Bopælsforælderen kan derudover bestemme, hvor barnet skal bo henne, så længe bopælen er i Danmark. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at når forældre har fælles forældremyndighed, så skal der være enighed om, hvilken skole, barnet skal gå på, ligesom der skal være enighed omkring en eventuel skolefritidsordning.
Kan bopælsforældre bestemme skole?
Valget af skole er en væsentlig beslutning, og forældre med fælles forældremyndighed skal således være enige, hvis de ønsker at barnet skal gå i en privat skole. Folkeskolelovens regler om undervisningspligt fører til, at bopælsforælderen alene kan beslutte, at barnet skal gå i den lokale distriktsskole.
Hvad kan bopælsforælderen bestemme?
Bopælsforælderen er den af jer, som har barnet boende og folkeregistreret på samme adresse. Bopælsforælderen kan beslutte overordnede forhold i jeres barns daglige liv herunder, hvilken institution barnet skal gå i, og hvor i landet barnet skal bo (ved flytning skal den anden forælder dog varsles seks uger i forvejen).
Hvem bestemmer skolen?
Driften af Folkeskolen er en kommunal opgave, og kommunalbestyrelsen træffer alle beslutninger om kommunens samlede skolevæsen og om den enkelte skole. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at børn og unge under 18 år, der bor eller opholder sig i kommunen, kan være sikre på at få gratis undervisning i folkeskolen.
Kan skilsmissebørn gå på to skoler?
Hvis forældrene er uenige om skolevalget, så følger det af folkeskoleloven og bemærkningerne til loven samt retspraksis, at barnet skal optages på den lokale folkeskole, hvor barnet rent faktisk bor – uanset om den ene forælder er uenig heri. Det fremgår nemlig af folkeskolelovens § 36, stk.
Pædagogfaglighed i skole og fritid
Hvor langt må bopælsforældre flytte væk?
Som bopælsforælder må du flytte med barnet indenfor landets grænser – du har dog pligt til at give den anden forælder besked senest seks uger inden flytningen. Dette kaldes varslingspligten. Læs mere om, hvilke beslutninger I er fælles om, og hvad bopælsforælderen kan beslutte alene.
Hvor skal barnet have bopæl?
Barnet har bopæl hos den forælder, hvor barnet opholder sig mest. Selv om barnet opholder sig lige meget hos begge forældre, kan barnet kun have bopæl (eller adresse) ét sted. Den forælder, som barnet ikke har adresse hos, er samværsforælder. Der kan først fastsættes et samvær, når bopælen er fastlagt.
Kan den ene forældre flytte barnets skole?
Der er frit skolevalg i Danmark. Derfor har forældre som udgangspunkt ret til at flytte deres barn til anden skole (jf. folkeskolelovens § 36). Der kan være mange årsager til, at man ønsker, at ens barn skal skifte skole.
Kan man frit vælge skole?
Alle børn er tilknyttet en distriktsskole. Men forældrene kan frit vælge en anden skole. Alle børn er, i kraft af deres bopæl eller opholdssted, tilknyttet en bestemt distriktsskole. Som udgangspunkt har de ubetinget ret til optagelse på den pågældende skole.
Hvis forældre er uenige om skolevalg?
Forældre som er uenige om skolevalg, bør kontakte Familieretshuset, som vil kunne hjælpe jer med rådgivning.
Hvilke udgifter skal bopælsforældre afholde?
Det kan fx være betaling af skole- og pasningsudgifter, tøj og sko, fritidsaktiviteter, lommepenge, mobilabonnement, receptpligtig medicin og lignende. Efter forældreansvarsloven skal bopælsforælderen drage omsorg for barnet og træffe beslutninger om barnets personlige forhold.
Kan man miste bopælsforældre?
Hvis du som bopælsforælder mister din bopælsret, kan det være svært at få den igen, ligesom det kan have konsekvenser for din indflydelse på barnets liv, idet det er bopælsforælderen som har størst indflydelse på beslutningerne vedrørende barnet.
Kan bopælsforælderen nægte samvær?
Hvis bopælsforælderen nægter at udlevere barnet til det aftalte samvær, har bopælsforælderen misligholdt samværsaftalen. Du kan i sådanne tilfælde få hjælp ved familieretten, og dette kan du uanset om du har dom på samværet, eller om samværet er blevet fastsat efter indbyrdes aftale.
