* 2008: Et jordskælv, der målte 4,8 på Richter-skalaen, ramte i Sverige omkring 65 kilometer øst for København.
Hvornår var der jordskælv i København?
Klokken 20 minutter over 6 om morgenen, tirsdag den 16. december 2008, blev Danmark ramt af et jordskælv der gav kraftige rystelser og fik bygninger til at svaje. Jordskælvet havde sit epicenter cirka 60 km øst for København i Skåne, og havde en styrke på 4,7 på Richterskalaen.
Hvor har der været jordskælv i Danmark?
Der er ikke tidligere registreret jordskælv i området ved Holstebro. De nærmeste jordskælv har deres epicenter længere mod nord på Thyborøn-kanten. Et kraftigt jordskælv på 4.6 ML ramte ved Krik Vig i 1954, og et jordskælv på 3.7 ML ramte ved Harboøre i 1982.
Kan der komme store jordskælv i Danmark?
Der forekommer faktisk jævnligt jordskælv i Danmark. Men langt de fleste er så små, at de ikke kan mærkes af mennesker - og dermed heller ikke er skadelige for din bolig eller have.
Hvor mange jordskælv er der i Danmark om året?
Danmark ligger uden for jordskælvszoner og der er derfor sjældent mærkbare jordskælv i Danmark. Det kraftigste målte jordskælv i Danmark blev målt til 4.7 på richterskalaen.
21.09.2004 Jordskælv i København
Hvor er de værste jordskælv?
Historisk har der uden tvivl været kraftigere skælv, men det største jordskælv, man har registreret, fandt sted ud for Chiles kyst den 22. maj 1960. Undersøgelser har vist, at det målte omkring 9,5 på richterskalaen.
Kan der komme vulkanudbrud i Danmark?
Ingen vulkaner i Danmark
Der er heller ikke i historisk tid registreret tegn på vulkansk aktivitet her i landet, hverken i form af vulkanisme eller strømninger af magma (smeltet sten) i undergrunden. Imidlertid fortæller de geologiske lag i Danmark om både udbredt og voldsomt ødelæggende vulkanisme i tidligere tider.
Hvorfor er der ikke risiko for store jordskælv i Danmark?
Hvorfor er der sjældent jordskælv i Danmark? Danmark og Sverige ligger ikke på kanten af tektoniske plader, derfor er det sjældent, at vi i Danmark oplever kraftige jordskælv - men vi bliver derimod påvirket af, at pladerne forskyder sig, som det var tilfældet i dag.
Er der en vulkan i Danmark?
Vulkaner er altså begrænset til at følge nogle bestemte pladegrænser på Jorden, og man kan desværre ikke se vulkaner i Danmark, da vi ligger midt på en tektonisk plade.
Kan man forudsige et jordskælv?
Selvom seismologer ikke kan forudsige, om et jordskælv vil ske på et præcist sted og tidspunkt, måler de stadig på skælv løbende, så de har data, der kan bruges til at lave såkaldte hazardmålinger.
Hvor mange jordskælv er der om dagen?
Det svarer til 50 jordskælv om dagen. Statistisk set rammer et meget stort jordskælv, som måler 8 eller derover på richterskalaen, typisk mellem 0 og 2 gange om året. Jordskælv, der måler over 7 på richterskalaen, rammer 10-20 gange om året, mens jordskælv over 6 rammer cirka 150 gange om året.
Hvad er den værste naturkatastrofe?
Så store tal hører heldigvis til sjældenhederne, men jordskælv er faktisk uden sammenligning den farligste naturkatastrofe på kloden.
Er der tektoniske plader i Danmark?
Danmark og Sverige ligger ikke på kanten af tektoniske plader, derfor er det sjældent, at vi i Danmark oplever kraftige jordskælv - men vi bliver derimod påvirket af, at pladerne forskyder sig, som det var tilfældet i dag.
Hvor langt væk kan man mærke et jordskælv?
Ved større jordskælv kan rystelserne mærkes flere hundrede kilometer borte. Fintfølende måleinstrumenter, kaldet seismografer, kan opfange rystelserne fra et jordskælv mange tusinde kilometer borte.
Hvornår kan man mærke jordskælv?
Et jordskælv sker, når de tektoniske plader bevæger sig. Jordens skorpe består af 12 tektoniske plader, som enten mødes, trækker sig væk fra eller skurer mod hinanden. Epicenteret Det punkt i jordoverfladen, hvor de tektoniske pladers bevægelser har startet jordskælvet, kaldes hypocenteret.
Er der risiko for jordskælv i Danmark?
Rystelserne fandt sted cirka 06.20 tirsdag den 16. december 2008 og det varede cirka fem sekunder og blev registreret både i det centrale København, i Roskilde, Malmø, Østjylland, Odense, Aalborg og på Bornholm. Jordskælv eller rystelser, der er så kraftige, at de kan mærkes, er forholdsvis sjældne i Danmark.
Hvor ligger verdens farligste vulkan?
Men under Yellowstone-nationalparken i USA's vestlige hjørne gemmer sig i virkeligheden en af verdens absolut største og farligste vulkaner. Sidst den var i udbrud for 640.000 år siden dækkede den størstedelen af USA og Canada i aske og lava, og forskerne frygter for konsekvenserne, hvis situationen skulle opstå igen.
Hvad er den farligste vulkan i verden?
Forskere har udnævnt ti vulkaner som de farligste, vurderet efter den realistiske risiko for at de kommer i udbrud inden for de næste 100 år og dræber mere end en million mennesker. 1. Iwo Jima (Ioto), Japan. Risiko for et stort udbrud og at en 25 m tsunami rammer Japan, Filippinerne og Kina.
Hvornår har der sidst været jordskælv i Danmark?
Det sidste danske jordskælv i den størrelse var i 1985, hvor epicentret lå nord for Gilleleje. Jordskælvets epicenter i Skåne. Kilde: European - Mediterranean Seismological Centre.
Hvad er det kraftigste jordskælv i Danmark?
Skælvets styrke er målt til 4,4 på Richterskalaen. Det havde epicenter 107 kilometer nordvest for København i Kattegat og kunne føles over store dele af Danmark. Danmark oplever jævnligt jordskælv, men de er som regel så svage, at det kun er de færreste, som registrerer dem.
Hvad skal man gøre hvis der kommer et jordskælv?
Kravl ned under et stabilt bord eller et andet møbel, hvor der er plads. Du kan også stille dig i en døråbning, men så skal du helst være sikker på, at det er en del af en bærende væg. Hvis du ikke er i nærheden af noget brugbart, så kryb sammen i et hjørne og brug dine arme til at beskytte dit hoved.
Hvilken vulkan ligger tættest på Danmark?
I en sprække lige nord for Rhingraven fin- des en af de aktive og eksplosive vulkaner, der ligger nærmest Danmark. Det drejer sig om Laa- cher See vulkanen nær Bonn ca. 500 km syd for Danmark.
Hvad er den tætteste vulkan på Danmark?
Har der været vulkaner i Danmark? Det tætteste, man kommer på et vulkanudbrud i Danmark, er nok på Fur.
Hvorfor er askeskyer farlige?
En sky af aske fra vulkanudbrud er også meget farlig for fly selv på store afstande af vulkanen, særligt fordi askeskyen ikke altid er synlig for det blotte øje, og asken kan sandblæse forruden, ødelægge navigationsudstyr og sætte sig i motorerne, hvilket i værste fald kan medføre motorstop.