Et øget indtag af fisk vil øge klimaaftrykket fra kosten. Det er dog muligt at vælge fisk, der belaster klimaet mindre end andre. Sild og muslinger har et relativt lavt klimaaftryk, mens rejer og fladfisk ligger relativt højt. Klimaaftrykket for torsk og laks ligger derimellem.
Hvilke fisk er bedst for miljøet?
Klimaaftrykket fra rødspætter og torsk er for eksempel betydeligt højere, hvis fiskene er fanget med bundtrawl, end hvis fiskene er fanget med såkaldt snurrevod, som kræver mindre motorkraft at fiske med.
Er fisk godt for klimaet?
Fisk og skaldyr har generelt et lavere klimaaftryk end kød, så derfor er det en god ide at vælge fisk frem for kød. Forskellige typer af fisk og skaldyr har dog forskellig klimapåvirkning. Muslinger og marineret sild har for eksempel et lavt klimaaftryk, mens klimaaftrykket er højere for rejer og fladfisk.
Hvor meget CO2 udleder en laks?
Produktionen af ét kilo laks producerer 2 kilo CO2, og 1,9 kilo af den CO2 kommer ifølge studiet fra foderproduktionen.
Hvilke dyr er værst for klimaet?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv.
Uenige danskere: Hvem har ansvaret for klimaet?
Hvilket dyr udleder mest CO2?
- Oksemørbrad: 151,95 CO2e/kg.
- Oksetyndsteg: 80,89 CO2e/kg.
- Kalvekød: 50,36 CO2e/kg.
- Roastbeef-pålæg: 45,84 CO2e/kg.
- Okseinderlår og okseculotte: 45,69 CO2e/kg.
- Pulled beef: 38,22 CO2e/kg.
- Kebab: 36,49 CO2e/kg.
Hvilket kød forurener mindst?
Det skal ses i lyset af, at hverken svinekød eller kyllingekød er at finde i top 10. Svinekød ligger på 4,6 kg CO2 per kg spiseligt kød, mens kyllingekød ligger på 5,5 kg CO2 per kg.
Er laks bæredygtig?
Langt de fleste er lavet af stillehavslaks. Hvis de har MSC-mærker, er fiskene fanget på en bæredygtig måde. Der findes også lakseprodukter, der er mærket som økologiske. De to primære forskelle fra de konventionelt opdrættede laks er, at fiskene har mere plads og at brugen af medikamenter er meget mindre.
Hvilke fisk er mest bæredygtige?
Hvis du vil vælge de mest bæredygtige fisk, skal du kigge efter fisk med Ø- eller ASC-mærket, når du køber opdrættede fisk. Køber du vildtfangede fisk, skal du gå efter NaturSkånsom eller MSC-mærket. Mærkningsordningerne for bæredygtige fisk er dog ikke fejlfrie.
Hvad forurener mest i verden?
Udover transport og energiforsyning er de fem brancher i den danske økonomi, som udleder mest CO2: glas- og betonindustri, råstofindvinding, renovation, affaldsbehandling mv., landbrug og gartneri samt bygge og anlæg. Disse fem brancher står tilsammen for 59 pct.
Er rejer klimavenlige?
Danske, ferske rejer sætter nemlig kun et minimalt klimaaftryk, og så er de både kaloriefattige og propfulde af næringsstoffer. Rejer kan spises i mange lækre varianter, men selvom Danmark er omgivet af vand, så fylder rejer – og fisk og skaldyr i det hele taget - kun meget lidt i de danske køkkener.
Hvilket kød belaster klimaet mest?
Lammekød er den værste klimasynder blandt fødevarer. Også hummer, oksekød, fladfisk og frosne rejer er blandt de store klimasyndere, når det gælder CO2-udledning. Vil du gerne have kød i dine måltider, er der nogle typer kød, du kan vælge, som er langt bedre for klimaet end lam og oksekød.
Hvad er klimavenlig mad?
Hvis du vil spise mere klimavenlig mad, skal du især spise mindre kød og mælkeprodukter, og flere grøntsager, frugt, bælgfruger, nødder, frø og kerner. Det gør også en vigtig forskel at stoppe madspild.
Hvorfor er ørred billigere end laks?
- Vi producerer en havopdrættet ørred på to til fire kg, som til forveksling ligner laks; og rigtig mange tror, at det er samme fisk. Men på grund af lavere fedtindhold har ørreden en lidt mildere smag end laksen. Og så er den væsentligt billigere, forklarer han.
Er færøsk laks bedre end norsk?
Konventionelle laks er opdrættet i bure, som er placeret i have eller fjorde. Konventionelle laks, du kan købe i Danmark, kommer typisk fra Norge. Men du kan også få konventionelle laks fra for eksempel Færøerne og Skotland. Færøsk laks bliver af mange anset for at have en bedre kvalitet end norsk.
Hvilken slags laks skal man købe hvis man vil købe bæredygtig laks?
Laks - fersk, frosset eller røget
For opdrættede laks vil ASC-mærkningen eller det røde Ø være et pejlemærke for, at du køber ansvarligt opdrættet laks.
Hvorfor er fisk bæredygtigt?
Bæredygtigt fiskeri betyder, at man passer på fiskebestande og beskytter levesteder og truede arter. Ved at beskytte vores oceaner kan folk, der er afhængige af fiskeri bevare deres levebrød.
Hvor meget CO2 udleder en fisk?
Fisk - Frysning og udskæring af fisk belaster klimaet. 1 kg vild rød- spætte, frossen og skåret i fileter udleder 7,8 kg CO2. Er rødspætten derimod hel og fersk, så udleder den kun 3,3 kg. Vild sild, hel og fersk er nede på 0,6 kg CO2.
Er fisk bedre end kød?
Fisk er generelt meget bedre end kød, når det kommer til CO2-udledning. Og da de færreste af os lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 350 g fisk om ugen, er det en god idé at spise mere af alt det gode fra havet.
Hvilken slags laks er bæredygtig?
Er laks bæredygtigt? Laks med det blå MSC-Mærke er certificeret bæredygtigt.
Hvad er laks godt for?
Laks indeholder en hel masse D-vitamin, og dette vitamin er afgørende for at holde dit hjerte, dine knogler, din tyktarm og hjerne sund. Laks er ligeledes rig på omega-3 fedtsyrer, som er fremragende til at pleje kroppen, bekæmpe bumser og mindske rynker.
Er det godt at spise laks?
Laks er rig på magnesium, calcium, fosfor og kalium samt jern, zink selen. Derudover indeholder laks også vitaminerne A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin og E-vitamin.
Hvad forurener mest køer eller biler?
I Danmark er landbruget den næststørste udleder af drivhusgasser, overgået af transportsektoren. Klimaaftrykket fra mælkeproduktionen beskrives med betegnelsen CO2e-ækvivalenter (CO2e).
Hvad er den største klimasynder?
Fossile brændstoffer – kul, olie og gas – er uden tvivl den største klimasynder. Ifølge IPCC er disse industrier ansvarlige for omkring 75% af de globale drivhusgasemissioner.
Hvad er det sundeste kød man kan spise?
Kylling er hos de fleste sundhedsmagasiner kronet til at være den sundeste form for kød.