Kan man have livmoderhalskræft uden celleforandringer?

De fleste HPV-infektioner forsvinder uden symptomer og medfører ikke celleforandringer. Det er kun i de tilfælde, hvor kroppen ikke er i stand til at bekæmpe virus, at infektionen bliver kronisk. En kronisk infektion kan medføre celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan man få livmoderhalskræft uden HPV?

I nogle tilfælde bliver virus i cellerne i slimhinden og bliver til en kronisk infektion. Dette vil med tiden kunne give celleforandringer på livmoderhalsen. Der går oftest mange år, fra man får en HPV-infektion, til man udvikler celleforandringer. Man får ikke celleforandringer uden først at have en infektion med HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvor hurtigt kan livmoderhalskræft udvikle sig?

Livmoderhalskræft udvikles oftest langsomt over 10 - 15 år. Hvis sygdomme opdages og behandles i tide, er udsigterne til fuldstændig helbredelse gode. Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Hvad er forskellen på HPV og celleforandringer?

Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes en infektion med HPV (Human Papilloma Virus). Infektionen giver ingen symptomer. I de fleste tilfælde kurerer kroppen selv HPV-infektionen, men hos få kvinder kan infektionen blive kronisk. Det er disse kvinder, der har særlig risiko for at udvikle celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk

Kan man mærke hvis man har livmoderhalskræft?

De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet. Andre symptomer kan være udflåd fra skeden, der er brunligt, blodigt eller ildelugtende.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Lægen forklarer TEGN OG SYMPTOMER PÅ livmoderhalskræft | Plus 3 tips til forebyggelse



Hvad er tegn på livmoderhalskræft?

De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en​ mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Hvordan starter livmoderhalskræft?

Livmoderhalskræft skyldes infektion med HPV (Human Papillomavirus). Der findes over 200 forskellige HPV-typer. Nogle HPV-typer kan fremkalde kønsvorter (kondylomer). Andre kan føre til celleforandringer på livmoderhalsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvor hurtigt udvikler celleforandringer sig til kræft?

Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?

Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Hvor hurtigt bliver celleforandringer til kræft?

Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor stor er chancen for at overleve livmoderhalskræft?

Gennemsnitlig overlevelse efter diagnosen

90 pct. 77 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret 2017-2021.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man se livmoderhalskræft på ultralyd?

Kræft i livmoderhalsen kan ikke bestemmes med ultralyd. I livmoderhulen kan der påvises polypper, som oftest kan fjernes med kikkert nedefra (hysteroskopi).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvad er tegn på kræft i underlivet?

De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor mange kvinder har celleforandringer?

Introduktion: Næsten 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer på livmoderhalsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ugeskriftet.dk

Hvad er forskellen på livmoderkræft og livmoderhalskræft?

Livmoderhalskræft (cervixcancer) opstår i livmoderhalsens celler. Sygdommen skyldes i mange tilfælde en HPV-infektion, som kan forebygges med vaccination. Livmoderkræft opstår i selve livmoderen, sygdommen kaldes også cancer uteri. Kræft i livmoderen opstår hos cirka 770 kvinder om året i Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor lang tid kan man gå med HPV virus?

Hos de kvinder, hvor en HPV-infektion fører til livmoderhalskræft, går der normalt 10-15 år fra smitten med HPV til udviklingen af kræft. Derfor er screening og behandling af svære celleforandringer, som senere kan udvikle sig til kræft, en effektiv forebyggelse mod livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Kan jeg smitte min kæreste med HPV?

Man bliver nemt smittet, når man har sex med en person, der har virus. HPV smitter ikke kun ved samleje, men også ved hud mod hud kontakt omkring kønsorganerne. Man er derfor ikke fuldstændigt beskyttet, selv om man bruger kondom. Men det nedsætter smitterisikoen væsentligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Hvor mange procent dør af livmoderhalskræft?

Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder: Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Kan HPV gå væk af sig selv?

Der findes ingen behandling mod infektion med HPV, men hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Kroppen bekæmper nemlig selv langt de fleste HPV-infektioner – ligesom den bekæmper en forkølelse. I nogle tilfælde kan HPV-infektionen blive kronisk og udvikle sig til kræft eller kønsvorter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få celleforandringer igen efter keglesnit?

Det væv, der fjernes ved keglesnittet, bliver undersøgt i mikroskop for at sikre, at der er sundt væv hele vejen uden om området med celleforandringer. Hvis der er det, regner lægerne med, at alt sygt væv er fjernet. Celleforandringer kan i sjældne tilfælde komme igen, og så kan der foretages et nyt keglesnit.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsyddanmark.dk

Kan man få livmoderhalskræft hvis man ikke er seksuelt aktiv?

Livmoderhalskræft kan ses som en seksuelt overført sygdom. Kvinder, som aldrig har været seksuelt aktive, vil meget sjældent udvikle denne form for kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apoteket.dk

Kan celleskrab vise kræft?

Hvad kan undersøgelsen vise? Ved celleskrab kan man i et mikroskop se celleforandringer, der kan være tegn på kræft, fx Livmoderhalskræft eller forstadier til kræft. Syfilis kan også opdages ved at se prøven i et særligt mikroskop.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Hvem dør af livmoderhalskræft?

I Danmark forekommer der omkring 375 nye tilfælde af livmoderhalskræft om året, og cirka 100 kvinder dør hvert år af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder, og i Danmark er sygdommen hyppigst blandt kvinder i alderen 35–44 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Er livmoderkræft en kritisk sygdom?

Kræftsygdomme – bortset fra forstadier til kræft, HIV-relaterede svulster og hudkræft – er for det meste omfattet af forsikringsdækningen ved kritisk sygdom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man have kræft uden at føle sig syg?

Uvirkeligt at få at vide, man har kræft

Måske har man slet ikke følt sig syg inden diagnosen (f. eks. hvis sygdommen er opdaget ved screening), måske ser man på ingen måde syg ud og har masser af energi. Det kan tage tid at forstå, at man har fået stillet en kræftdiagnose.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk