Vejen til ungdomsoprøret i 1960'erne blev blandt andet banet af vestlige unge, der i 1940'erne og 1950'erne begyndte at gå anderledes klædt, have andre meninger og høre anden musik end deres forældre. Særligt vigtig var modkulturbevægelsen i 1960'erne, der afviste almindelige værdier og omfavnede alternative livsstile.
Hvorfor startede studenteroprøret?
Studenteroprøret på Københavns Universitet var en opstand, der fandt sted 19. april 1968, hvor en gruppe studerende besatte Psykologisk Laboratorium ved Københavns Universitet i protest mod manglende medbestemmelse på undervisningen, som de opfattede som forældet og præget af professorvælde.
Hvad kendetegner 60 erne?
I Danmark er 1960'erne ofte blevet kaldt de glade 60'ere, der bl. a. huskes for ungdomsoprøret, Femølejren, beatmusik, men de glade 60'ere henviser specielt til den kraftige økonomiske udvikling i perioden med fuld beskæftigelse og en hidtil uset levestandard i form af bolig, biler, udlandsrejser etc.
Hvad betød ungdomsoprøret?
Ungdomsoprøret: Ungdomsoprøret var en eksperimenterende, politisk bevægelse, hvor man fandt nye måder at leve på, havde andre og nye kulturelle udtryk end resten af Danmark havde på samme tid. Ungdommen ville have plads til at realisere sig selv og udtrykke egne normer og værdier.
Hvornår opstod begrebet ungdomskultur?
En særlig ungdomskultur opstod i 1950'erne, især efter amerikanske forbilleder. Den manifesterede sig i den første rockmusik, jitterbugdans og en ny mode, der med læderjakker, cowboybukser og brusende skørter virkede provokerende på mange i forældregenerationen.
Hvorfor hade 60'erne og ungdomsoprøret?
Hvordan var det at være ung i 1950?
Ungdommen begyndte i stigende grad at hænge ud i gader og stræder uden steder at gå hen. Mange betragtede ungdommen som noget farligt, og der kom især fokus på den utilpassede del af ungdommen, der tog afstand fra forældrenes regelrette og kedelige liv.
Hvad kendetegner ungdomskulturen?
Begrebet dækker unges søgen mod forskellige mere eller mindre klart definerede og afgrænsede subkulturer emoer, goths, punkere, bandemiljøer osv. Ungdomsperioden er en periode, hvor man afsøger muligheder og eksperimenterer med henblik på at finde og udtrykke sit personlige jeg.
Hvordan påvirkede ungdomsoprøret samfundet?
ungdomsoprøret og den seksuelle frigørelse. Tiden omkring 1968 var da også præget af store politiske og kulturelle omvæltninger både i og uden for Danmark – og førte bl. a. til frigivelsen af pornoen, studenterdemonstrationer og nye samlivsformer.
Hvordan startede hippiebevægelsen?
Hvornår kom hippiebevægelsen til Danmark? De første hippier begyndte at dukke op med deres lange løsslupne hår i det københavnske gadebillede i midten af 1960'erne, hvor Storkespringvandet blev et fast mødested.
Hvordan er ungdomskulturen i dag?
Vi ser i dag mange flere unge med selvværdslidelser, påpeger Thomas Ziehe. De skammer sig over ikke at slå til og ikke at kunne begå sig. Og de savner anerkendelse i en verden, hvor de meget er overladt til sig selv. Vi ser flere og flere unge med lidelser som selvmordstanker, cutting og spiseforstyrrelser.
Hvad er der sket i 1960?
1960 var året, hvor demokraten John F. Kennedy i USA vandt præsidentvalget over Richard Nixon. Kennedy blev et ikon og et forbillede for borgere og politikere verden over - også i Danmark, hvor Socialdemokratiet samme år gik til valg under sloganet "Gør gode tider bedre".
Hvad sker der i Danmark i 1960 erne?
1960'erne er et årti, som vi både kender som de glade tressere og en turbulent tid. Det er en tid med højkonjunktur, der bl. a. betyder en udflytning fra storbyen, kvindernes indtog på arbejdsmarkedet og mere rum til fritid, ferie og tilkøb af efterkrigstidens goder såsom bil, køleskab og tv.
Hvordan var moden i 1960 erne?
