Kan arbejdsgiver ændre arbejdstid?

Som udgangspunkt har din arbejdsgiver ret til at ændre og tilrettelægge arbejdet, hvis det bliver nødvendigt. Hvis det er væsentlige ændringer i forhold til ansættelsesvilkår, har du mulighed for at sige nej. Derfor skal der altid varsles ved væsentlige ændringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på 3f.dk

Kan arbejdsgiver ændre vagtplan?

Din arbejdsgiver kan tilrettelægge dine vagter, så længe der tages hensyn til lovgivning og arbejdstidsaftaler. Vær opmærksom på, at din arbejdstidsaftale kan være suppleret med en lokalaftale der er aftalt lokalt med din arbejdsplads.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad er en væsentlig ændring af arbejdstid?

For nogle kan dog selv en beskeden ændring i arbejdstiden have stor betydning. Har du en fast aftale med din arbejdsgiver om, at du møder hver dag klokken 8.30 på grund af særlige omstændigheder, så kan en ændring af mødetiden til klokken 8.00 være en væsentlig ændring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hk.dk

Hvad er en væsentlig ændring?

En væsentlig vilkårsændring er en ændring af medarbejders ansættelsesforhold, som afviger væsentligt fra medarbejderens kontrakt. Der findes ingen regler som fastlægger, hvornår en ændring er væsentlig. Vurderingen af hvornår en vilkårsændring er væsentlig afhænger af den enkelte medarbejders forhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kl.dk

Kan min arbejdsgiver sætte mig ned i timer?

Hvis din arbejdsgiver beder dig om at gå ned i tid og løn, er det altid at betragte som en væsentlig stillingsændring, og dermed har du krav på at blive varslet i god tid. Det vil sige, at varslet bør svare til dit opsigelsesvarsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ida.dk

Ansættelseskontrakt: Ændring af arbejdstid



Kan min chef tvinge mig ned i tid?

Hvis du ikke ønsker det, kan din arbejdsgiver ikke uden videre bestemme, at du skal gå ned (eller op) i tid.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Hvilke regler gælder for arbejdstid?

Regler for din arbejdstid
  • Du må ikke arbejde mere end gennemsnitligt 48 timer per uge i en periode på fire måneder.
  • Ansatte skal have en daglig hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer inden for 24 timer.
  • Du har ret til et ugentligt fridøgn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lederne.dk

Hvis en arbejdsgiver ønsker at foretage væsentlige ændringer i en medarbejders ansættelsesforhold hvor lang tid i forvejen skal det så varsles overfor medarbejderen?

Væsentlige ændringer skal varsles i så god tid, at det mindst svarer til dit opsigelsesvarsel. Varslede ændringer kan først træde i kraft, når varslet er udløbet. Hvis du er helt indforstået med ændringerne, kan I aftale, at ændringerne træder i kraft med det samme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad er rimeligt varsel?

Indkaldelse skal ske med et rimeligt varsel. Det beror på en konkret vurdering, hvad der i den enkelte situation er rimeligt, men en dags varsel kan i visse situationer være tilstrækkeligt. Hvis den ansatte er på arbejde og indkaldes til samtale, kan samtalen afholdes samme dag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pav.medst.dk

Hvor lang tid før skal man varsles overarbejde?

Systematisk overarbejde kan maksimalt udgøre 5 timer pr. kalenderuge og 1 time pr. dag og skal lægges i tilknytning til den enkelte medarbejders normale arbejdstid. Systematisk overarbejde skal varsles senest inden normal arbejdstids ophør 4 kalenderdage før den uge, hvori det systematiske overarbejde udføres.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskindustri.dk

Hvor lang tid i forvejen skal man kende sin arbejdsplan?

Overenskomsterne sikrer bl. a., at I som medarbejdere skal sikres indflydelse på, hvorledes arbejdstiden tilrettelægges, og den enkelte medarbejder skal som udgangspunkt kende sin arbejdsplan 4 uger i forvejen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sl.dk

Hvad er mine rettigheder som timelønnet?

