Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.
Hvad er HV reglen?
I ledsætninger med et hv-ord (hvor, hvad, hvem, hvilken, hvorfor osv.), eventuelt efterfulgt af et der, skal et startkomma stå foran hv-leddet, idet ledsætningen begynder med hv-ordet eller den præpositionsforbindelse, der rummer hv-ordet. Husk, at en ledsætning er en sætning, der ikke kan stå alene.
Hvilke ord sætter man komma foran?
Sæt komma omkring selvstændige sætningsdele, forklarende og præciserende tilføjelser, appositioner (dvs. en bestemt type forklarende tilføjelser) og parentetiske ledsætninger (bisætninger). Forklarende og præciserende tilføjelser: Jeg elsker at være på ferie, især skiferie.
Hvilke komma regler er der?
- Men - reglen. Der skal altid være komma før "men". ...
- Der og som - reglen. Der skal være komma før “der og som”, hvis “der og som” kan byttes med hinanden. ...
- At - reglen. ...
- Reglen om indskudt sætning. ...
- Hv - reglen. ...
- Småordsreglen. ...
- Opremsningsreglen.
Hvornår skal man sætte startkomma?
Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.
Startkomma før ”og”, ”at” og hv-ord
Er der altid komma foran hv-ord?
Husk altid at placere et komma før "som" og "der", hvis de to kan skiftes ud med hinanden. Det er en lille huskeregel, som er en stor hjælp for dig, der ikke har det fjerneste begreb om, hvad en "ledsætning" er. En lige så nem lille huskeregel er, at du skal huske at sætte komma før HV-ord.
Hvornår må man ikke sætte komma?
Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.
Hvad er de nye kommaregler?
Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.
Hvad er forskellen på startkomma og uden startkomma?
Startkomma er den type komma man sætter fordi der begynder en ledsætning. Kun i kommatering med startkomma sætter man konsekvent alle startkommaer. I kommatering uden startkomma sætter man derimod kun startkomma foran selvstændige ledsætninger.
Hvordan sætter man komma i en tekst?
Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"
Kan man godt starte en sætning med og?
Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det.
Hvornår skal der komma om et navn?
Der sættes komma ved tiltale da navnet på den der tiltales, ikke er en del af den sætning der skrives. Navnet står således selvstændigt, hvilket markeres med komma for at sætningen ikke skal få en (helt) anden betydning.
Er der komma før at?
Vi sætter altid komma foran for at, når for at indleder en ledsætning, f. eks. Man skal have stemmeret, for at man kan blive valgt til Folketinget.
Hvilke HV-ord?
- Hvem?
- Hvad?
- Hvilke?
- Hvorledes?
- Hvor?
- Hvornår?
- Hvordan?
- Hvorfor?
Hvad er et hv-ord?
Et spørgeord er et ord, der bliver benyttet i forbindelse med spørgsmål. På dansk anvendes de såkaldte hv-ord der omfatter de spørgende stedord og de ord der kan betegnes spørgende biord eller biordsagtige spørgeord. Disse hv-ord inkluderer hvem, hvad, hvor, hvornår, hvorfor og hvordan.
Hvor mange hv-ord findes der?
Hvad, hvordan, hvorfor, hvor, hvornår, hvor meget, hvor længe, hvem, hvad så og hvorhen? Disse spørgeord danner tilsammen “De 10 H'er”. De 10 H'er fungerer som et slags styresystem, der hjælper med at tydeliggøre krav og forventninger til aktiviteter og situationer.
Kan man sætte komma foran fordi?
Foran som om, fordi, som og end
Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig.
Hvad er uden startkomma eksempel?
Eksempel uden startkomma: Vi hejser flaget fordi det er en mærkedag. Eksempel med startkomma: Vi hejser flaget, fordi det er en mærkedag. I rigtig mange af de tekster, vi omgiver os med i aviser, bøger, pjecer m.m., anvendes startkommaet, hvilket er det samme som det tidligere grammatiske komma.
Er kryds og bolle startkomma?
Hvis man i en sætning kan finde to sæt kryds og bolle, så ved man et der skal være et komma. Udsagnsled findes ved at sætte ”jeg” foran alle ord i sætningen, og så høre hvor det giver mening. Eksempelvis kan man sige ”Jeg går”. Dermed er 'går' udsagnsled.
Er der komma før om?
Vi sætter altid komma foran som om, når det indleder en ledsætning. Kombinationen af som og om indleder sammenligningssætninger, f.
Er der komma efter eller?
5.1 Sideordnede sætninger
Helsætninger skal adskilles med komma (§3.1) - der er så at sige tale om en opremsning af flere udsagn. Hvis der er et bindeord mellem sætningerne (og, eller, men, for, så), står kommaet før dette.
Hvor begynder ledsætningen?
Ledsætninger kan ofte genkendes på det ord de indledes med
Han fortalte at han skulle ud at rejse (at han skulle ud at rejse er ledsætning). Hun nåede at komme inden timen gik i gang (inden timen gik i gang er ledsætning). Ved du hvor kantinen ligger? (hvor kantinen ligger er ledsætning).
Er der komma efter tak?
Der skal være to kommaer i sætningen. Et efter Tak og et foran mens. Mange glemmer at sætte kommaet efter Tak, som er en bydemåde. Sætninger med bydemåde betragtes som helsætninger med “indbygget” grundled – underfor- stået Jeg takker, og derfor skal der altså være et komma, for bagefter kommer der en ledsætning.
Kan man godt sætte punktum før men?
Håndbog i Nudansk forklarer: ”[Ofte står ordene og og men] først i helsætninger som hører så nøje sammen med sætningen foran at der ikke er grund til at sætte punktum foran dem. Men det betyder ikke at man aldrig må skrive og eller men efter punktum.”
Er der komma foran end?
Vi sætter altid komma foran end, når det indleder en ledsætning, f. eks. Vi har større tillid til bankernes vilje, end regeringen åbenbart har.