Ankelstøvler, kortere bukser, rullekraver og langt hår. Tøjet og musikken bredte sig fra 'Swinging London', og var noget, der chokerede de ældre generationer. Moden for voksne mænd blev også mere vild end tidligere, og stod i kontrast til det konservative og ensformige look, som var moderne i 1950'erne.
Hvad er studenteroprøret?
I København forløb studenteroprøret overvejende fredeligt med demonstrationer og blokader. Kravene var mere medindflydelse på undervisning og forskning, men oprøret var også en reaktion på, at universiteterne manglede personale og plads til at rumme, at flere studerende blev optaget på grund af de store krigsårgange.
Hvornår kom det første universitet i Danmark?
Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og er dermed Danmarks ældste universitet og samtidig et af de ældste i Nordeuropa.
Hvordan startede ungdomsoprøret?
Vejen til ungdomsoprøret i 1960'erne blev blandt andet banet af vestlige unge, der i 1940'erne og 1950'erne begyndte at gå anderledes klædt, have andre meninger og høre anden musik end deres forældre. Særligt vigtig var modkulturbevægelsen i 1960'erne, der afviste almindelige værdier og omfavnede alternative livsstile.
Er der stadig hippier i dag?
Hippierne lever stadig og er stadigvæk modkulturelle. Deres eksistens er dog mere stilfærdig end i bevægelsens gyldne dage. 40 år efter lever idealet om direkte demokrati, genbrug, fællesskab og bæredygtighed videre i oaserne på Christianshavn og i Thy.
Hvad var hippiernes slogan?
Deres slogan var: 'Make love, not war'. Derfor var Vietnamkrigen et symbol for alt det onde. Netop denne antimilitarisme var en af grundene til at hippierne gik med langt hår, og dermed markerede, at de var i opposition til, borgerlige idealer og de karseklippede amerikanske soldater.
Hvordan var samfundet i Danmark i 1960 erne?
I 1960'erne stiger velstanden i Danmark i et uhørt tempo. Reallønnen fordobles og folk køber bil, tv, køleskab og rejser syd på. Men goderne er ulig fordelt og tempoet på arbejdspladserne bliver sat op. Den offentlige sektor vokser hurtigt og nye grupper kommer ud på arbejdsmarkedet.
Hvordan var ungdommen i 1980 erne?
80'er-ungdommen søgte indad mod andre værdier, der handlede om identitet. Der opstod stærke ungdomskulturelle grupperinger, alt afhængigt af om man var fx yuppie, rocker, punker, flipper eller BZ'er, men grupperne havde et individualistisk grundsyn til fælles.
Hvad kendetegner ungdommen i 80 erne?
1980'ernes unge blev til de selvoptagne unge. Ikke nødvendigvis egoistiske, men netop optaget af alle de mange muligheder, de blev præsenteret for. De kunne være slipseklædte kontormennesker den ene dag, og dyrke et heftigt elastikspring den næste. De kunne snakke edb den ene dag, og heftig rock den næste.
Hvad kendetegner ungdommen i det senmoderne samfund?
I det senmoderne samfund er de unge i langt højere grad selvstændige, hvilket øger den enkeltes muligheder, men sætter også store krav til dem. De er begge enige om, at de unge er tvunget til at tage ansvar for egne valg i en globaliseret verden, hvor muligheder florerer på tværs af tid og rum.
Hvordan gik det landet i 1950 erne og 1960 erne?
Efter de første og økonomisk hårde efterkrigsår satte en højkonjunktur ind i Europa, der nåede Danmark i slutningen af 1950'erne. Fra 1960 til 1973 voksende bruttonationalproduktet (BNP) i gennemsnit med mere end 4 % om året, og arbejdsløsheden var næsten ikke eksisterende.
Hvordan har ungdommen ændret sig?
Ungdommen udviklede sig løbende og i takt med en stigende velstand og ny livsstil i slutningen af 1950'erne. De unge skilte sig i stigende grad ud fra den ældre generation i samfundet gennem bl. a. mode, musik, dans, holdninger og opførsel.
Hvad skete der i verden i 1950 erne?
- Bruce Heezen opdagede den Midtatlantiske ryg.
- Koreakrigen 1950-53.
- Josef Stalin døde i 1953.
- Opstand i DDR i sommeren 1953.
- Ungarnopstanden 1956.
- Poliovaccine blev opfundet i USA.
- USSR opstedte Sputnik.
- Fjernsyn erstattede radio som det dominerende massemedium i de industrialiserede lande.