Kan man få celleforandringer uden HPV?

I nogle tilfælde bliver virus i cellerne i slimhinden og bliver til en kronisk infektion. Dette vil med tiden kunne give celleforandringer på livmoderhalsen. Der går oftest mange år, fra man får en HPV-infektion, til man udvikler celleforandringer. Man får ikke celleforandringer uden først at have en infektion med HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Er HPV og celleforandringer det samme?

Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes en infektion med HPV (Human Papilloma Virus). Infektionen giver ingen symptomer. I de fleste tilfælde kurerer kroppen selv HPV-infektionen, men hos få kvinder kan infektionen blive kronisk. Det er disse kvinder, der har særlig risiko for at udvikle celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk

Er celleforandringer normalt?

Celleforandringer er ikke kræft, men forstadier, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke bliver behandlet. Mange kvinder får celleforandringer. En del forsvinder af sig selv, mens andre kræver be- handling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Kan klamydia give celleforandringer?

Forandringer i overfladecellerne kan også ses ved infektion,(f. eks. klamydia eller svamp) eller skedekatar. Ved tegn på infektion vil din egen læge behandle en eventuel infektion og tage en kontrolcelleprøve efter nogle måneder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få HPV uden seksuel kontakt?

Man kan godt blive smittet med HPV uden at have haft samleje, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Kondom yder desværre ikke tilstrækkelig beskyttelse mod HPV-smitte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Danielle blev diagnosticeret med HPV og deler sin historie om at forebygge livmoderhalskræft



Kan man få HPV i fast forhold?

klamydia. Kondom kan nedsætte risikoen for smitte, men beskytter ikke tilstrækkeligt, da HPV også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor kan man også få HPV ved anden seksuel kontakt end samleje.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er HPV seksuelt overført?

HPV smitter ved direkte og indirekte kontakt. Slimhindetyperne (mukosatyper) af HPV er seksuelt overført og smitter fx ved samleje. Anvendelse af kondom yder ikke 100% beskyttelse mod HPV-smitte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssi.dk

Hvad får man celleforandringer af?

En infektion med HPV kan få cellerne i overfladen af livmoderhalsen til at forandre sig. At celler er 'forandrede' betyder, at de ser unormale ud, når man ser dem i et mikroskop. Meget ofte skyldes celleforandringer blot en betændelse, som forsvinder af sig selv igen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvad kan give celleforandringer?

I nogle tilfælde bliver virus i cellerne i slimhinden og bliver til en kronisk infektion. Dette vil med tiden kunne give celleforandringer på livmoderhalsen. Der går oftest mange år, fra man får en HPV-infektion, til man udvikler celleforandringer. Man får ikke celleforandringer uden først at have en infektion med HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan svamp give celleforandringer?

Forandrede overfladeceller i en celleprøve fra livmoderhalsen kan f. eks. ses ved infektion med klamydia eller svamp, men også ved infektion med HPV (human papillomavirus).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan en gynækolog se celleforandringer?

Lægen undersøger dig ved en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen ser og mærker lægen nøje på livmoderhalsen . Hvis lægen finder forandringer, sår eller en knude på livmoderhalsen, der giver mistanke om celleforandringer eller kræft, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan celleforandringer forsvinde af sig selv?

Selv svære celleforandringer er ikke det samme som kræft og kan i mange tilfælde forsvinde af sig selv. Man kan dog ikke på forhånd vide, hvilke der vil forsvinde, og hvilke der med årene vil udvikle sig til kræft. Derfor anbefaler man keglesnit, hvis du har svære celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Hvordan mærkes celleforandringer?

Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende. Pletblødninger efter samleje, mellem menstruationerne eller efter overgangsalderen (klimakteriet)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Hvorfor får man celleforandringer i underlivet?

Disse celleforandringer skyldes en påvirkning fra en HPV-virus. Celleforandringer i underlivet ses ofte, men det er kun i ganske få tilfælde, at de udvikler sig til livmoderhalskræft. Det er vigtigt at lade sig tjekke regelmæssigt, da celleforandringer ikke viser mærkbare symptomer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynaekolog-vittrup.dk

Hvor ofte skal man tjekkes for celleforandringer?

Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Hvor hurtigt udvikler celleforandringer sig?

Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Hvor mange kvinder har celleforandringer?

Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer. Heraf bliver cirka 6000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft ved et keglesnit, og cirka 375 af disse kvinder får konstateret livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Kan en gynækolog Se kræft?

Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan celleforandringer sprede sig?

Man kan beskrive DCIS som celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til brystkræft. Ved brystkræft er kræftcellerne vokset gennem mælkegangene og ind i det omgivende brystvæv og kan derefter sprede sig til lymfeknuderne eller andre dele af kroppen. Prognosen efter behandling for DCIS er god.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan lægen se celleforandringer?

Hvis dine prøver viser celleforandringer

Hvis dine prøver hos lægen viser celleforandringer, skal du enten: have taget en ny celleprøve hos egen læge efter et stykke tid, som opfølgning på om dine celleforandringer er gået i sig selv. Lægen fortæller dig, hvad der skal ske herefter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Er man sygemeldt efter keglesnit?

Der er ingen egentlig sygemelding. For at give såret ro til at hele bør du dog undlade tunge løft og anden fysisk anstrengelse i en uge efter indgrebet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynekolog.dk

Kan kroppen selv bekæmpe HPV?

Der findes ingen behandling mod infektion med HPV, men hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Kroppen bekæmper nemlig selv langt de fleste HPV-infektioner – ligesom den bekæmper en forkølelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvordan rammer HPV mænd?

HPV og kræft rammer også mænd

Som mand kan smitte med HPV blandt andet føre til peniskræft, analkræft, mund- og svælgkræft og kønsvorter. HPV smitter gennem seksuel kontakt som penetration, fra fingre til kønsdele, oralsex – selv tungekys. Kondom beskytter ikke fuldt mod HPV-smitte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hpv-info.dk

Kan man teste en mand for HPV?

HPV kan påvises enten i en celleprøve, hvor man med en vatpind eller en lille børste skraber celler fra overfladen på livmoderhalsen, fra skeden, fra penis, fra endetarmen, fra mundhulen eller svælget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Hvor længe kan HPV virus ligge latent?

Langt de fleste HPV-infektioner er uskadelige og vil aldrig give symptomer. HPV kan ligge latent i kroppen i mange år. I nogle tilfælde kan en HPV-infektion dog føre til celleforandringer i særligt livmoderhalsen, som kan udvikle sig til kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lgbtsundhed.dk