Hvorfor står der kongen i grundloven?

Før Danmark fik grundloven i 1849, var magten samlet hos én person, kongen. Han lavede lovene sammen med sine ministre og sørgede for, at de blev overholdt. Hvis folk overtrådte lovene, havde han også magten til at dømme dem. Kongen sad alene på magten, hvilket kaldes for enevælde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvorfor valgte kongen at Danmark skulle have en grundlov?

Kongen afgav magt

Inden han døde i 1848, fik han sin søn, Frederik 7., til at love at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en grundlov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad siger grundloven om kongehuset?

Det danske monarki er ifølge Grundloven konstitutionelt, hvilket indebærer, at monarken ikke på egen hånd kan udføre politiske handlinger. Selvom monarken underskriver alle love, har disse kun gyldighed, når de tillige er forsynet med en parlamentarisk ansvarlig ministers kontrasignatur.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kongehuset.dk

Hvad betyder det i praksis når der i 14 står at kongen udnævner og afskediger statsministeren og de øvrige ministre?

Den er fra 1964. Kongen udnævner og afskediger statsministeren og de øvrige ministre. Han bestemmer deres antal og forretningernes fordeling imellem dem. Kongens underskrift under de lovgivningen og regeringen vedkommende beslutninger giver disse gyldighed, når den er ledsaget af en eller flere ministres underskrift.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvem var konge da vi fik grundloven?

juni 1849 underskrev Frederik 7. loven og gjorde Danmark til et demokrati. Statuen på Christiansborg Slotsplads forestiller Frederik 7. til hest ‒ kongen, der afgav sin enevældige magt og underskrev Danmarks første grundlov.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Grundloven | Hvornår kom grundloven til Danmark?



Hvad står der i Kongeloven?

Kongeloven indeholdt forfatningsbestemmelser, regler for et formynderstyre i tilfælde af en mindreårig regent og udførlige arvefølgebestemmelser. Den er det eneste historiske eksempel på en forfatningslov for et absolutistisk styre og dermed i sig selv interessant i både dansk og international sammenhæng.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvad blev ændret i Grundloven i 1953?

En af hovedårsagerne til, at grundlovsændringen i 1953 gik igennem, var, at Frederik 9. (født 1899, regent 1947-1972) havde tre døtre, men ingen sønner. Med den daværende grundlov skulle Frederik 9. s bror, Knud, dermed være tronfølger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Er de kongelige hævet over loven?

Formelt er kongehuset hævet over loven, og myndigheden til at drage for eksempel kronprins Frederik til ansvar ligger hos dronning Margrethe, men reelt overvåges kongefamilien af en kritisk offentlighed og rådgives af centraladministrationen. Konstruktionen forudsætter, at kongehuset følger den rådgivning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på information.dk

Kan kongen afsætte statsministeren?

Kongen udnævner og afskediger statsministeren og de øvrige ministre. Han bestemmer deres antal og forretningernes fordeling imellem dem. Kongens underskrift under de lovgivningen og regeringen vedkommende beslutninger giver disse gyldighed, når den er ledsaget af en eller flere ministres underskrift.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regeringen.dk

Kan dronningen straffes?

Er dronningen straffri? 'Kongen er ansvarsfri; hans person er fredhellig'. Sådan står der i Grundloven. Og det betyder i praksis, at kongehusets medlemmer ikke kan dømmes eller straffes af nogle domstole.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Hvad er det vigtigste i grundloven?

Grundloven bestemmer, hvem der kan lovgive, hvordan det foregår, og hvilke grænser, der gælder for lovens rækkevidde. Nogle af de vigtigste bestemmelser i grundloven er om befolkningens frihedsrettigheder og om magtens tredeling i den lovgivende, udøvende og dømmende magt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvornår skal kronprins Frederik krones?

Den 14. januar 2024 træder H.M. Dronningen tilbage som Danmarks dronning og overlader tronen til H.K.H. Kronprinsen. Statsråd på Christiansborg Slot.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kongehuset.dk

Hvad bliver dronningen når hun træder tilbage?

Efter 52 år på tronen træder dronning Margrethe tilbage og overlader posten til sin søn, den kommende kong Frederik 10. Mange danskere har ikke oplevet andre regenter end dronningen, som er blevet synonym med ti- og tyvekronemønter, juvelbesatte smykker og 'Gud bevare Danmark'.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Hvordan fik Danmark sin grundlov?

20. marts enige om en række krav til den nye kong Frederik 7., og dagen efter imødekom kongen disse krav. Et af kravene var, at de nationalliberale skulle indgå i en ny regering, og således fik Danmark året efter, den 5. juni 1849, sin første frie forfatning: Grundloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvem fik ifølge grundloven stemmeret?

Grundloven i 1915 var et gennembrud for den lige og almindelige valgret. Politisk valgret blev her for første gang givet til både mænd og kvinder på lige vilkår. For at opnå valgret skulle man være fyldt 25 år, have indfødsret og fast bopæl i landet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvor mange grundlove er der i Danmark?

Grundloven er Danmarks forfatning. Den første grundlov er fra 1849, men den er siden ændret i 1866, 1915, 1920 og 1953.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvad kan kongen bestemme?

Det er kongen, som udnævner og afskediger ministrene og bestemmer deres antal og forretningernes fordeling imellem dem, og ingen lov eller beslutning er gyldig uden kongens underskrift (§ 14).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jyllands-posten.dk

Kan man blive benådet af dronningen?

Retten til at benåde tilkommer ikke bare Frankrigs præsident, men en lang række statsoverhoveder verden over, og hvis Danmarks dronning Margrethe ønsker at benåde en dømt, kan hun også gøre det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Hvilken magt har kongen?

Ifølge Grundloven har kongen beføjelser inden for både den lovgivende og den udøvende magt. Beføjelserne udøves i Statsrådet og gennem ministrene, og kongen udnævner og afskediger statsministeren og de øvrige ministre.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad sker der hvis kronprins Frederik dør?

Hvad sker der med arvefølgen, hvis kronprinsen dør? Så bliver hans søn, prins Christian, ny tronfølger. Hvis både dronning Margrethe og kronprins Frederik skulle dø, bliver Christian udråbt som kong Christian den 11.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Hvad fejler dronningens ryg?

I 2003 blev hun opereret for spinalstenose (3), som er en forsnævring af pladsen i rygraden, der menes at kunne bidrage til rygsmerter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på smertevidenskab.dk

Kan dronningen skifte religion?

Kan dronningen skifte religion? Kommentar: Regenten kan ikke selv bestemme, hvilken trosretning vedkommende vil tilhøre.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skagenonline.dk

Hvem opfandt grundloven?

Den 5. juni 1849 underskrev Frederik 7. Danmarks første grundlov. Grundloven afløste Kongeloven af 1665 og markerede overgangen fra enevælde til indskrænket monarki (konstitutionelt monarki) og en mere demokratisk styreform.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvornår blev grundloven ændret dronning?

Revisionen af Danmarks grundlov den 5. juni 1953 er den foreløbigt seneste grundlovsrevision. 1953-grundloven mindede i form og indhold om den oprindelige grundlov fra 1849, men indeholdt nye bestemmelser om blandt andet parlamentarisme og suverænitetsafgivelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danmarkshistorien.dk

Hvem kan ændre grundloven?

Grundloven er den lov, som det er sværest at ændre. Der er en omfattende procedure, som skal overholdes. Først skal Folketinget vedtage grundlovsændringen. Dernæst kan regeringen udskrive valg, hvis den vil fremme sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk