Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvorfor startede Svenskekrigene?
skyldtes det vanskellige terræn og manglende mulighed for at kunne aftvinge civilbefolkningen tilstrækkelig med levnedsmidler, samt problemer med at hverve nok lejetropper, da Sverige havde ry for at være fattigt, koldt og ufremkommeligt blandt europæiske landsknægte.
Hvor foregik Kalmarkrigen?
Kampe i Sverige og Norge
Angrebet skulle sættes ind på to fronter: dels i øst ved den svenske grænsefæstning Kalmar, dels i vest ved den nyopførte svenske havneby Göteborg. Christian 4. ledte selv belejringen af Kalmar, som han indtog i maj 1611.
Hvem var med i Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen, krig mellem Danmark og Sverige 1611-13. Danmark erklærede krig i april 1611 efter en række mindre stridigheder, hvoraf den vigtigste drejede sig om samernes skat og herredømmet i Finnmarken.
Hvorfor forlod Sverige Kalmarunionen?
Kalmarunionen fungerede som samlet enhed indtil 1448, men gik ifølge danmarkshistorien.dk (se kilder) herefter ind i en opløsningsperiode. Det skyldtes, at de svenske stormænd var utilfredse med Sveriges position i unionen.
How Did the Cold War Happen?
Hvordan startede Kalmarunionen?
I 1388 blev Margrete valgt til regent over den del af Sverige, som stormændene kontrollerede. Kort efter - i 1389 - afsatte danske og svenske tropper Albrecht af Mecklenburg, og Margrete blev regent i hele Sverige. Det var starten på Kalmarunionen.
Hvad handler Kalmarunionen om?
Kalmarunionens vigtigste indhold var et kongefællesskab (personalunion) mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige. Til Sverige hørte også Finland (til 1809), og til Norge hørte Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne, så unionen omfattede hele Norden.
Hvordan endte kalmarkrigen?
Freden i 1613
Kalmarkrigen endte stort set uafgjort. Fredsforhandlingerne i Knäred i Halland, som stod på i over to måneder og først blev afsluttet 20. januar 1613, resulterede i, at Sverige fik Kalmar tilbage mod at betale krigsskadeerstatning på en million rigsdaler, som skulle betales over seks år.
Hvornår Slutede kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
De første, Den nordiske Syvårskrig 1563-1570 og Kalmarkrigen 1611-13, berørte kun Hertugdømmerne i form af øgede skatter, som endda var ret moderate.
Hvorfor var Danmark og Sverige i krig?
Krig i flere faser
Begge krige blev indledt af Danmark i et forsøg på at tvinge Sverige tilbage i Kalmarunionen, der var gået i endelig opløsning i 1523. Anden fase markeres af Torstensonfejden og Karl Gustav-krigene.
Hvem vandt Svenskekrigene?
I 1643 erobrede svenskerne hertugdømmerne Slesvig og Holsten og besatte hele Jylland. De rykkede også ind i Skåne. Danskerne tabte krigen, og i 1645 måtte Danmark-Norge afstå Jämtland, Härjedalen, Gotland og Øsel samt Halland for en trediveårig periode, nedsætte Øresundstolden og den norske told.
Hvornår mistede Danmark-Norge og Sverige?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.
Hvornår blev Danmark, Norge og Sverige samlet i Kalmarunionen?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
juli 1644 mødtes de 2 hære mellem Femern og Kielerfjorden. Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje. Det lykkedes danskerne at vinde slaget, men de tabte krigen.
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvornår var svenskekrigene?
Svenskekrigene er en fællesbetegnelse for de dansk-svenske krige i 1500-1700-tallet. Svenskekrigene omfatter: Den Nordiske Syvårskrig 1563-1570. Kalmarkrigen 1611-1613.
Hvad skete der i 1600 tallet i Danmark?
Opgangstider blev dog forvandlet til nedgangs- og krisetider i løbet af 1600-tallet. Danmark blev involveret i en række krige, der ikke alene førte til død og ødelæggelser, men også til en eksplosion i de statslige udgifter og dermed et forøget skattetryk i såvel krigs- som fredstid.
Hvem var den første kvindelige regent i Danmark?
Margrete den 1. er Danmarks første kvindelige regent. Hun samler alle lande i Norden i 1397 i Kalmarunionen.
Hvornår hørte Sverige til Danmark?
Fra slutningen af det 14. århundrede regerede den danske monark over Kalmarunionenen med Norge og Sverige. Sverige løsrev sig i 1520'erne, mens statsforbundet Danmark-Norge varede frem til 1814. Danmark bevarede kontrollen over de oprindeligt norske bilande: Island, Færøerne og Grønland.
Hvor kommer Erik af Pommern fra?
Han var født i 1382 i den pommerske by Darlowo (ty: Rügenwalde) og døde i Pommern i 1459, 20 år efter han blev afsat som konge i de tre nordiske lande. Hans forældre var hertug Vartislav VII. af Pommern-Stolp og Maria af Mecklenburg-Schwerin, og han var fostersøn og søsterbarnebarn til Dronning Margrethe I.
Hvordan erobrede Danmark, Norge?
Rigsfællesskabet mellem Danmark og Norge har sin oprindelse i Kalmarunionen. Under Kalmarunionen mærkedes eftervirkningerne af Den Sorte Død og den medførte nedlæggelsen af landbrugsbedrifter i Norge og Hansaens kontrol med norsk handel. Danske og tyske embedsmænd kom til at indtage norske embeder.
Hvem fik i 1521 svenskerne til at gøre oprør mod dansk overherredømme?
september 1560) var konge af Sverige fra 1523 til 1560. Hans fødenavn var Gustav Eriksson, og han var søn af Erik Johansson (Vasa) og Cecilia Månsdatter. Det var Gustav Vasa, som indførte arveretten til tronen og gjorde Sverige fri af det danske overherredømme.
Hvordan det gik med unionen?
Svenskerne dræbte unionen
s død i 1412 fortsatte unionen med at eksistere, men da Erik af Pommern overtog magten, voksede utilfredsheden over Kalmarunionen, særligt i Sverige. I 1416 erklærede kong Erik af Pommern grev Heinrich af Holsten krig med det formål at erobre hertugdømmet Slesvig.