Lovprogrammet offentliggøres samtidig med, at statsministeren holder sin åbningstale i Folketinget den første tirsdag i oktober. Lovprogrammets hoveddel består af en kortfattet beskrivelse af de lovforslag og forslag til folketingsbeslutninger, som regeringen forventer at fremsætte i løbet af det kommende folketingsår.
Hvornår kommer lovprogrammet?
I forbindelse med Folketingets åbning har regeringen den 1. oktober 2024 offentliggjort lovprogrammet for det kommende folketingsår 2024/2025.
Hvornår kan lovforslag fremsættes?
Et lovforslag eller beslutningsforslag skal fremsættes, før det kan blive behandlet i Folketinget. Det sker, ved at Folketingets formand læser forslagets titel op fra talerstolen og siger, hvem der stiller forslaget.
Hvornår træder et lovforslag i kraft?
Tilbagevirkende kraft. Grundlovens § 22 indeholder følgende bestemmelse om loves ikrafttræden og kundgørelse: »Et af folketinget vedtaget lovforslag får lovskraft, når det senest 30 dage efter den endelige vedtagelse stadfæstes af kongen.
Hvor lang tid tager behandling af lovforslag?
Normalt skal der gå 40 dage, fra et lovforslag bliver fremsat, til det bliver tredjebehandlet og vedtaget. Det står i Folketingets forretningsorden. Hastebehandling af et lovforslag kan dog ske i særlige tilfælde, hvis Folketinget giver dispensation fra de forskellige tidsfrister.
Webinar for Det Juridiske Fakultet Rekrutteringsprogram
Hvornår er næste lovforslag om indfødsret 2025?
Indfødsretsforslagene i 2025-26 sammenlægges
at oktoberforslaget 2025 udskydes og sammenlægges med aprilforslaget 2026. Fremsættelsen af det sammenlagte lovforslag forventes i januar 2026. Dette sker på grund af det danske EU-formandskab i 2. halvår af 2025.
Hvor mange gange behandles et lovforslag?
Lovforslag skal behandles i en proces, som lovforslag og beslutningsforslag skal igennem for at kunne vedtages af Folketinget. Love skal igennem 3 behandlinger. Beslutningsforslag skal alene behandles af Folketinget 2 gange.
Hvilke love træder i kraft den 1. januar 2025?
Nye regler og love i 2025. Fra 1. januar træder en ny 37-timers arbejdspligt i kontanthjælpssystemet i kraft. Arbejdspligten betyder, at man som udgangspunkt skal gøre en indsats 37 timer om ugen, hvis man ikke lever op til to krav om tidligere beskæftigelse og ophold i Danmark.
Er forarbejder en vægtig og vigtig retskilde?
Forarbejderne er vigtige i forhold til fortolkningen af en lov. Forarbejder betyder som regel de bemærkninger, der er til et lovforslag, og som står umiddelbart efter selve forslagsteksten med lovens paragraffer. Bemærkningerne forklarer, hvorfor lovforslaget bliver fremsat, og hvad det går ud på.
Hvornår træder den nye hovedlov i kraft?
Kort før sommerferien 2022 indgik 11 partier i Folketinget en aftale om en ny hovedlov, der skal hjælpe kommunerne med at arbejde mere helhedsorienteret med udsatte borgere. Loven blev planlagt til at træde i kraft 1. juli 2023, men med Folketingsvalget d.
Hvordan foregår lovgivningsprocessen i Danmark?
Den almindelige lovgivningsproces Efter grundlovens regler forløber lovgivningsprocessen i fire faser: fremsæt- telse af lovforslag, forslagenes behandling i Folketinget, stadfæstelse af de vedtagne forslag og kundgørelse af loven.
Hvor finder jeg høringssvar?
Link til Høringsportalen
Når høringsfristen er udløbet, offentliggøres de indkomne høringssvar. På Høringsportalen kan du søge i både aktuelle og afsluttede høringer.
Hvordan opstår lovgivning?
Et lovforslag får lovskraft, når et flertal af Folketinget har vedtaget det, og regeringen har stadfæstet det. I praksis fremsætter regeringen lovforslag, som efter behandling i Folketinget bliver vedtaget af Folketinget, når forhandlinger mellem regeringen og partierne har sikret et flertal.
Hvordan læser man en lov?
På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form. Love om undervisning findes under Børne- og Undervisningsministeriet. Hvis du for eksempel klikker på folkeskoleloven, kan du i højre side klikke dig videre til alle de bekendtgørelser, der knytter sig til loven.
Hvad står lov for?
Lov betegner et regelsæt, som er vedtaget af Folketinget, jf. Grundloven § 3; vedtagelsen er sket efter Grundlovens regler. Disse regler omfatter især Grundloven §§ 21 (om at fremsætte lovforslag) og 22 (om lovforslagets lovskraft og kundgørelse) samt 41 (om tre behandlinger i Folketinget).
Er lovforarbejder en retskilde?
Det skal præciseres, at lovforarbejder ikke udgør en retskilde, men derimod blot anvendes til subjektiv fortolkning. Det er værd at huske, at der er en tradition for at anvende subjektiv fortolkning i dansk ret; især forvaltningsmyndighed anvender subjektiv fortolkning.
Er en lovbekendtgørelse bindende?
En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder.
Er retspraksis en retskilde?
Svar:Generelt om retskilder bemærkes, at loven med forarbejder samt administra-tive forskrifter, f. eks. bekendtgørelser, anses som retskilder. Hertil kan næv-nes retspraksis, administrativ praksis, retssædvaner og retsgrundsætningersamt forholdets natur (retstraditioner).
Hvornår træder arbejdspligten i kraft?
Hvad betyder det, at arbejdspligt træder i kraft 1. januar 2025 og skal være implementeret 31.
Hvornår træder de nye asbestregler i kraft?
Den nye ordning
Autorisationsordningen for nedrivning af asbestholdigt material trådte i kraft 1. juli 2024, og kravet om autorisation gælder endeligt fra 1. januar 2025. Se hele ændringen af loven om arbejdsmiljø, som autorisationsordningen er en del af, på retsinformation.dk.
Hvor mange love og regler er der i Danmark?
Danmark har ca. 1.300 love. Den vigtigste lov er grundloven. Den består af 11 kapitler og 89 paragraffer.
Hvad indebærer grl. 3?
Regenten skal føre lovene ud i livet – har den udøvende magt. I dag betyder det blot, at regenten rent formelt udnævner ministrene i en regering. Derefter er det i praksis ministrene og deres ministerier, der sørger for, at lovene bliver overholdt.
Hvornår træder en lov i kraft?
Når ministeren har bestemt, hvornår loven skal træde i kraft, udarbejder ministeren en ikrafttrædelsesbekendtgørelse, hvori tidspunktet for lovens ikrafttræden oplyses. I sådanne tilfælde vises den bekendtgørelse, som sætter loven i kraft under fanen ”Sætter i kraft” med et direkte link til bekendtgørelsen.
Hvem håndhæver lovene i Danmark?
Regeringen har den udøvende magt og sørger sammen med den offentlige forvaltning for, at lovene bliver håndhævet. Domstolene har den dømmende magt, og fortolker lovene i de konkrete sager.
Kan man have 3 statsborgerskaber?
Man kan godt have både dansk statsborgerskab og et andet statsborgerskab. Danmark har siden den 1. september 2015 accepteret dobbelt statsborgerskab.