerne omkring kongehuset. Kongehusets med-lemmer symboliserer fællesskabet ved at overholde traditioner i bestemte anledninger.
Hvorfor hedder det jul i Danmark?
Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Er 2. juledag en fridag?
december, og 2. juledag, 26. december, er officielle helligdage, hvor du ikke skal bruge feriedage på at holde fri.
I hvilke lande holder man jul den 25?
Som de fleste ved fejres julen oprindeligt for at fejre Jesu fødsel, som de kristne mener er Guds søn. Her i Europa fejrer vi juleaften den 24. december, mens USA hovedsagelig fejrer den 25. december.
Hvilken dag blev Jesus født?
I kirken blev Jesu fødsel fastsat til den 25. december i begyndelsen af 300-tallet. Her blev der skelet til, at Jesu fødsel nok kunne konkurrere med mere hedenske solhvervsfester. Men Jesu fødsel i Danmark fejres den 24., fordi man har bibeholdt den jødiske skik med at indlede fejringen af helligdage aftenen inden.
Hvorfor holder vi juleaften den 24?
Men i Danmark og de andre lande i Norden fejrer man jul allerede den 24. december. Det gør man fordi man i gamle dage ikke havde mekaniske ure, så en ny dag begyndte når solen gik ned.
Hvem holder jul den 6 januar?
I den Koptiske kirke, Ortodokse kirke og den armenske kirke fejres julen 6. januar. Fra de tidligste skriftlige vidnesbyrd beskrives julefejringen med udtrykket at "drikke jul", der stammer fra førkristen tid.
Hvad er julemandens rigtige navn?
Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.
Hvor kommer julen fra?
Når nutidens danskere fejrer jul, tænker mange på højtiden som en gammel kristen tradition. Men julen har faktisk rødder helt tilbage til vikingernes hedenske midvinterfester.
Hvad er den ældste juletradition i Danmark?
Mad og drikke har altid været et gennemgående element i fejring af julen. Først efter reformationen hører man om traditioner, der knytter sig til kristendommen.
Hvad hed jul i vikingetiden?
Jul eller Kristmesse
Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
Hvilke traditioner hører julen til?
- give hinanden julegaver.
- bage småkager.
- pynte op med julepynt. ...
- holde julefrokoster hvor man spiser og drikker sammen.
- lave en julekalender med små pakker fra 1. ...
- hænge en mistelten op, og hvis du står under den, må andre give dig et kys.
Hvilken juletradition stammer fra Danmark?
Eksempelvis er adventskransen og juletræet fra Tyskland. Der er dog en række madtraditioner, der kendetegner de danske juletraditioner. Æbleskiver, pebernødder, honningkager og klejner stammer fra Danmark – faktisk er klejnen den ældste julekage, som vi kender i dag.
Hvilken juletradition er af dansk oprindelse?
Han tilføjer, at julemærket sammen med juleplatten, julesnaps, æbleskiver og klejner er noget af det eneste ved den danske jul, der har dansk oprindelse, og det meste af det har ikke for alvor spredt sig ud over landets grænser, heller ikke sydpå. Undtagelsen er dog juleplatten og julemærket.
Hvorfor får man gaver den 24. december?
Fejringen af julen den 24. december startede i 1800-tallet, da man tændte juletræet og hyggede sig aftenen før Jesu fødselsdag. Da julegaverne kom til, og det kirkelige efterhånden gled i baggrunden, blev fejringen den 24. til julens hovedbegivenhed.
Hvorfor sætter man flag på juletræet?
Når julen så var forbi, fik børnene lov til at rippe træet for alle de lækre sager - altså som en slags gave. Med tiden udviklede mængden og størrelsen på gaverne sig op igennem 1800-tallet, så der til sidst ikke længere var plads PÅ selve træet. Derfor begyndte man at lægge gaverne ved siden af eller under træet.
Hvorfor får man gaver på advent?
Man kan sige, at vi fejrer advent for at fejre, at Jesus kommer. Vi markerer ventetiden frem til Jesu fødsel, og det er blevet tradition at give adventsgaver til folk, man holder kært.