Sæson. Timian kan købes året rundt både i potter og som afklippede stængler med blade. Har man timian i haven, kan man klippe af den hele året, da den er stedsegrøn, men en kold og hård vinter kan dog betyde, at timianplanten dør.
Kan man spise frisk timian?
De friske blade af timian kan drysses over dine måltider. Hele den lidt træede stængel kan også koges med i varme retter og siden fiskes op. Vær opmærksom på at smagen bliver stærkere ved opvarmning.
Hvordan bruger man timian?
Timian er en kraftig urt og kan sagtens tåle at koge med i supper og simretter. Ja, faktisk passer den bedst til retter med længere tilberedningstid, hvor smagen rigtig kan trænge ud. I supper og gryderetter kan du derfor med fordel tilsætte timian tidligt. Sørg dog for at bruge den sparsomt.
Hvad er timian sundt for?
Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber.
Hvordan plukker man frisk timian?
- Frys. Det er tit både besværligt og tidskrævende at nippe de små timianblade af de friske grene. ...
- Rulle og nulre. Tag posen ud af fryseren og skiftevis nulr og rul posen mellem dine hænder. ...
- Ryste, ryste. Efter få sekunder har du frigjort bladene fra stilkene.
Sådan høster du timian
Hvordan fryser man timian?
Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.
Hvornår høster man timian?
Frisk timian kan høstes løbende gennem sæsonen, men du kan også høste flere stilke ad gangen, binde dem sammen og hænge dem til tørring i et mørkt, tørt og varmt rum. Du kan sagtens købe tørret timian som krydderi i supermarkedet, men der er altså noget over at tørre sine helt egne krydderurter.
Kan man fryse timian?
Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.
Hvordan høster man timian?
Hvornår kan jeg høste min timian? Når planten er kommet med sine grønne skud i løbet af foråret og den tidlige sommer, kan du begynde at bruge af dem. Du klipper bare dem af, som du skal bruge og lader resten sidde. Vil du have tørret timian til din madlavning, kan du klippe et større bundt af og tørre det.
Hvordan tørrer man timian?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Hvordan ser frisk timian ud?
Almindelig timian
Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.
Hvornår skal man klippe timian ned?
Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.
Kan timian tåle frost?
Timian er en solelskende plante, og den skal derfor helst placeres i fuld sol. Til gengæld kræver den ingen vanding eller gødning, og den er ekstremt hårdfør – faktisk regnes timian mellem de mest hårdføre krydderurter. Den kan stå en vinter i hård frost uden beskyttelse, og alligevel skyder den på ny til foråret.
Kan man bruge tørret timian i stedet for frisk?
Tørrede urter er stærkere og mere koncentrerede, og kan ofte være en anelse bitre i smagen. Derfor bruger du typisk ikke lige så meget, som når du anvender friske krydderurter. En tommelfingerregel lyder, at 1 tsk. tørret, formalet eller stødt krydderurt svarer til 1 dl frisk, hakket krydderurt.
Hvilke krydderurter kan overvintre?
Her er nogle tips til at overvintre krydderurter i Danmark:
Hvis du har dine krydderurter plantet i en have, kan du dække dem med en tæppe eller halm, eller du kan flytte dem ind i en uopvarmet drivhus eller et skur. Hvis du har dine krydderurter i krukker, kan du flytte dem ind i et uopvarmet værelse eller en garage.
Kan man fryse ingefær ned?
TIPS TIL OPBEVARING AF INGEFÆR:
Frys din ingefær ned. Når ingefæren er frossen kan den faktisk rives lettere end ved frisk tilstand – og når du har revet den mængde du skal bruge, så lægger du blot resten tilbage i fryseren til næste gang du skal bruge den. Find en lukket og lufttæt beholder.
Er timian flerårig?
Ja, timian er en flerårig krydderurt, som kan vokse og trives i flere år. Det er en hårdfør plante, der kan overvintre i milde klimaer og genopstå om foråret. Med den rette pleje og vedligeholdelse kan en timianplante holde i mange år og give masser af smagfulde blade til madlavning.
Kan man spise purløg der er gået i blomst?
Purløg anvendes ofte også i grønne salater, kartoffelsalater, rygeostsalat og dressinger. Purløgets løgblomster kan spises, men de er lidt stikkende og ikke rare at få i munden, så brug kun de små, lilla kronblade.
Hvordan holder man en timian?
Krydderurterne klarer sig bedst i lys. Stil dem derfor helst i en vestvendt vindueskarm og vend dem jævnligt, så de bliver harmoniske i væksten. Krydderurter som basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Stil krydderurterne i det køligste og lyseste vindue om vinteren – helst uden en radiator under.
Hvorfor dør min timian?
Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.
Hvor meget tørret timian i forhold til frisk?
Har du ikke den frisk krydderurt, fx frisk timian - så brug den tørrede, men meget mindre. En tommelfingerregel er, at står der 1 dl frisk hakket krydderurt, så brug 1 spsk tørret.
Er tørret timian sundt?
Timian er godt for meget – og måske mere end du lige går og regner med. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.
Hvordan opbevarer man frisk timian?
Timian, der er skåret af planten, skal du komme i en frysepose, og lægge i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme timain i fryseren. Skyl og hak den inden du kommer den i fryseren. Timian i potte skal du opbevare på køkkenbordet.
Hvor længe skal timian tørre?
Hæng krydderurterne til tørre i 1-3 uger
Lad krydderurterne indendørs hænge i 1 til 3 uger. Hold øje med dem undervejs, så ingen skadedyr fatter kærlighed for dem. Krydderurter med med buskagtige stilke som rosmarin kræver som regel lidt længere tids tørring.