Hvis det smager fint, kan du sagtens spise det, også selv om der er mug på en enkelt skive. - Fordi brød er så tørt, så spreder svampetoksinerne sig ikke særligt godt i brødet. Så hvis der er mug i den ene ende af rugbrødet, så kan man godt skære det af, og stadig spise resten, siger Jens Kirk Andersen.
Kan man skære mug af gær?
Gær med hvide pletter kan stadig bruges. Hvis gæren er direkte lodden, er der dog snarere tale om skimmelsvampe, dvs. mug. Så bør gæren ikke bruges.
Kan man bruge gær der er brunt?
Der sker ikke noget ved at bruge gær, som har mørke, tørre kanter. Der må selvfølgelig ikke være mug på. Selvom gær tørrer ud, er mængden af gærceller i pakken den samme.
Hvordan kan man se om gær er for gammel?
Holdbarhed på gær
Tjek at der ikke er dannet mug på gæren, for så skal den kasseres;. Men ellers kan du bare bage løs. Datoen her er med til at sikre, at du kommer levende gærceller i din dej, så gær kan altså sagtens anvendes på den anden side af holdbarhedsdatoen.
Hvad sker der hvis man bruger for gammel gær?
- Gær er en levende organisme. Og den holdbarhedsdato, der er sat på, er for at garantere, at der stadigvæk er levende gær, der vokser i det, siger Henrik Siegumfeldt. - Man kan sagtens spise død gær fuldstændigt ufarligt. Du bliver ikke syg af det, men det kan være, dit brød ikke hæver.
Kan du skære formen af mad og spise den?
Kan man spise brød med mug?
Brød med mug skal smides ud
Du skal altid smide brød med mug ud. Skimmelsvampene kan have spredt sig til hele brødet, selvom du ikke kan se det.
Kan man bage med for gammelt gær?
Hvis gæren efter åbning virker en smule tør, kan den stadig godt anvendes. Så længe gæren ikke er muggen, kan du altså snildt bruge den i dit bagværk. Det vigtigste er nemlig, at gærcellerne stadig er i live.
Hvornår må man ikke bruge gær?
At fejle med gæren
Er vandet for varmt, dør gæren, og er det for koldt, går der for lang tid, før gæren begynder at virke. I gamle dage sagde man, at man aldrig måtte putte salt ned til gæren, før melet kom i, men det gælder ikke mere. Det moderne gær vi bruger i dag, kan godt tåle at komme i kontakt med salt.
Hvor lang tid kan gær holde sig?
Opbevar gær i køleskabet. Pak den godt ind i det papir, den er købt. I køleskabet kan den holde sig i cirka 6 dage efter du har åbnet pakken.
Kan man fjerne mug fra marmelade?
Opvarmning fjerner ikke giftstoffer
eks. syltetøjet er blevet muggent, kan man altså ikke klare det med at koge det op igen, det skal smides ud. Mug: Der er skimmelsvampesporer overalt i luften, som kommer fra naturen.
Kan man skære mug af ingefær?
Ingefær er fx meget hård, hvilket betyder, at spredningen af mug sker langsomt - og du derfor godt vil kunne skære muggen fra og spise resten. Til gengæld gør eksempel citrusfrugters bløde og fugtige konsistens, at svampen kan brede sig meget i disse på bare én dag.
Hvordan opbevarer man bedst gær?
Frisk bagegær skal som udgangspunkt opbevares på køl ved 5 C. Det giver den længste holdbarhed og bedste hæveevne, da det holder gærcellerne levende, men i dvale, i hele holdbarhedsperioden. Når det er sagt, er det ofte en fordel, at alle ingredienser har stuetemperatur inden anvendelse.
Hvilken temperatur dræber gær?
Lunkent vand: Gærceller har de mest optimale forudsætninger for at udvikle kuldioxid, ved en temperatur på mellem 27- 37 grader. Varmt vand: Tilsætter man vand, med en temperatur på over 70 grader, vil det varme vand slå gærcellerne ihjel, og produktion af kuldioxid udebliver.
Er tørgær lige så godt som alm gær?
Forskellen på tørgær og frisk gær
Du skal være opmærksom på, at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som fx fødselsdagsboller. Det skyldes, at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, der har svært ved at hæve.
Kan tørgær opbevares ved stuetemperatur?
Gær skal opbevares koldt, men må godt ligge og få stuetemperatur, før det skal bruges.
Hvorfor smager mine boller af gær?
Hvis dejen hæver ved lavere temperatur, vil ikke alle gærceller være brugt, når brødet bages. Det giver bagværket både smag og lugt af gær. Det kræver altså længere tid at hæve brød, hvis det foregår ved lav temperatur. Mange bager efter koldhævningsmetoden – en metode med mindre gær og længere hævetid.
Hvad gør eddike i gærdej?
Hvad gør eddike i gærdej? Du kan få dejen til at hæve 1/3 hurtigere ved at tilsætte 1 spsk eddike. Du kan få det til at hæve dobbelt så hurtigt ved at varme vandet op til 60°C inden det tilsættes melet. Du skal dog opløse gæret i ½ dl vand som først tilsættes dejen når det varme vand er æltet ind i melet.
Kan man putte gær i fryseren?
Når den friske gær pakkes lufttæt, kan den holde sig på frost i et halvt år, helt uden at det påvirker kvaliteten. Hvis gæren ligger længere i fryseren, kan den dog miste noget af sin virkning.
Kan man bruge mandler der er for gamle?
Mandler kan ikke som sådan blive for gamle, men pga det store fedtindhold i mandlerne, så kan de blive harske og smage grimt. Brændte mandler har i realiteten samme holdbar som mandlerne (tjek datoen på posen).
Kan gær hæve for længe?
En dej kan nemlig godt overhæve. Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.
Kan smør blive for gammel?
Har du smør stående i køleskabet, skal du ikke smide det ud, selvom datoen er overskredet. Sørger du for at opbevare smør i køleskabet, kan du ofte godt bruge smør til kager, på brød og til madlavning i flere måneder, efter at holdbarhedsdatoen er overskredet.
Kan man skære mug væk fra brød?
Smid altid hele dit franskbrød ud, hvis der er mug på. Smid også for en sikkerheds skyld hele dit rugbrød eller surdejsbrød ud i stedet for at skære muggen væk og spise resten af brødet.
Kan man skære mug af kartofler?
Faste og hårde skæreoste, fx parmesan. Du kan nøjes med at skære muggen væk med et snit, der går en cm. rundt om mugpletten. Rodfrugter som fx gulerødder, rødbeder, løg, kartofler.
Er der forskel på mug og skimmel?
Skimmelsvamp er mikroorganismer og en bestemt slags svampetype. Det bliver også kaldt for mug, da begge vokser ved høj luftfugtighed på overfladerne af dødt, organisk materiale. Faktisk kan skimmelsvamp vokse og leve på de fleste organiske materialer. I naturen er det blandt andet visne blade.
Hvorfor skal dej hæve to gange?
#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.