I 1956 kom alle landets stednavne så med på vognen og gik fra dobbelt-a til bolle-å. Dermed blev Aabenraa, Taarnby, Grenaa og Aarhus til Åbenrå, Tårnby, Grenå og Århus.
Hvornår blev dobbelt-A afskaffet?
Det gjorde vi i 1948. Her gennemførte undervisningsminister Hartvig Frisch en større reform, hvor dobbelt-a blev erstattet med bolle-å som skrifttegn for å-lyde. Tegnene blev byttet ud i almindelige ord og nordiske stednavne, mens fremmede navne og personnavne stadig kunne staves med dobbelt-a.
Hvornår gik man fra dobbelt-A til Å?
Århus gik allerede i oktober 1948 over til skrivemåden med å, mens der andre steder var større modstand. Utilfredsheden tog til igennem årene, og i 1984 blev det derfor muligt for kommunale myndigheder at bruge dobbelt-a i lokale stednavne i stedet for bolle-å.
Hvornår gik man fra aa til å?
Å, å er det 29. bogstav i alfabetet med lydværdien [ɔ]. Det blev indført ved retskrivningsreformen i 1948 i stedet for skriveformen Aa, aa.
Hvornår begyndte man at bruge æ ø og å?
Tegnene for æ og ø har i hvert fald eksisteret siden 1808 og er sandsynligvis meget ældre. Tegnet for å er opstået efter 1948 og er sikkert lånt fra svensk. Tegnene for æ og ø kan ses på den ældste tegning vi har af det danske håndalfabet.
Bodil Jørgensen - arbejdsløs cand.ding.dong
Er æøå kun dansk?
Det dansk-norske alfabet er en variant af det latinske alfabet brugt til dansk og norsk. Det består af 29 bogstaver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å. Æ Ø Å.
Hvor mange lande har æ ø å?
I Danmark har man brugt bogstaverne æ, ø og å lige så længe, som man har skrevet dansk med latinske bogstaver. Æ bliver brugt som et selvstændigt bogstav på dansk, norsk, islandsk og færøsk.
Hvornår blev Aalborg med dobbelt A?
Skrivemåden med Å blev indført efter retskrivningsreformen i 1948.
Hvornår blev Aarhus med dobbelt A?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn. Det er dog stadig korrekt for alle andre end kommunens ansatte at bruge bolle-å hvis de hellere vil det.
Kan man stave Aalborg med å?
Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup.
Er Aalborg med Å eller aa?
I bynavne er Å altid korrekt
Ifølge Retskrivningsordbogen er det dog stadig ikke forkert at skrive aa-bynavne med å – men du kan risikere at saare lokalpatrioterne, lyder advarslen.
Er Århus med Å eller aa?
med dobbelt-a, men både formerne med dobbelt-a'et og bolle-å'et er korrekte ifølge Retskrivningsordbogen. Derfor blev der taget en rask beslutning over kaffekopperne – og derfor vil man ikke længere støde på Aarhus og Aalborg i de publikationer, jeg gennemgår for organisationen, men formerne med å: Århus og Ålborg.
Hvorfor skiftede Århus til Aarhus?
Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side; der var dog valgfrihed i ordbøgerne. En række kommuner ønskede at beholde den gamle retskrivning af deres stednavne. Århus byråd godkendte derimod allerede samme år den nye stavemåde. Derved kunne byen markere sig som progressiv.
Hvad betyder dobbelt A?
Helt tilbage i 1948 blev bogstavet “å” indført til erstatning af “aa” (dobbelt-a) som betegnelse for å-lyden.
Hvornår begyndte man at skrive navneord med småt?
I foråret 1948 udsendte daværende undervisningsminister Hartvig Frisch sin "Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen" (Bek. 22.9.1948) — bedre kendt som retskrivningsreformen. Ved retskrivningsreformen i 1948 ændredes tre ting: Substantiver skulle nu ikke skrives med store bogstaver, men med små.
Hvordan staves Aabenraa?
Aabenraa blev engang stavet med Å. Dansk Sprognævn har altid anbefalet, at byen staves med bolle-å, men den danske regering åbnede i 1984 for, at kommunerne selv kunne vælge stavemåder. I Aabenraa har man altid været for at stave byens navn med dobbelt-A, da byen så ville figurere først i alfabetisk orden.
Hvorfor kalder man Århus for Smilets by?
Aarhus blev første gang kaldt 'Smilets by' efter et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening d. 17. marts 1938, hvor man planlagde et fremstød for byens turistbranche med en splinterny kampagne, der skulle tiltrække både danske og udenlandske gæster.
Hvad hed Århus før?
Aarhus er Danmarks næststørste by og en af landets ældste. Under navnet Aros, som betyder å-munding, optræder den i skriftlige kilder fra 900-tallet, men arkæologiske fund fører dens historie tilbage til 700-tallet.
Hvornår skiftede Aarhus navn?
Kommunen brugte i perioden 1948 (hvor bolle-å blev indført som del af Retskrivningsreformen i 1948) til 2010 stavemåden "Århus", men har siden 1. januar 2011 kaldt sig "Aarhus".
Er Aalborg større end Århus?
Ikke overraskende er Aarhus, Odense og Aalborg Danmarks næststørste, tredjestørste og fjerdestørste by.
Hvornår skiftede Århus til Aarhus?
Så er det en kendsgerning: Den 1. januar 2011 skifter Århus navn til Aarhus. Et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF og De Radikale vedtog på byrådsmødet onsdag eftermiddag at spole byens stavemåde tilbage til tiden før 1948. »Vi knytter bånd til byens rødder, men gør også byen mere international.
Er der æøå i Norge?
En Erika skrivemaskine med danske taster Æ Ø Å. Udover bogstaverne fra det latinske alfabet benyttes bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet kaldes det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk). Det svenske alfabet anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø.
Er der 28 eller 29 bogstaver i alfabetet?
Hvad er alfabetet? Et alfabet er alle bogstaver i en bestemt rækkefølge. I det danske alfabet er der 29 bogstaver.
Er der æ i norsk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.