Kalmarunionens vigtigste indhold var et kongefællesskab (personalunion) mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige. Til Sverige hørte også Finland (til 1809), og til Norge hørte Island, Grønland, Færøerne, Orkneyøerne og Shetlandsøerne, så unionen omfattede hele Norden.
Hvornår forlod Sverige Danmark?
Kalmarunionen blev endeligt opløst, da Sverige løsrev sig og udnævnte oprørslederen Gustav Vasa til svensk konge i 1523. Rigsfællesskabet mellem Norge og Danmark fortsatte indtil 1814.
Hvad skete der i Kalmar i 1397?
I sommeren 1397 forhandlede en række rigsråder fra de tre nordiske riger om et forfatningsmæssigt grundlag for det, som siden er blevet kendt som Kalmarunionen. Første del af proceduren var kroningen af Erik af Pommern (ca. 1382-1459) som fælles konge for de tre riger, og det deraf følgende kroningsdokument.
Hvornår gik Norge ud af Kalmarunionen?
Mellem 1396 og 1536 var Norge en del af Kalmarunionen, og efter dennes sammenbrud blev landet indtil 1814 en del af Danmark-Norge. Danmark–Norge gik ind i en alliance med Napoleon, hvorefter krigen førte til dårlige tider og hungersnød i 1812.
Hvornår blev Norge fri fra Danmark?
Sverige brød ud af unionen i 1523, men Norge og Danmark var fortsat i union – med magten i Danmark. I 1814 fik Norge sin egen grundlov, men Sverige indtog Norge, så frem til 1905 måtte Norge nøjes med selvstyre. Først i 1905 blev Norge selvstændigt.
Hvorfor kollapsede Kalmarunionen og Danmark-Norge?
Hvornår forlod Norge Danmark?
Ved Freden i Kiel 14. januar 1814 måtte Frederik 6. nødtvungent afstå Norge til den svenske konge efter nederlaget i Napoleonskrigene. Den såkaldte 'dansk-norske skilsmisse' i 1814 afsluttede et 434-års politisk statsfællesskab mellem de to kongeriger Norge og Danmark (1380-1814).
Hvorfor opløste Kalmarunionen?
Kalmarunionen forenede Nordens kongeriger. I år 1397 satte Danmark sig i førersædet for et forenet Norden med Kalmarunionen. Men det nordiske samarbejde endte i dyre krige og blodige opgør, og i 1523 var Kalmarunionen endegyldigt opløst.
Hvorfor lavede man Kalmarunionen?
Kalmarunionen bliver til
Et afgørende motiv var utvivlsomt ønsket om at stå stærkere over for mecklenburgerne og hansestæderne, hvis de igen blev allierede og angreb. I Kalmar blev Erik af Pommern, der i forvejen var valgt og hyldet som konge i Danmark, Norge og Sverige, kronet som fællesnordisk konge.
Hvad var årsagen til kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvilke tre lande dannede Kalmarunionen i 1397?
Kalmarunionens vigtigste indhold var et kongefællesskab (personalunion) mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvad hed Norge før?
Danmark-Norge er den moderne betegnelse for rigsfællesskabet mellem de to kongeriger Danmark og Norge fra 1536 til 1814.
Hvad skete der med Erik af Pommern?
Til sidst blev Erik afsat som konge. I første omgang søgte han tilflugt på Gotland, hvor han blev indtil i 1449, da svenskerne forsøgte at indtage øen. Derefter drog Erik hjem til Pommern, hvor han døde og blev begravet.
Hvilket land er ældst Danmark eller Sverige?
En af de væsentlige forskelle er, at Danmark har været et uafhængigt kongedømme i meget længere tid end Sverige. Det danske monarki er et af de ældste i verden og går over 1000 år tilbage i tiden.
Hvornår mister vi Norge?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Er Kalmarunionen dansk?
I denne film fortæller Jeppe Büchert Netterstrøm om Kalmarunionen, der var en nordisk personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige. Kalmarunionen blev etableret i 1397 med den danske kongemagt i spidsen.
Hvem var den første kvindelige regent i Danmark?
Margrete den 1. er Danmarks første kvindelige regent. Hun samler alle lande i Norden i 1397 i Kalmarunionen.
Hvordan endte kalmarkrigen?
Krigen sluttede med Knærødfreden 1613, der pålagde Sverige at betale krigsskadeserstatning til Danmark samt stadfæstede den sædvane, at svenskerne ikke betalte Øresundstold.
Hvornår sluttede kalmarkrigen?
Den nordiske Syvårskrig (1563-70) og Kalmarkrigen (1611-13)
Mellem 1563 og 1720 udkæmpede Danmark og Sverige en række krige, hvori Sønderjyllands rolle var meget forskellig.
Hvornår blev Danmark, Norge og Sverige samlet i Kalmarunionen?
I løbet af middelalderen blev Nordens position som en kulturel, økonomisk og politisk enhed stadfæstet. Det skete i 1397, da Sverige, Danmark og Norge blev ført sammen i Kalmarunionen, der reelt var ét nordisk stor-rige.
Hvem var med i kalmarkrigen?
Årsagerne til krigen
Siden Sverige var udtrådt af Kalmarunionen (1397-1523) i 1523, havde landet ligget klemt mellem Danmark og Norge med det resultat, at Sverige kun havde adgang til Nordsøen via udmundingen af Götaelven (ved det nuværende Gøteborg), hvor Danmark, Norge og Sverige stødte sammen.
Hvis man venter længe nok kan man blive konge af Sverige?
Hans hustru, Désirée, ønskede et bestemt diadem, som hun utålmodigt spurgte efter. Jean Bernadotte skulle da have svaret: ”Kan du vente, kan du blive dronning af Sverige.” De to blev faktisk konge og dronning af Sverige, nemlig i 1818.
Hvad hed Oslo før i tiden?
Mellem 1877 og 1925 blev navnet almindeligvis skrevet Kristiania. Navnet Oslo blev genindført i 1925.
Hvor gammel er Danmark som land?
Danmarks arkæologiske historie begyndte ved slutningen af sidste istid. De seneste 12.000 år har det område, der i dag kendes som Danmark, været beboet af mennesker. Den egentlige historiske periode begyndte omkring 500 e.Kr., da folket danerne fremkom i skriftlige kilder (Jordanes og Procopius).
Hvorfor måtte Danmark afstå Norge?
De peger på at handel med Europa fik norsk økonomi til at blomstre i denne periode. 400-årsnatten varede til 1814, da kong Frederik 6. måtte give Norge fra sig til Sverige på grund af sin alliance med Napoleon under Napoleonskrigene. Dermed kunne Rigsforsamlingen samles og give Norge sin egen grundlov.”