Bedemanden kontakter normalt kirkekontoret eller sognepræsten i det sogn, hvor afdøde skal begraves, men det kan du også selv stå for. Kontakt da kirkekontoret eller sognepræsten og få en aftale om, hvor og hvornår højtideligheden skal holdes og hvilken præst, der skal stå for den.
Hvem skal stå for en begravelse?
Det er normalt familien eller de nærmeste pårørende, der planlægger begravelsen for afdøde. Hvis det skulle være tilfældet, at der ikke er nogen til at påtage sig denne opgave, eller de pårørende fravælger sig omkostningerne, så vil kommunen tage sig af det.
Hvem står for begravelsen?
Hvem skal stå for begravelsen eller bisættelsen? Ingen har pligt til at stå for en begravelse. Det er dødsboet, der betaler for begravelsen, hvis boet har penge nok. Hvis der ikke er penge nok i boet, er det dog den, der bestiller en begravelse (eller ligbrænding), som skal betale udgifterne.
Kan man have bare ben til begravelse?
At man kun tager sort tøj på er en gammel tradition. I dag er andre mørke farver som mørkeblå, mørkegrøn eller mørkegrå også accepteret. Du skal for så vidt muligt undgå at have for meget bar hud – undgå derfor bare arme eller bare ben til begravelsen.
Kan man selv transportere en afdød?
Der er ikke krav om, at der skal benyttes rustvogn ved transport af kister. Ethvert sømmeligt transportmiddel kan anvendes, og du må gerne transportere kisten selv.
3 Ways to Save on Funerals
Kan man blive begravet uden bedemand?
Husk, at der ikke er noget krav om, at du skal bruge en bedemand. Du kan selv udføre opgaverne, selvom det i mange tilfælde er nemmere at bruge en bedemand. Mange bedemænd tilbyder også at udføre enkelte delopgaver som for eksempel afhentning af afdøde og salg af kiste eller urne.
Kan man blive begravet uden kiste?
Uanset om afdøde skal kremeres (brændes) eller begraves, er det et lovkrav, at personen lægges i en kiste. Der findes mange forskellige kister i forskellige materialer.
Hvis man ikke har råd til at betale for begravelse?
Hvis der ikke er penge i boet til at betale for begravelsen – eller den resterende del efter tilskud – kan du lade kommunen bestille begravelsen. Undlader du at gøre det, skal kommunen bestille begravelsen, og den skal opfylde de afdødes ønsker, hvad angår begravelse i hel tilstand, dvs.
Er der farver man ikke må have på til begravelse?
Påklædning til begravelser
I dag er det helt i orden at tage andre farver på end kun sort. Dog skal man ikke klæde sig, som var det en festdag, men man kan godt vælge andre mørke nuancer som brun, grå og mørkeblå. I dag ses mange også komme i lidt lysere farver, som er ensfarvede og rolige.
Hvem sørger for begravelse?
Bedemand: Bedemanden er ofte den person, der styrer alt vedrørende begravelsen. Det inkluderer blandt andet rustvognskørsel, bestilling af kiste/urne, håndtering af dokumenter til det offentlige, koordinering med kapel/kirke/præst, indhentning af priser på eventuelt gravsted og meget andet.
Kan man selv vælge præst til en begravelse?
Kan man selv vælge præst? Som udgangspunkt skal man benytte sin sognepræst dvs. en af de præster som er ansat ved afdødes sognekirke. I nogle tilfælde kan sognepræsten fra afdødes bopælssogn tage med til en anden kirke uden for sognet, men det præstens egen afgørelse.
Hvem skal betale for begravelse?
Hvis du bestiller en bisættelse/begravelse, er det som udgangspunkt dig, der skal betale for den. Bedemanden kan kun sende regningen til den, som har bestilt bisættelsen/begravelsen. Bedemanden vejleder de pårørende om, hvem der hæfter.
Hvem hæfter for begravelsesudgifter?
