Emulsion, (af lat. emulgere 'malke, udsuge'), en blanding af to væsker, hvoraf den ene er fordelt som fine, ofte mikroskopiske dråber i den anden. Emulsioner er vigtige i levnedsmiddelteknikken: Mayonnaise er fx en olie i vand-emulsion, dvs.
Hvad er at emulgere?
emulgere, udmalke, gøre mælkeagtig; jf. emulsionere S; fagl.) opslæmme tungtopløseligt stof i væske; få til at danne en emulsion.
Hvad kendetegner en emulsion?
En emulsion er en blanding af to væsker som ikke er opløselige i hinanden. Et typisk eksempel på sådanne to væsker er olie og vand.
Hvorfor er mayonnaise en emulsion?
Mayonnaise er en olie‐i‐vand emulsion, idet det består af bittesmå oliedråber fordelt (dispergeret) i en kontinuert vandfase.
Hvordan Emulgere man?
Emulgering kan udføres på forskellige måder i fødevareindustrien, herunder ved hjælp af en blender eller ved brug af en emulgator, som tilsættes til blandingen. Emulgatorer kan være naturlige eller syntetiske og fungerer ved at have en hydrofil ende og en hydrofobisk ende.
Hvordan emulsioner laver madsmør (jeg mener bedre)
Hvordan fungerer emulsion?
En emulsion er en blanding af to stoffer, som normalt ikke er blandbare og vil skille fra hinanden som for eksempel vand og fedt. Pisker du det ene af elementerne ind i det andet, således at det spredes i små dråber, kan det lade sig gøre at blande de to. Det er det, der sker i en olie-eddikedressing.
Hvad er emulsion i æg?
Æggeblommen indeholder lecitin, der er en særlig type fedtstof, som har den egenskab, at det kan binde væsker, der ikke normalt er blandbare, som f. eks. olie og vand, til en ensartet masse. Dette kaldes at emulgere.
Hvad består en emulsion af?
Emulsioner er vigtige i levnedsmiddelteknikken: Mayonnaise er fx en olie i vand-emulsion, dvs. oliedråber i en sammenhængende vandfase, og margarine er en vand i fedt-emulsion, fremstillet af smeltet fedtstof og derefter kølet til størkning. Boreolie eller skæreolie er en emulsion af en smørende olie i vand.
Hvordan gør man en emulsion stabil?
Men på den danske wikipedia står der: "Emulsioner er IKKE stabile, og de vil med tiden skille ad så der igen dannes en ren vandfase og en ren oliefase (...) En emulsion kan stabiliseres ved tilsætning af en emulgator, som virker ved at nedsætte overfladespændingen mellem de to væsker".
Hvorfor skiller vand og olie?
Når du hælder vand og olie i glasset, lægger olien sig ovenpå vandet. Det er, fordi olie er lettere end vand. En liter olie vejer mindre end en liter vand. Man siger, at olies massefylde er mindre end vands massefylde.
Er Mel en emulgator?
Emulsioner i madlavningen omfatter også de stivelses-baserede (franske) vand-i-olie emulsioner. Tænk blot på den gammeldags opbagte sauce fra mormors køkken, hvor mel afbages i smør, før stegeskyen tilsættes under omrøring. Her optræder stivelsen fra melet som emulgator.
Hvad kan man bruge som emulgator?
Vand og olie kan normalt ikke blandes, men i æggeblommen findes et stof, lecitin, som virker som en emulgator. En emulgator er et stof, der kan blande fedt og vand, fordi det har en fedtelskende og en vandelskende del. Den ene ende kan bindes til fedt, og den anden ende kan bindes til vand.
Hvordan laver man emulsion?
- Kom olie og æg i et glas eller en skål. Brug ca. to dl olie pr. æg.
- Blend med en stavblender, til du har en ensartet masse.
- Kør op og ned i glasset for at få al olien med.
- Du har nu lavet en emulsion!
- Smag til med eddike, salt og evt. peber og sennep.
Hvornår bruger man emulsion?
