Den vigtigste forebyggelse mod knogleskørhed og følgerne af knogleskørhed er det, man selv kan gøre. Det er vigtigt at være fysisk aktiv, spise sund kost, stoppe med at ryge og forebygge fald. Det er dog ofte nødvendigt at behandle knogleskørhed med medicin.
Kan man stoppe knogleskørhed?
Patienter med alle grader af knogleskørhed kan få medicin, som hæmmer knoglenedbrydningen. Patienter med svær knogleskørhed, kan få medicin, som øger dannelsen af nyt knoglevæv.
Kan alendronat stoppe knogleskørhed?
Alendronat tabletten hæmmer afkalkning af knogler og nedsætter risikoen for knoglebrud hos patienter med knogleskørhed. Desuden forebygger den udviklingen af knogleskørhed hos patienter, der er i risiko udvikling af sygdommen, f. eks. ved behandling med binyrebarkhormon.
Kan man blive helbredt for knogleskørhed?
Der kendes ingen behandlinger, der kan helbrede osteoporose. Det er derfor vigtigt at have kendskab til mulighederne for at forebyg- ge osteoporotiske knoglebrud samt til behandlinger, der kan stoppe eller bremse sygdomsudviklingen.
Hvad kan man selv gøre mod osteoporose?
- Mindst 4 timers ugentlig motion.
- Dagligt kalkindtag på 800 mg hos yngre og 1000 mg hos ældre via kosten.
- Alternativt kan du tage et kalktilskud i form af tabletter.
Bevægeapparatet: Osteoporose
Hvad må man ikke med osteoporose?
Rygestop og begrænset alkoholindtag. Rygning og indtag af større mængder alkohol er forbundet med en øget risiko for at få en forværring af osteoporose eller få et knoglebrud. Derfor kan du selv gøre noget for at forbedre din knoglesundhed ved at begrænse eller stoppe rygning, og ved at begrænse dit alkoholindtag.
Hvad virker bedst mod knogleskørhed?
Man anbefaler et dagligt indtag på 1000-1200 mg kalcium og 20-40 mikrogram D-vitamin. Kalcium er sammen med fosfat hovedbyggestenene for knoglevævet. D-vitamin sikrer, at det kalcium, der indtages, optages i kroppen. Du får størst udbytte af det indtagne kalcium ved at fordele indtagelsen over hele døgnet.
Kan man genopbygge knoglemasse?
Har man knogleskørhed i meget svær grad, findes der medicin, som kan genopbygge noget af den tabte knoglemasse. Du kan imidlertid selv gøre en del for at bevare og styrke dine knogler, og det er derfor vigtigt at indhente viden om sygdommen, hvis du har fået stillet diagnosen eller har én eller flere risikofak torer.
Kan T-score forbedres?
Hvis patienten med osteomalaci kun havde let osteoporose (T-scores mellem -2.5 og -3) kan knoglemineralindholdet forbedres så meget i forbindelse med vitamin D behandling at DXA bør gentages efter 6-12 mdr med henblik på om patienten har behandlingskrævende osteoporose.
Hvor lang tid må man tage Alendronat?
Behandlingen har til formål at mindske risikoen for knoglebrud, og behandlingen bør vare mindst 5 år. Alendronat virker ved at hæmme den nedbrydning af knogler, som ved ubehandlet osteoporose forløber hurtigere, end kroppens naturlige knogleopbygning kan følge med.
Hvad kan erstatte Alendronat?
Tåler man ikke Alendronat, kan man i stedet få ordineret Aclasta (zoledronsyre) eller Prolia (denosumab). Prolia gives som halvårlig indsprøjtning ved egen læge, og Aclasta gives årligt på et sygehus.
Hvornår har man svær knogleskørhed?
”Knogleskørhed i svær grad er defineret som en kombination af en T-score, der er lig med eller har et større minus end minus 3 samt brud – også kaldet sammenfald – på rygsøjlen.
Kan man styrke sine knogler?
Også muskeltræning styrker knoglerne, som musklerne er fæster på. Vægtbærende motion og muskeltræning anbefales derfor, når det handler om at vedligeholde knoglestyrken og forebygge knogleskørhed hos dem, der er i risiko for at få det.
Hvor høj kan en T score blive?
Normal: T-score > -1,0. Osteopeni: T-score mellem -1,0 og -2,5. Osteoporose: T-score ≤ -2,5.
Hvor meget kalk skal man have når man har knogleskørhed?
For unge i puberteten anbefales 900 mg kalk dagligt og voksne over 20 år anbefales at indtage 800-1000 mg kalk hver dag. Personer med knogleskørhed anbefales 1000-1200 mg kalk.
Kan sammenfald i ryggen helbredes?
Et sammenfald er et ufarligt brud, der i langt de fleste tilfælde er stabilt. Derfor behandles langt de fleste blot med hvile, let aktivitet og smertebehandling.
Kan Osteopeni helbredes?
Osteopeni er ikke en sygdom, og der vil derfor meget sjældent være grund til medicinsk behandling!
Hvilken træning er god for at undgå knogleskørhed?
Med skrøbelige knogler er det vigtigt ikke at falde. Balancetræning og styrkelse af især benenes muskler ER vigtigt i forebyggelsen af fald. Stærke muskler skåner led og knogler og gør det lettere at kompensere for den manglende styrke i knoglerne.
Er det farligt at tage for meget D-vitamin?
Overdosering er kun set ved meget store doser af D-vitamin. En overdosering med D-vitamin kan øge indholdet af calcium i blodet og give kvalme, opkastning, hovedpine og træg afføring. Hvis calciumindholdet er forøget gennem lang tid, kan det udfældes i nyrerne og medføre nyresten og undertiden nedsat nyrefunktion.
Er 70 mikrogram D-vitamin for meget?
Selv for patienter med et D-vitaminniveau på ca. 80 nmol/l vil der ikke være risiko for overdosering ved et dagligt indtag på 50-70 mikrogram/dag, idet koncentrationen if.
Er osteoporose og knogleskørhed det samme?
Hvad er knogleskørhed? Knogleskørhed (osteoporose) er en tilstand, hvor man har mindsket knoglemasse, og knoglevævets struktur ændres. Knogleskørhed medfører en øget risiko for at få brud på knoglerne. Typiske brud i forbindelse med knogleskørhed kommer i ryghvirvler, håndled og lårbenshals (hoftebrud):
Er motion godt mod knogleskørhed?
Gode råd til træning med sund fornuft
Fysisk aktivitet er en del af behandlingen for osteoporose sammen med den medicinske behandling, den knoglevenlige livsstil, kalk og D-vitamin. Det er vigtigt, at du overvejer, hvilket niveau af fysisk aktivitet, der passer til dig.
Hvad er årsagen til osteoporose?
For lidt kalcium i kosten, for lidt D-vitamin, manglende motion og undervægt kan medføre, at man opbygger for lidt knogle. Tidlig overgangsalder (før 45 år), tobaksrygning, undervægt, manglende motion og mangel på D-vitamin og kalcium kan desuden øge knogletabet med alderen.
Hvilke symptomer kan en borger med osteoporose få?
Når man har osteoporose er knoglemassen blevet særligt lav. Knoglerne er derfor særligt skrøbelige. Mere skrøbelige knogler betyder, at knoglerne lettere brækker, sammenlignet med raske knogler. Det er dog langt fra alle med osteoporose, der oplever at få et knoglebrud, som følge af sygdommen.