Karry blev introduceret i det danske køkken i 1828 i Maria Hemmingsens Kogebog (And i Karri og Aall i Carri) og 1837 i Madam Mangors kogebog og er en oprindelig indisk krydderiblanding.
Hvordan kom karry til Danmark?
Karry i Danmark
Karryen kom til Danmark i 1800-tallet, så det har altså været i de danske køkkener i mange år. Den indiske krydderiblanding optrådte eksotisk i kogebogen Mari Hemmingsens Kogebog, der udkom i 1828. I den kunne man blandt andet se opskrifter på and og ål i karry.
Hvilket land kommer karry fra?
Karry er et blandingskrydderi, og stammer fra Indien. Det betyder, at karry ikke er et krydderi i sig selv. Karry består derimod af en lang række forskellige krydderier, som er blandet sammen. Flere end 10 forskellige slags krydderier.
Hvorfor er karry sundt?
Karryen og sundhed
Én af det faste bestanddele og ingredienser i karry, er krydderiet gurkemeje. Gurkemeje har i sig selv en masse positiver effekter på dit helbred, og det har igennem mange år, også været brugt af inderne som medicin til forebyggelse og helbredelse af en lang række forskellige sygdomme og lidelser.
Hvad er forskellen på karry og madras karry?
Madras karry er en af de mange forskellige former for karry. Karry er et blandingskrydderi og det er madras karry også. Det er et rødgult pulver med en meget aromatisk duft, som især egner sig til skaldyr, fisk, kylling og grøntsager.
Boller i karry - opskrift trin for trin
Hvilken type karry er stærkest?
Karrypasta inddeles i tre grupper efter farve og styrke. Den mildeste er grøn, og i den er der anvendt små grønne chilier uden kerner. Den medium stærke er gul og indeholder gule umodne chilier og har en mere frugtagtig smag. Den stærkeste er den røde karrypasta, som er lavet på basis af små røde chilifrugter.
Kan karry blive for gammelt?
Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger. - Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid. Så din kraftige karry er ikke helt så kraftig, når den er et år over bedst før-datoen.
Kan man få for meget karry?
Det skal dog siges, at smagen på krydderierne kan være gået tabt i mere eller mindre grad, men det kan du jo hurtigt smage eller lugte dig frem til. Men du skal altså ikke være bange for at blive syg, hvis du spiser for gamle krydderier som eksempelvis karry eller paprika.
Hvad drikker man til karry?
- En traditionelt god vin til retter med karry er en Alsace-vin på druen Gewurztraminer, og denne type vin passer derfor også godt til karrysuppen.
- Hvis du foretrækker rødvin, kan du også godt vælge denne type til karrysuppe, selvom hvidvin er det oplagte valg.
Hvorfor er karry gul?
Gurkemeje er en lille rodknold, der indeholder et kraftigt gult farvestof. Den dyrkes primært i Indien og kaldes også indisk safran. Gurkemeje anvendes især som farvestof i maden. Gurkemeje indgår også i forskellige blandingskrydderier, blandt andet karry.
Hvornår kom karry til Europa?
Storbritannien indførte karry til Europa. Indien var en britisk koloni, og for at bespise de indiske lejesoldater fremstillede briterne en standardiseret karryblanding på baggrund af indernes masalaer. Karry blev første gang brugt i danske kogebøger begyndelsen af 1800-tallet.
Hvor længe kan karry holde sig?
Fintmalede krydderier som fx kanel, karry, spidskommen og muskatnød kan holde i 2-3 år.
Hvor mange slags karry findes der?
Idet karry krydderiet er bedst kendt fra det indiske køkken, vil du også se, at flere af typerne i vores sortiment er navngivet efter specifikke indiske byer. Karry består nemlig typisk af mere end 10 forskellige ingredienser, og disse – samt forholdet mellem dem – varierer alt afhængigt af, hvor karryen er fra.
Hvad betyder karry?
(fra eng. curry; oprindelig et indisk ord; især kog.) krydderi i form af et gult pulver, der er en blanding af forskellige skarpe krydderier; ogs. om sovs tilberedt med dette krydderi.
Hvorfor hedder det Madras karry?
Madras Karry økologisk
Karryen er opkaldt efter den indiske by Madras, hvorfra rigtig mange krydderier blev afskibet.
Hvor kommer gurkemeje fra?
Gurkemeje (Curcuma Longa) er et krydderi. Den forhandles pulveriseret eller frisk som rhizom ("rod") fra en ingefærlignende plante. Den er kendt for sin stærke gule/gulorange farve og den stammer fra Indien.
Hvad gør karry stærk?
Det skyldes, at gurkemeje indeholder stoffet curcumin, der er et naturligt stof, der bekæmper betændelse. Curcumin findes også i karry, og er faktisk det stof, der giver karry og gurkemeje sin gule farve.
Hvilke krydderier er der i karry?
Panden skal være helt tør, for det er på den du laver hjemmelavet karry. Kom så kardemommekapsler, kanel, nelliker, sennepsfrø, bukkehornsfrø, laurbærblade, sorte peberkorn, spidskommen og korianderfrø på. Rist krydderierne i godt et minuts tid, indtil det begynder dejligt at lugte af Østens krydderier i dit køkken.
Er grøn karry sundt?
En grøn karry er en lækker og autentisk kyllingeret, der både er stærk, antiinflammatorisk, og som kan er en god kilde til sunde fedtstoffer.
Er det sundt at spise krydret mad?
Stærke krydderier kan nemlig være både være sunde og slankende. Det 'brændende' stof i chili, som hedder capsaicin, øger aktiviteten i kroppens sympatiske nervesystem, der gør, at man får en højere forbrænding, fortæller ernæringsekspert Christian Bitz.
Er karry inflammatorisk?
Karry består af en masse krydderier med stærke antiinflammatoriske egenskaber, og ved at booste med de friske udgaver af ingefær, gurkemejerod og hvidløg, bliver denne kalkun-curry en sand bombe af antiinflammatorisk kraft.
Kan baby tåle karry?
Børnevenlige krydderier
Når dit barn er godt i gang med overgangskosten, er det klar til flere smagsoplevelser. Prøv for eksempel: Karry. Hvidløg.
Kan man spise for gammel havregryn?
Hvis havregryn bliver opbevaret tørt og mørkt uden sollys, kan havregryn faktisk spises op til flere år efter den anbefalede holdbarhed. ”Er dine havregryn gået over dato, eller lugter de mærkeligt, kontrollér dem da for smådyr, inden de spises.
Kan man spise for gammel kanel?
Du behøver dog ikke at smide dine gamle, tørrede krydderier ud, selv om de har overskredet datoen for ”mindst holdbar til”. Krydderierne bliver ikke sundhedsfarlige af at være gamle, men taber kun i smag og kvalitet.
Kan man spise for gamle rosiner?
Tørret frugt kan nærmest ikke blive for gammel. Derfor giver det heller ikke mening med en dato for, hvor længe rosiner og dadler mindst er holdbare. Brug i stedet dine sanser, når du skal vurdere, om du kan spise rosinerne og dadlerne.