Kan mit barn skifte skole?
Du har ret til at få dit barn optaget i distriktsskolen, i en anden folkeskole efter eget valg eller i en skole i den anden kommune, hvis der er plads på den ønskede skole. Hvis dit barn skal skifte skole, skal du kontakte den ønskede skole.
Hvis mit barn skal skifte skole?
Ønsker du at lade dit barn skifte skole, skal du søge om optagelse på den ønskede skole. Er der plads, kan barnet starte på den nye skole, ligesom barnet vil få tilbudt en plads i den tilhørende skolefritidsordning. Ifølge folkeskoleloven må elevtallet normalt ikke overstige 28 elever ved skoleårets start.
Hvor langt må man flytte med fælles forældremyndighed?
I behøver ikke at involvere Familieretshuset i den aftale. Når I har fælles forældremyndighed, er det bopælsforælderen, som bestemmer, hvor i landet, barnet skal bo. Hvis barnet skal flytte til udlandet, Grønland eller Færøerne, skal I dog være enige om det.
Kan forældre sige nej til specialklasse?
”Der er ikke noget i vejen for, at elev og forældre frivilligt kan vælge tilbuddet i ungdomsskolen, så længe de er fuldt oplyste om deres rettigheder”, skriver klagenævnet og tilføjer, at forældre ikke kan klage over indholdet til klagenævnet, hvis de har givet samtykke til, at deres barn må gå der som alternativ til ...
Hvad betyder skoledistrikt?
Alle kommuner er inddelt i distrikter – herunder skoledistrikter. Hver skole har således et lokalområde, der kaldes skolens distrikt. Skoledistrikterne er en del af kommunens struktur. Kommunalbestyrelsen beslutter, hvilket område skolen skal dække, efter at have indhentet skolebestyrelsens udtalelse.
Hvordan gør man hvis man vil skifte skole?
Der er frit skolevalg i Danmark, men for at dit barn kan skifte til en anden skole end den, der ligger i skoledistriktet, kræver det, at der er plads. Allerførst skal du derfor kontakte den nye skole eller skoleforvaltningen og høre om mulighederne. Har de plads, vil I typisk kunne få lov at skifte.
Hvis bopælsforældre vil flytte?
Er du bopælsforælder, kan du på egen hånd beslutte at flytte med barnet inden for Danmarks grænser. Du skal dog varsle flytningen overfor den anden forælder, senest seks uger inden du flytter. Det kan for eksempel foregå via e-mail, brev eller sms.
Hvornår skal bopælsforældre melde flytning?
Har barnet bopæl hos dig, kan du ikke bare flytte uden at varsle den anden forælder. Det skal du gøre senest seks uger før flytningen. Varsling om flytning gælder både, hvis I har fælles forældremyndighed, hvis du har forældremyndigheden alene, eller hvis du ikke har del i forældremyndigheden.
Kan et barn have adresse to steder?
Når der er fælles forældremyndighed kan en af forældrene ikke bare selv beslutte at flytte barnets adresse væk fra den fælles adresse, det skal begge forældre være enige om og begge skal underskrive flyttemeddelelsen til Folkeregisteret/Borgerservice.
Hvordan ændrer man bopælsforældre?
Hvis du ønsker at ændre din eller barnets bopæl, skal du meddele det til den anden forælder senest seks uger før flytningen. Det gælder både, hvis I har fælles forældremyndighed, hvis du har forældremyndigheden alene, eller hvis du ikke har del i forældremyndigheden.
Hvem får børnepenge ved delt bopæl?
Reglerne for udbetaling blev ændret den 1. januar 2022
De nye regler betyder, at begge forældre som udgangspunkt får en halvdel hver, hvis I har fælles forældremyndighed over barnet.
Kan man have delt bopæl?
Delt bopæl er: Hvis I har fælles forældremyndighed og ønsker at være forældre på lige fod, har I mulighed for at dele barnets bopæl mellem jer, så barnet får bopæl hos jer begge. Barnets delte bopæl har dog kun betydning i jeres indbyrdes forhold.