Som udgangspunkt hæfter den person, som har bestilt afdødes begravelse også for udgifterne hertil. I tilfælde af, at den person, som bestiller begravelsen ikke hører til en af afdødes nærmeste efterladte, og således ej heller får boet udlagt til sig, er det udlægsmodtageren, der hæfter for begravelsesudgifterne.
Kan man selv vælge hvor man vil begraves?
Det kan du som pårørende vælge selv at gøre, når det drejer sig om et almindeligt kistegravsted eller urnegravsted. Du kan også vælge at indgå en aftale med kirkegården om vedligeholdelse.
Hvor mange penge må man have for at få begravelseshjælp?
Hvis afdøde var 18 år eller mere, kan du højst få 11.800 kr. (2022) / 12.100 kr. (2023) i begravelseshjælp.
Hvor meget koster en begravelse?
En begravelse koster i gennemsnit 15.000-20.000 kroner ifølge Landsforeningen Liv&Død. Heraf er udgiften til bedemanden i gennemsnit 12.000-15.000 kroner, oplyser Begravelse Danmark, en landsdækkende kæde af bedemandsforretninger. Honoraret til bedemanden dækker typisk over: Samtale med pårørende.
Kan man selv tage bårebuket med til begravelse?
Kan man selv tage bårebuket med til begravelse? Ja, det kan du! En bårebuket lægges foran eller ved siden af kisten til ceremonien, hvorefter blomsterne lægges på gravstedet. Bårebuketten er en fin måde at vise sin respekt og sympati til de efterladte til begravelsen.
Hvad gør man med blomster til en bisættelse?
Lige før afgang til krematorium, eller når begravelsen er gennemført, overdrager jeres bedemand som det sidste blomsterkonvolutten til familien. På den måde kan man udtrykke sin egen respekt for afdøde, når blomsten lægges på kisten eller som det sidste farvel ved rustvognen foran kirken.
Hvornår er man gammel nok til begravelse?
Generelt vil det have mindre betydning for helt små børn at komme med til begravelse eller bisættelse, mens man kan overveje det, når de er fra 3-4 år, afhængig af det enkelte barn og de nærmeste. Store børn og unge anbefales altid at komme med til begravelsen eller bisættelsen.
Hvad koster den billigste begravelse?
Den dyreste almindelige begravelse kan koste helt op til 50.000 kroner, mens den billigste metode kan koste helt ned omkring seks tusinde kroner.
Kan man blive begravet gratis?
Hvis du ikke er medlem af folkekirken, må du stadig gerne blive begravet og bisat fra en kirke - men uden en præst. Du kan stadig få en gravplads, men det vil koste dine efterladte dyrt, fordi du ikke får tilskud fra folkekirken.
Hvornår har man ret til fri ved begravelse?
Du har ikke som udgangspunkt fri med eller uden løn for at gå til begravelse. Det kan dog aftales med din arbejdsgiver, ligesom der kan være mulighed for at bytte en tjeneste og/eller en vagt med en kollega.
Hvorfor må man ikke have en urne stående hjemme?
For i Danmark er det ulovligt at opbevare en urne med en afdøds aske, og det gælder også, hvis det kun er for en kortere periode. Det er nemlig sådan, at ”Bekendtgørelsen af lov om begravelse og ligbrænding” sidestiller askeopbevaringen med omgang med lig.
Hvor er det tungest at bære en kiste?
Derfor er det vigtigt, at bærerne får de rette pladser ved kisten. Afdøde vil altid have hovedet op mod alteret, og den ende er den tungeste. De fire bærere, der bærer i hjørnerne, bærer mest, og de to i midten kan ofte helt undgå at bære.
Hvem skal betale regninger efter dødsfald?
Hertil skal det bemærkes, at arvingerne i dødsboet ikke er forpligtede til at betale afdødes regninger, mens vedkommendes bankkonti er spærrede. Arvingerne bliver først forpligtet, når der er blevet udstedt en skifteretsattest, da gælden i dødsboet herefter skal betales med afdødes midler.