Fødevarer der er emulgeret
Et eksempel på en emulsion er visse typer pølser og kød. Pølsen du bruger i din hotdog er en emulgeret pølse, hvor kød, fedt og vand kombineres for at danne en jævn fyldning, som derefter fyldes i en kappe.
Hvad er en ustabil emulsion?
Olien og eddiken bliver skilt i bitte små dråber af olie og eddike, der ligger imellem hinanden, og den samlede emulsion bliver uigen- nemsigtig, fordi lyset i de små dråber brydes an- derledes, end når de hænger sammen hver for sig. Dette er en ustabil emulsion.
Hvorfor er sæbe en emulgator?
Emulgator binder fedt og vand sammen
Det kræver, at man tilsætter en emulgator for eksempel lidt sæbe. Så vil de enkelte sæbemolekyler sætte sig fast i oliedråben med den vandelskende ende udad. På denne måde kan oliedråben holde sig svævende i vandet i lang tid og dermed blive blandet med vandet.
Hvad er emulsion creme?
Creme. Cremer har en blød konsistens og formuleres som en emulsion, dvs. et tofasesystem, som består af en vand- og oliefase, som stabiliseres med emulgatorer.
Hvorfor kan man ikke blande olie og vand?
Fordi olien er hydrofob, frastøder den vandet, og derfor sker der en lagdeling. Olie er upolær og afskyr vand. Derfor kan det ikke opløses.
Hvornår Emulgerer æg?
De bedste resultater opnås, når æggehviderne har stuetemperatur før anvendelse. Æggeblommens evne til at emulgere er meget anvendelig, når man laver mayonnaise, dressing eller sauce. Et æg kan binde op til otte gange sin egen vægt.
Hvad sker der når man blander olie og eddike?
Når olie og eddike (syre) piskes sammen, sker der en kemisk reaktion, så olien emulgerer. Det smager en lidt tykkere og mere cremet konsistens, så dressingen rigtig hænger fast på salatbladende. Samtidig tilføjer det den perfekte balance af smag, når dressingen smages til med syre, fedme, sødme og salt.
Er det sundt og drikke æg?
Æg er rig på vitaminer, mineraler og proteiner, samt en billig kilde til sund ernæring. Derfor kan raske mennesker med god samvittighed spise æg flere gange om ugen, ifølge en rapport af DTU Fødevareinstituttet. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser også, at danskerne i snit spiser 17 gram æg om dagen.
Hvad er Emulsionsmaling?
Emulsionsmaling, vandig maling, hvor bindemidlet er en emulsion af fx plastpartikler (plastmaling), oliepartikler (olieemulsionsmaling) eller blandinger deraf. Emulsionsmaling tørrer ved fordampning af vandet, hvorefter bindemiddelpartiklerne danner en sammenhængende film. Se også plastmaling.
I hvilke retter bruger man æg som Emulgeringsmiddel?
Æg som emulgeringsmiddel
En æggeblomme kan fx binde olie og eddike sammen, så det bliver til mayonnaise. Det skyldes stoffet lecitin, som er en type fedt, der findes i blommen. Emulgeringen sker ved, at æggeblommen piskes, så der opstår flere små protein/fedtkugler.
Hvor findes Emulgatormolekylerne i en emulsion?
Når vi opløser en smule emulgator i fx olie, vil emulgatormolekylerne nær olieoverfladen anbringe sig med den hydrofobe del nede i olien og den hydrofile del stikkende op i luften. Inde i væsken vil emulgatormolekylerne slå sig sammen i nogle klynger, der ligner kugler, og som vender de hydrofile ender ud mod vandet.
Er mayonnaise En ægte sauce?
Mayonnaise er i princippet en emulgeret sauce, som i modsætning til hollandaise og bearnaise bruges kold. En klassisk mayonnaise laves af en blanding af vegetabilsk olie og citronsaft (eller vineddike), der er emulgeret med æggeblomme og smagt til med salt, peber og eventuelt krydderier.