Hvornår vælges domsmænd?

Landsretterne skal udtrække nye lægdommere (nævninger/domsmænd) for perioden 1. januar 2024 til 31. december 2027. Udtrækningen skal begynde i april måned 2023.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kl.dk

Hvornår får man besked om man er blevet lægdommer?

Domsmænd bliver indkaldt til en sag med mindst tre dages varsel og nævninge med mindst en uges varsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvornår kan man blive domsmand?

Hvem kan blive nævning eller domsmand? For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på haderslev.dk

Hvornår skal der medvirke domsmænd?

Sagens domsmænd deltager i sagens vurdering og afgørelse på lige fod med de juridiske dommere. Domsmændene medvirker ikke kun ved selve sagens afgørelse, men også ved nogle af de beslutninger, dvs. kendelser, der eventuelt skal træffes under retsmødet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad får man for at være domsmand?

Man bliver typisk indkaldt til at fungere som domsmand eller nævning 2-4 gange om året. Man får et vederlag på 1.100 kr. for hver dag, man fungerer som domsmand eller nævning, desuden får man sin transport betalt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dommeridag.dk

Domsmænd og nævninge | Er almindelige mennesker også dommere?



Hvordan vælges domsmænd?

Lægdommer er inden for dansk retspleje en person, som ikke er juridisk dommer, men medvirker ved pådømmelsen af straffesager enten som nævning eller som domsmand. I alle kommuner udarbejdes en liste, ud fra hvilken nævninge og domsmænd vælges ved lodtrækning i den enkelte retskreds, se grundliste.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad er forskellen på at være domsmand og nævning?

Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Hvis du er nævning skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge. Der bruges kun nævninge i sager om meget alvorlig kriminalitet, hvor straffen er mere end 4 års fængsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på holstebro.dk

Hvem udpeger domsmænd?

Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Hvad er lønnen for en dommer?

Størsteparten af Dommerarbejde får en løn mellem 30.210 kr. og 70.994 kr. pr. måned i 2023.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lontjek.dk

Kan jurister være domsmænd?

En stor del af dommerne bliver udnævnt blandt retsassessorer og dommerfuldmægtige. Men en jurist kan også blive dommer på grundlag af sit virke som advokat, jurist i staten eller lærer ved et universitet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ug.dk

Hvad er forskellen på en lægdommer og en domsmand?

Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fmk.dk

Hvor ofte er man domsmand?

En domsmand bliver udpeget for en periode på fire år og medvirker i gennemsnit i fire retssager om året. Hvis du er blevet udtaget som domsmand, kan du som udgangspunkt ikke frasige dig hvervet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor mange domsmænd er der i retten?

I domsmandssager ved byretten medvirker to domsmænd og en juridisk dommer og i sager der ankes til landsretten medvirker tre domsmænd og tre landsdommere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvordan søger jeg om at blive lægdommer?

Du kan finde mere information om at blive lægdommer hos din egen kommune. Det er også i din egen kommune, at du skal ansøge om at blive lægdommer. Det er Grundlisteudvalget i den enkelte kommune, der har ansvaret for at indstille domsmænd til landsretterne, som herefter trækker lod blandt de indstillede.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man melde sig som domsmand?

Hvem kan være med

Danske statsborgere med fast bopæl i Danmark i alderen 18-76 år kan melde sig som lægdommere. Sammensætningen af gruppen af lægdommere skal være repræsentativ for befolkningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fagbladet3f.dk

Hvordan søger man om at blive domsmand?

Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på brk.dk

Hvor mange timer arbejder en dommer?

Arbejdstiden er i princippet 37 timer om ugen, men er fleksibel og kan sagtens forenes med et familieliv. Man er dog som ansat jurist ved domstolene undergivet en rådighedsforpligtelse, og i perioder med større arbejdspres kan arbejdstiden således overstige 37 timer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studjur.dk

Hvad får en højesteretsdommer i løn?

Lønnen til højesteretsdommere er 643.000 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på krim.dk

Hvor lang tid tager en dommer uddannelse?

Grunduddannelsen for dommerfuldmægtige tager typisk tre år, men kan for nyansatte med mindst tre års forudgående relevant erhvervserfaring efter en konkret vurdering afkortes af retspræsidenten. Grunduddannelsen består af en praktisk og en teoretisk oplæring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvem kan ikke blive lægdommer?

Det gælder fx personer i stillinger, som er vanskelige at forene med arbejdet som lægdommer. Det samme gælder, hvis du er fyldt 60 år, eller hvis du på grund af dit helbred, familie- eller erhvervs- forhold ikke kan varetage opgaven som lægdommer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan alle blive nævning?

For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser. Retten undersøger alle, der udpeges som lægdommere, for at sikre sig, at de ikke står i Kriminalregistret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hillerod.dk

Kan man sige nej til at være nævning?

Når man er godkendt, er det borgerligt ombud at være domsmand eller nævning i de strafferetssager, præsidenten for Vestre Landsret udpeger én til. Det vil sige, at man skal møde op og altså ikke kan sige nej. Man deltager typisk i ca. fire retssager årligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på via.ritzau.dk

Hvilke sager er nævningesager?

Nævningesager er sager, hvor anklageren kræver fængselsstraf på fire år eller mere, eller hvor den tiltalte kan blive dømt til forvaring eller anden anbringelse. Det er typisk alvorlige straffesager, der afgøres som nævningesager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor mange dommere er der i byretten?

Sagerne bliver behandlet i byretterne, hvor retten består af tre juridiske dommere og seks nævninge. Landsretten behandler ankesager som nævningesager, når der har medvirket nævninge i byretten. Landsretten består da af tre juridiske dommere og ni nævninge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvor mange dommere deltager i landsretten?

I landsretten er der tre dommere og tre domsmænd. Nævninge deltager i sager, hvor anklageren kræver fire års fængsel eller mere. I byretten er der i så fald tre dommere og seks nævninge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk