Det korte svar er: Nej. Du kan bruge tørgær og almindelig gær på lige fod i dit bagværk. Dog skal du være opmærksom på, at tør-gær skal blandes i melet inden du tilføjer det til brødblandingen og frisk gær skal røres ud i lunkent vand, og herefter tilsættes de øvrige ingredienser.
Er tørgær lige så godt som alm gær?
Forskellen på tørgær og frisk gær
Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve.
Hvad svarer 10 gram gær til i tørgær?
En pakke frisk gær vejer 50 g, og er det mest anvendte i Danmark. En pose tørgær indeholder 11,8 gram, hvilket svarer til 50 g frisk gær.
Hvorfor hæver min dej ikke med tørgær?
Dejen er muligvis ikke blevet æltet nok. Æltning behandler gluten i brødet og giver den elasticitet til at holde på de luftbobler, der dannes af gæren. Det er disse luftbobler, der får dejen til at udvide sig og hæve.
Kan man bruge gær og bagepulver sammen?
Kan man bruge bagepulver i stedet for gær? Bagepulver og gær er to forskellige ingredienser, og de kan ikke erstatte hinanden på samme måde i en opskrift. Gær er en levende mikroorganisme, der kræver varme og tid til at vokse og producere kuldioxid, som får dejen til at hæve.
Gær og hvilke metoder du kan anvende 👍👍
Hvorfor bliver mine boller hårde?
At ælte for lidt
Hvis du ikke får det æltet din dej længe nok, kan gæren ikke virke ordentlig. Det gør dit brød hårdt. Mange ælter dejen i for kort tid, så den knækker over, straks du trækker i det. Er dejen æltet korrekt, er det blødt og smidigt og bliver 'lang', når du trækker i den.
Hvorfor smager mine boller af gær?
Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær. Det kræver altså længere tid at hæve brød, hvis det foregår ved lav temperatur. Mange bager efter koldhævningsmetoden – en metode med mindre gær og længere hævetid.
Hvad sker der hvis man putter for meget gær i en dej?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret.
Hvad svarer 1 spsk tørgær til?
tørgær – jeg har læst mig frem til, at 1 spsk. tørgær svarer til 1 pakke almindelig gær på 50 g.
Hvad gør æg i en dej?
Æg og bagværk hænger ofte uløseligt sammen. Når man bager, bliver æg ofte anvendt som hævemiddel. Æg er et godt hævemiddel, fordi det binder luft ved piskning. Når man pisker æg - eksempelvis sammen med sukker til en æggesnaps - binder ægget luft, fordi dets proteiner skaber et netværk omkring luftbobler.
Hvor meget gær skal man bruge til 1 kg mel?
Du skal bruge mindst 5 gram gær pr 1,5 kilo mel. Denne mængde gær giver brødet: Færre aromaer. Stor krumme.
Hvor lang tid skal tørgær hæve?
Her er nogle retningslinjer for, hvor meget gær du skal bruge, så tid og gær passer sammen: 4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur.
Hvordan aktiverer man tørgær?
Instant tørgær aktiveres bedst, hvis det blandes i melet inden æltning. Da mængden af vand i tørgær er mindre end i frisk gær, kan tørgær holde sig væsentligt længere end frisk gær.
Kan tør gær blive for gammelt?
KAN GÆR BLIVE FOR GAMMELT? Det kan være svært at vide, hvor længe ens gær kan holde sig. Det er dog vigtigt at vide, at gær har en udløbsdato og derved også kan blive for gammelt.
Hvornår er gær for gammel?
Gær med hvide pletter kan stadig bruges. Hvis gæren er direkte lodden, er der dog snarere tale om skimmelsvampe, dvs. mug. Så bør gæren ikke bruges.
Hvad gør eddike i gærdej?
Hvad gør eddike i gærdej? Du kan få dejen til at hæve 1/3 hurtigere ved at tilsætte 1 spsk eddike. Du kan få det til at hæve dobbelt så hurtigt ved at varme vandet op til 60°C inden det tilsættes melet. Du skal dog opløse gæret i ½ dl vand som først tilsættes dejen når det varme vand er æltet ind i melet.
Hvor lang tid kan tørgær holde sig?
Producentens anbefaling er, at en åbnet pose bruges inden 3 måneder, men vores erfaring er at en tæt lukket pose typisk kan holde sig i 9-12 måneder efter åbning. Hverken producenten eller vi, anbefaler at fryse tørgær ned (for at forlænge holdbarheden), da det skader gærcellerne mere end det gavner.
Hvor meget er 25 g gær i tørgær?
Det vil sige, at hvis du har en opskrift, hvor du skal bruge 25 g frisk gær, så kan du erstatte det med 7-8 g tørgær. Når man bager med tørgær, så skal det skal blandes grundigt med melet, førend det tilsættes de øvrige ingredienser. Det skal altså IKKE udrøres i væsken, ligesom den friske gær.
Er tørgær det samme som Instant Dry Yeast?
Instant Yeast er en type gær udviklet til at bruge i brødmaskiner. Det er den som hedder tørgær herhjemme. Frisk gær bliver kun brugt i bagerier under navne som Fresh Yeast, Commercial Yeast eller Baker's Yeast.
Hvorfor bliver mine boller så flade?
Problem: Din dej flyder, og brødet bliver fladt og bredt, fordi der er for meget vand i dejen, eller fordi dejen er overhævet. Løsning: Hvis der er for meget vand i dejen, kan du tilsætte skårne hvedekerner, fuldkornsmel eller havregryn, som opsuger væsken og gør dejen fast.
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
Der findes mange forskellige hævekurve, så det er også en måde at skabe variation på – fra de helt runde til de mere ovale brød. Drys hævekurven med mel, kom dejen i kurven og lad den hæve i ca. 60 min. tildækket og ved stuetemperatur eller natten over på køl – afhængig af gærmængden.
Hvorfor skal dej hæve 2 gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Hvorfor bliver mine koldhævede boller flade?
Problem: Din dej flyder, og brødet bliver fladt og bredt, fordi der er for meget vand i dejen, eller fordi dejen er overhævet. Løsning: Hvis der er for meget vand i dejen, kan du tilsætte skårne hvedekerner, fuldkornsmel eller havregryn, som opsuger væsken og gør dejen fast.
Kan man redde en dej der ikke hæver?
Løsning på overhævet dej:
Kom dejen ud på bordet og pres den let sammen. Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.