DUC-partnerne investerer tilsammen cirka 27 milliarder kroner i at genopbygge Tyra-feltet. Den 21. marts 2024, er den genopbyggede Tyra-hub, der forbinder de omkringliggende felter i Nordsøen, begyndt at genopbygge trykket i rørledningen, der forbinder Tyra-feltet med Nybro.
Kan Tyra-feltet gøre Danmark selvforsynende?
Først om fire måneder er Tyra-feltet dog tilbage på fuld kraft, og først da vil Danmark igen være selvforsynende med naturgas og dermed igen uafhængig af gas fra Rusland.
Hvornår begynder Danmark at producere gas igen?
Efter den omfattende renovering er Danmarks største naturgasfelt klar til produktion igen i starten af næste år. Og allerede i 2. kvartal ventes produktionen at være på fuldt niveau, oplyser det norske energiselskab BlueNord, der er partner i Dansk Undergrunds Consortium.
Hvem ejer Tyra-feltet i Nordsøen?
TotalEnergies driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, som det franske selskab ejer 43,2 procent af efter at have købt Mærsk Olie & Gas tilbage i 2016. De øvrige ejere er BlueNord, som har 36,8 procent af aktierne, og Nordsøfonden – som ejes af den danske stat – med 20 procents ejerskab.
Hvor meget gas er der i Tyra-feltet?
marts, skriver TotalEnergies i en markedsopdatering. Tyrafeltet kan levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, når produktionen igen er oppe i niveau.
Tyra East
Hvornår åbner Tyra II?
juni 2023 – I dag starter TotalEnergies det nyetablerede Tyra-kontrolrum på land – en afgørende milepæl for hele offshore-industrien og et synligt tegn på, at genopbygningen af Danmarks største naturgasfelt nærmer sig sin afslutning.
Hvor meget gas er der tilbage i Nordsøen?
Modelberegninger fra det grønne nationalregnskab viser at den samlede værdi af nordsøolien er faldet kraftigt og kan estimeres til mellem 0 og 104 mia.
Hvor mange gasfelter har Danmark i Nordsøen?
I den danske del af Nordsøen er der produktion på i alt godt 55 platforme fordelt på 21 olie- og gasfelter. Total står for produktionen på 16 af felterne, mens INEOS er operatør på tre felter, Hess på ét felt og Wintershall på ét felt.
Hvem ejer de danske gasfelter?
Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et joint venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %). Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.
Hvor langt er Tyra Feltet kommet?
Gennem de knap 40 år Tyra feltet har produceret, er der sket en naturlig nedsynkning af havbunden under anlæggene på over 5 meter – det har bevirket, at anlæggene er sunket tilsvarende, og dermed kommet tættere på havoverfladen.
Hvornår bliver Danmark selvforsynende med gas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvornår stopper naturgas i Danmark?
Ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at al gas i Danmark skal være grøn i 2030.
Er Danmark selvforsynende med olie og gas?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Kan Danmark være selvforsynende med energi?
Siden 2004 er selvforsyningsgraden dog faldet som følge af en faldende produktion fra Nordsøen, og Danmark bruger nu mere energi end vi selv producerer. Ser man alene på forholdet mellem forbrug og produktion af olie og gas er Danmark fortsat nettoeksportør med en selvforsyningsgrad på 132 pct.
Hvor selvforsynende er Danmark?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvad sker der med Tyra-feltet?
Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet og kun små mængder fra Sydarne-gasfeltet.
Hvor mange gasfelter har Danmark?
Olie og gas er blevet indvundet fra den danske del af Nordsøen siden 1972, hvor Dan feltet blev sat i produktion. Siden da har olie- og gasselskaber investeret store summer i efterforskning, som har resulteret i udbygninger af i alt 19 olie- og gasfelter.
Kan den danske olieproduktion dække det danske olieforbrug?
Alene den danske olieproduktion kunne i 1990 dække 69% af olieforbruget, og selvforsyningsgraden for olie og naturgas tilsammen nåede 85%. Betydningen heraf understreges af den dramatiske udvikling i Den Persiske Golf, hvor Danmark var blandt de OECD- lande, der ville blive ramt mindst af et forsyningssvigt.
Hvor mange tønder olie bruger Danmark om dagen?
58.000 tønder olie pr. dag. Det er en opskrivning på fire procent af produktionen i 2023. Olieproduktionens forventede forløb er i gennemsnit opskrevet med fem procent for perioden 2023 til 2027 i forhold til sidste års prognose.
Er der olie i Danmark?
Danmark har produceret olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972. Gennem mere end 50 år har olieselskaber ledt efter og hentet olie og gas op af den danske undergrund.
Hvor får Danmark sin naturgas fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Hvem levere naturgas til Danmark?
Evida er dit distributionsselskab. Evida er det nationale gasditributionsselskab. Det er altså Evida, der transporterer gassen frem til din bolig, uanset hvor i landet, du bor. Er gassen i din bolig afbrudt, så er det Evida, du skal kontakte.
Hvornår slipper olien op?
Hvis verden fortsætter med samme olieforbrug de næste fem årtier, slipper olien op i 2067. Hvis olieudvinding fortsætter med samme styrke som hidtil, vil verdens oliereserver være opbrugt omkring november 2067.
Hvilke lande producerer årligt mest olie?
- Saudi Arabien.
- Rusland.
- Norge.
- Iran.
- Forenede Arabiske Emirater.
- Venezuela.
- Kuwait.
- Nigeria.
Hvem ejer gas i Nordsøen?
Hvem ejer nordsøolien? Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et joint venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %). Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.