Hvorfor smager mine boller af gær?

Hævningen skal foregå ved 25-30 grader, hvor gærcellerne omdanner stivelsen i melet til alkohol og kuldioxid, samtidig med at der udvikles smags- og aromastoffer. Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvorfor er mine boller seje?

Dejen er en hård, tør masse

Problem: Du har tilsat for meget mel til dejen. Løsning: Rør/ælt ekstra vand i, til dejen er blød og elastisk som tyggegummi og lad så dejen hæve igen. Bolledej med en stor mængde gær kan hæve hurtigt anden gang. Langtidshævet dej skal måske have en genhævning natten over.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvad sker der hvis der kommer for meget gær i?

For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret. Når gæret ikke har mere sukker dør det, og et stof der hedder "gluthathion" vil lække fra gærcellen og ud i dejen, hvor det vil ødelægge gluten proteinerne. Det giver en porøs og uelastisk dej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kvalimad.dk

Hvad gør gær i boller?

De levende gærceller sørger for, at dit bagværk hæver flot op. Kommer du gæren på frys, dør alle disse gærceller, og du kan derfor ikke bage med det. Opbevar derimod altid dit gær på køl, hvor gærcellerne trives allerbedst. Jo længere tid din dej skal hæve, jo mindre gær skal du bruge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Hvad sker der hvis en dej hæver for længe?

Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på valsemollen.dk

Lessons in Bread Baking Part 4: Less Yeast More Flavor



Hvorfor skal dej hæve 2 gange?

#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på isabellas.dk

Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?

4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvordan virker gær bedst?

Gær har den hurtigste virkning, hvis det får lov at hæve ved en temperatur på 37 grader. Dette er derfor relevant, hvis man har en dej, der hurtigt skal hæve og dermed være klar til bagning på kort tid. Dog har brødet bedre af at få god tid til at hæve, hvis tiden er til det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gastrofun.dk

Hvad sker der hvis man bruger for lidt gær?

Så du kan godt halvere mængden af gær, men regn evt. med, at dejen skal have lidt længere tid til at komme i gang og hæve til dobbelt størrelse. Og husk, at det giver altid et mere velsmagende brød, hvis du anvender mindre gær og giver brødet længere tid til at hæve.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvad aktiverer gær?

Anvendelse. Når gærcellerne nedbryder sukkerarter i dejen, dannes der alkohol og CO2 (kuldioxid), der får dejen til at hæve. Væsken, som den friske gær røres ud i, skal være "lillefingervarm" (37 grader), er den varmere bliver gærcellerne dræbt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Hvor længe må en gær dej hæve?

Det varierer selvfølgelig fra opskrift til opskrift, men jo mindre gær desto længere hævetid. Ofte skal dejen hæve på køl i min. 8-12 timer, hvilket passer med at sætte dejen i køleskabet natten over, og så er den klar til at blive bagt med næste morgen som fx morgenboller.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på valsemollen.dk

Hvad sker der når man blander sukker og gær?

I dette forsøg viser vi, at der dannes en gas, når gær fodres med sukker. Det er gassen kuldioxid (carbondioxid), der forkortes CO2. I forsøget puster gassen en ballon op og får ballonen til at flyde ovenpå i et glas med vand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på testoteket.dk

Hvorfor bliver mine boller tørre?

Det første der sker, når brødet er færdigbagt er, at denne væske begynder at fordampe, hvilket langsomt gør brødet tørt. Væsken fordamper fra brødets krumme og ud gennem skorpen. Derfor vil skorpen først blive blød, og når væsken efterhånden er fordampet, vil brødet blive hårdt og tørt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på spisbedre.dk

Hvorfor skal man pensle boller?

Ønsker du, at dine bagte boller skal se flotte blanke ud, er det oplagt at bruge æg til pensling. Når du pensler med æg, får dit bagværk den velkendte lysebrune overflade, som ser appetitlig ud. Hvis samme brune farve skulle opnås ved forlænget bagetid alene, ville du risikere, at bagværket blev mere tørt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danaeg.dk

Kan gær blive for varmt?

Gær er meget følsom over for varme og arbejder bedst ved 37°C. Bliver gæren mere end 45°C, bliver gærcellerne dræbt. Gær tåler ikke at blive rørt ud i salt eller sukker.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på amo.dk

Kan man røre en dej for længe?

For lidt æltning: Når mængden af indarbejdet luft er for lille, får brødet en mindre volumen og en grov krummestruktur. For meget æltning: Glutenstrukturerne brister og det vand, der ellers var optaget i dejen, flyder frit. Det resulterer i, at bageevnen nedsættes.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på metodikogsmag.dk

Hvorfor hæver mine boller ikke i ovnen?

Dejen er muligvis ikke blevet æltet nok. Æltning behandler gluten i brødet og giver den elasticitet til at holde på de luftbobler, der dannes af gæren. Det er disse luftbobler, der får dejen til at udvide sig og hæve. Alle vores køkkenmaskiner leveres med en dejkrog, som er perfekt til blanding og æltning af gærdej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kitchenaid.dk

Hvornår er gær for gammel?

Gær med hvide pletter kan stadig bruges. Hvis gæren er direkte lodden, er der dog snarere tale om skimmelsvampe, dvs. mug. Så bør gæren ikke bruges.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvad gør olie i en dej?

Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pizzastenovn.dk

Hvad ødelægger gær?

Frisk gær trives bedst, når vandet er ”lillefingervarmt” (ca. 28-30 grader). Hvis vandet bliver for varmt ødelægger man gærcellerne, og så mister gæren sin evne til at få dejen til at hæve.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cathrinebrandt.dk

Er frisk gær bedre end tørgær?

Til deje med meget fedstof som fx. fødselsdagsboller eller kringle, vil du få det bedste resultat med frisk gær. Frisk gær er mere stabil overfor frost end tørgær. Hvis du fryser ubagte boller eller brød ned, får du bedre resultat, når du tør dem op og bager dem, hvis du bager med frisk gær.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bagvrk.dk

Hvilken temperatur er bedst for gær?

Lunkent vand: Gærceller har de mest optimale forudsætninger for at udvikle kuldioxid, ved en temperatur på mellem 27- 37 grader. Varmt vand: Tilsætter man vand, med en temperatur på over 70 grader, vil det varme vand slå gærcellerne ihjel, og produktion af kuldioxid udebliver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på smagforlivet.dk

Hvornår skal man putte salt i dejen?

Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på metodikogsmag.dk

Er Koldhævning bedre?

Koldhævning er nemmere, da koldthævet dej ofte blot røres som en tyk grød og ikke skal æltes. Men det giver også andre fordele: melet får tid til at udvikle sig til en ægte brødsmag, og brødet bliver luftigt, saftigt, mere holdbart og med en bedre sammenhængende krumme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Kan man Koldhæve for længe?

En koldhævet dej kan sagtens hæve for længe ja. Vi plejer at sige, at en koldhævet dej har en holdbarhed på ca. 2 døgn i køleskabet. Det smarte ved en koldhævet dej er, at du faktisk kan røre en dej sammen fredag og så bruge den både lørdag og søndag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mummum.dk