Kan man skrive for at?

Den generelle regel er egentlig enkel nok: Når "å" står foran infinitiv (navnemåde), skal det skrives at ("husk at skrive", "de begyndte at skrive"), i alle andre tilfælde og. I det indsendte eksempel betyder at det samme som for at og står foran infinitiv, og så skrives det normalt at.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Er det korrekt at sige fordi at?

En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på publicimage.dk

Hvornår skal man bruge at?

Hovedregel. Du skal som hovedregel bruge “at”, hvis udsagnsordet lige bagefter ordet, du er i tvivl om, står i navnemåde og ellers bruger du “og”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan man sige og at?

Og eller at? Det kan være rigtig svært at høre, hvornår man skal bruge ”og” eller ”at”. Som en huskeregel kan man i stedet udskifte og/at med de engelske and/to. Hvis sætningen på engelsk lyder rigtig med to, skal man bruge at, og lyder den rigtig med and, skal man bruge og.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Kan man sige på grund af at?

Forvirringen opstår formodentlig, fordi begrund i sig selv er et ord. Det er bare ikke det rigtige at bruge i det her tilfælde. Det er nemlig bydemåde af ordet begrunde fx som i "begrund din påstand". Det rigtige er altså på grund af.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på grammatip.com

Kan man leve for evigt?



Er det korrekt at sige det ligner at?

Mange opfatter det nemlig som en fejl. Traditionelt har man aldrig kunnet sige "det ligner, at", men formuleringen er opstået ved sammenblanding af udtryk som: nogen/noget ligner noget/nogen, fx. huset ligner et palads.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på grammatip.com

Hvornår er det og eller at?

Den generelle regel er egentlig enkel nok: Når "å" står foran infinitiv (navnemåde), skal det skrives at ("husk at skrive", "de begyndte at skrive"), i alle andre tilfælde og.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvilke ord må man ikke starte en sætning med?

Forbuddet er et forkert levn fra folkeskolens grammatikbøger, som desværre stadig hænger fast i masser af både unge og gamle mennesker. Man kan starte sætninger med lige præcis det ord, man nu vil. Så længe sætningen giver mening og passer ind i konteksten. Skrive- og retskrivningsregler kan være gode.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Hvorfor siger man på og i?

Island og Grønland er som selvstændige nationer meget unge, og nogle ønsker måske derfor at betone deres selvstændighed. Argumentet kan være, at man siger ”på Anholt”, men ”i Storbritannien”. En ø som en del af et rige udløser altså ”på”, mens en ø som selvstændig nation kalder på ”i”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogseminar.dk

Kan man godt sige hvad tid?

Ja, det kan man i en del tilfælde, og hvad tid har mange år på bagen. Hvad tid og hvornår kan bruges i mange af de samme sammenhænge. Hvad angår syntaks, kan både hvad tid og hvornår bruges i spørgsmål der er helsætninger, og i afhængige spørgesætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvornår hedder det mig eller jeg?

Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk

Hvad er forskellen på AL og alt?

En andet ord, der følger samme regel som en/et, er al/alt, fx: Man kan sige "al slags brød" eller "alt slags brød". Men man kan kun sige "al slags ost", ikke "alt".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på grammatip.com

Hvordan bruger man Samt?

Man kan sige, at samt svarer til et stort og eller desuden. Det var frygt, afmagt, lidelse samt dårlig økonomi, der tvang befolkningen på flugt. Den unge skuespiller er drevet af ambition, drømme og glæde samt stor kærlighed til faget. Af eksemplerne fremgår det, at samt kan erstattes af desuden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Kan man skrive i dag i et ord?

Svaret er entydigt: i dag - i morgen - i går: altid i to ord. Idag, imorgen og igår er ikke godkendte skrivemåder på dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kathrinemedh.dk

Kan der være punktum før fordi?

Punktum før og

Dette er ikke helt korrekt. Her burde i stedet stå: ”og, men, eller, for”. Ordene "fordi, så, selvom, som, der" kan ikke forbinde to helsætninger, fordi disse ord indleder ledsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvorfor siger man bor på Frederiksberg?

Navnet "Frederiksberg" kommer oprindeligt fra slottet "Frederiksberg Slot", som er opkaldt af bygherren kong Frederik IV (opført i 1699-1711). Efterleddet "-berg" er den tyskpåvirkede form af "bjerg", og det kunne være dette efterled der er årsag til forholdsordet "på" i "på Frederiksberg".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Er man på eller i New Zealand?

I dag er hovedreglen dog, at man bruger "i" foran navne på lande og verdensdele og "på" foran navne på mindre øer og halvøer. Det hedder derfor: "i Australien, "i New Zealand", "i Cuba", "i Island" og "i Irland". Og det hedder: "på Fyn", "på Sjælland", "på Ærø", "på Langeland", "på Djursland" og "på Hindsholm".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Hvad hedder det i eller på Grønland?

Det korrekte er at sige “i Grønland”, og hvis man siger “på Grønland”, så underkender man landets relative autonomi. Dronningens brug af præpositioner er altså helt korrekt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dendanskesprogkreds.dk

Hvad hedder Team i flertal?

Dansk Sprognævn valgte i 1996 at optage ordet 'team' i retskrivningsordbogen, men ikke med den ubestemte flertalsform 'teams', de anbefalede kun de to former 'flere team' og 'flere teamer'.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rucforsk.ruc.dk

Kan man godt starte en sætning med og?

Sæt punktum efter alle helsætninger, der ikke starter med og eller men. Det er dog ikke forkert at starte en sætning med enten men eller og. Det er det ikke.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Hvornår bruger man jo og ja?

Jo (det er billigt). Resultatet af et ja er altid et udsagn med positivt fortegn, men ja bruges kun som respons på udsagn med positivt fortegn, og altså ikke til at vende fortegn. Det gælder også jah og tja, som dog bruges til at udtrykke forbehold over for udsagnets sandhedsværdi, fx fordi den ikke gælder ubetinget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Er der en regel for en og et?

Når der er mere tryk på det første led end på det andet led, skal det skrives i ét ord. Nogle gange giver det ganske enkelt en betydningsforskel om man skriver i ét eller flere ord, fx: en tysklærer en stormagt en rødspætte en tysk lærer en stor magt en rød spætte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvad er en infinitiv på dansk?

Infinitiv (navnemåde)

– er verbets grundform og den form der står som opslagsord i Retskrivningsordbogen. Sæt et at foran verbet for at finde infinitivformen: (at) kysse, bo, spise, sms'e, elske, cykle.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad for en eller hvilken?

Kan man både sige “hvad for en” og “hvilken”? Er begge talemåder ok? Begge udtryk er accepteret, men “hvad for en/et” anvendes mest i talesprog og anses derfor også af mange som værende uformel sprogbrug. “Hvilken/hvilket” kan anvendes i både skrift og tale uden at fornærme nogen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på syntaksis.dk