Timelønnet
  • Feriepenge under ferie.
  • Ingen løn (men sygedagpenge) under sygdom.
  • Ingen løn på helligdage.
  • Ingen løn (men barselsdagpenge) under barselsorlov.
  • Væsentligt kortere opsigelsesvarsler.
  • Ingen fratrædelsesgodtgørelse.
  • Ingen godtgørelse ved usaglig opsigelse.
  • Modregning af løn fra nyt arbejde ved fritstilling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan man sætte en ansat ned i løn?

Din arbejdsgiver kan godt indføre ændringer i dit ansættelsesforhold, herunder lønnedgang. Hvis din arbejdsgiver meddeler dig, at du skal gå ned i løn, vil der være tale om en væsentlig ændring af din ansættelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lederne.dk

Er det lovligt at arbejde 7 dage i træk?

Alle har ret til et ugentligt fridøgn, som skal falde på det 7. døgn. Du må altså kun arbejde 6 døgn i træk, inden du i henhold til arbejdsmiljøloven have et fridøgn. I de fleste overenskomster er det aftalt, at du skal have 2 ugentlige fridøgn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Kan arbejdsgiveren tvinge dig til overarbejde?

Du har pligt til at arbejde over, hvis din arbejdsgiver forlanger det. Du må kun sige nej til overarbejde, hvis: du ved akut overarbejde ikke kan finde pasning til mindre børn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan man blive fyret pga stress?

Kan jeg blive fyret, når jeg er sygemeldt med stress? Er du sygemeldt med stress, kan du som udgangspunkt godt blive fyret. Mange har dog en beskyttelse mod usaglig fyring. En stresssygemelding er ikke i sig selv en saglig grund til fyring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på krifa.dk

Hvad er 25 års reglen?

Ifølge den såkaldte 25 års-regel skal arbejdsgiver kunne godtgøre, at der har været ”afgørende hensyn” til at afskedige medarbejdere med mere end 25 års anciennitet. Arbejdsgiveren har bevisbyrden for, at det er nødvendigt at opsige den type medarbejdere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fho.dk

Hvad er en saglig grund til opsigelse?

En opsigelse kan være rimeligt begrundet i enten medarbejderens eller virksomhedens forhold: Virksomhedens forhold kan eksempelvis være rationalisering, omstrukturering eller lønbesparelse. Medarbejderens forhold kan eksempelvis være uegnethed, dårlig performance, samarbejdsproblemer eller sygdom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på blog.as3transition.dk

Kan min chef tvinge mig på arbejde når jeg er syg?

Din arbejdsgiver må nemlig gerne kontakte dig, mens du er syg. Fx for at spørge til dit sygeforløb eller få svar på arbejdsrelaterede spørgsmål. Men der må ikke være tale om chikane. Du kan som hovedregel også opsiges, selvom du er sygemeldt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan en leder sygemelde en medarbejder?

Det er være at opmærksom på, at hvis lederen ved at medarbejderen er sygemeldt på baggrund af stress, så skal virksomheden træde ekstra varsomt, da sygdommen måske forværres af, at chefen ringer til den syge medarbejder. Det er lederens ansvar at sørge for at den sygemeldte får ro i sygemeldningsperioden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på amo-uddannelse.dk

Hvilke rettigheder har man som medarbejder?

De formelle rettigheder man har som ansat i en virksomhed, omhandler primært ferie, arbejdsmiljø og opsigelse. Mange tror, at alle har ret til mindsteløn, men dette er et område, som kun er dækket, hvis virksomheden er med i en overenskomst. Du kan se, hvordan du kan forhandle dig til en lønforhøjelse her på siden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ekspertvalg.dk

Er omklædning en del af arbejdstiden?

Det er ubestridt, at den tid, som medgår til sådan omklædning, der skal foregå på arbejdspladsen, må anses som arbejdstid.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arbejdsretten.dk

Er det lovligt at arbejde uden pause?

Loven giver dig ret til at holde en pause, hvis din arbejdstid er længere end 6 timer. Pausen skal være så lang, at du får koblet ordentligt fra.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hk.dk

Hvor mange timer må man arbejde uden en pause?

Pause efter 6 timer

Når din arbejdsdag er på mere end 6 timer, har du krav på en pause. Der er ingen regler om længden af pausen, men du skal have mulighed for at få lidt at spise og drikke. Den tekniske formulering er "at pausens formål tilgodeses". Dette fremgår af arbejdstidsdirektivet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk