Hvad er ikke omfattet af aktindsigt?

Visse sagstyper er som udgangspunkt helt undtaget fra retten til aktindsigt. Det gælder først og fremmest straffesager og offentligt ansattes personalesager. I offentligt ansattes personalesager kan du dog få oplysninger om den ansattes navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønmæssige forhold og tjenesterejser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Hvad kan man ikke få aktindsigt i?

Undtagelser - hvornår kan man ikke få aktindsigt?
  • Straffesager.
  • Sager om ansættelse eller forfremmelse i det offentliges tjeneste.
  • Personalesager – man kan dog få oplysninger om den ansattes navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønmæssige forhold og tjenesterejser.
  • Førelse af kalender.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hedensted.dk

Hvad er omfattet af aktindsigt?

Retten til aktindsigt gælder for hele den offentlige forvaltning. Du kan som udgangspunkt få aktindsigt i alle slags dokumenter, dvs. ikke blot skriftlige dokumenter (breve, mails, sms-beskeder mv.), men også fotografier, billeder, kort, rids, film mv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Hvornår er der tale om en aktindsigt?

Hvis du ønsker at få adgang til dokumenter fra en offentlig myndighed mv., kan du søge om det, der hedder aktindsigt. Det gælder alle dokumenter, også indførsler i journaler, registre og andre fortegnelser om sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Er databaser omfattet af retten til aktindsigt?

Retten til aktindsigt omfatter ikke databaser, herunder registre eller andre systematiserede fortegnelser, hvor der gøres brug af elektronisk databehandling, dog bortset fra fortegnelser som nævnt i § 7, stk. 2, nr. 2. Stk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Forvaltningsret: Aktindsigt efter offentlighedsloven



Er interne dokumenter altid undtaget fra aktindsigt?

Formkrav til dokumenterne

Et dokument, der ellers er internt, jf. offentlighedslovens § 23, stk. 1, er som udgangspunkt undergivet aktindsigt, hvis dokumentet foreligger i endelig form. Et dokument, der fortsat er i udkast eller anden lignende foreløbig form, er således ikke omfattet af bestemmelsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Hvad må udleveres ved aktindsigt?

Retten til aktindsigt omfatter alene dokumenter, der vedrører sagen. Ved vurderingen af, om dokumenter vedrører det emne, som der er søgt om aktindsigt i, er det ikke afgørende, om dokumenterne er journaliseret på kun en enkelt sag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Hvilken lov hører aktindsigt under?

Det tager offentlighedsloven i et vist omfang højde for, idet flere af lovens bestemmelser tager hensyn til myndighedernes ressourcer. Offentlighedslovens udgangspunkt er, at enhver har ret til aktindsigt, medmindre der i loven er hjemlet adgang til at undtage sager, dokumenter eller oplysninger fra aktindsigt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ombudsmanden.dk

Hvad er forskellen på aktindsigt og indsigt?

Forskelle på indsigt og aktindsigt / egenacces

Man kan sige, at aktindsigt kan bruges til at give indblik i kommunens sager og dokumenter generelt, mens indsigt og egenacces kan bruges til at få indblik i, hvilke oplysninger kommunen har om dig. Læs mere om aktindsigt og egenacces.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gladsaxe.dk

Hvem har ret til aktindsigt efter forvaltningsloven?

Som nævnt er det alle og enhver, der kan søge om aktindsigt efter offentlighedsloven. For at du kan få aktindsigt, skal du rette henvendelse til kommunen og angive de oplysninger som er nødvendige, for at den sag eller de dokumenter, der ønskes aktindsigt i, kan identificeres.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejen.dk

Kan man få aktindsigt i afdødes journal?

Aktindsigt i afdødes journal

Derudover er det muligt at videregive afdødes journaloplysninger, hvis det er nødvendigt for berettiget varetagelse af en åbenbar almen interesse, eller der er væsentlige hensyn til afdøde patient, en sundhedsperson eller andre. Det er dog ikke en patientrettighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvad skal et afslag på aktindsigt indeholde?

Hvis du afslår en anmodning om aktindsigt helt eller delvist, skal begrundelsen fremgå af afgørelsen. Begrundelsen skal indeholde en kort beskrivelse af sagen, vurderingen og henvisning til de relevante bestemmelser i lovgivningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på horten.dk

Kan man få aktindsigt i retssager?

Enhver kan som udgangspunkt få aktindsigt i domme og kendelser. Her kan du læse om hovedreglerne for aktindsigt, og om hvordan du konkret søger om aktindsigt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad koster det at få aktindsigt?

Aktindsigt er gratis

Det koster ikke noget, første gang du får aktindsigt. Sygehuset og andre sundhedspersoner kan dog opkræve et gebyr, hvis du ønsker flere kopier af din journal.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aeldresagen.dk

Hvor lang tid tager det at søge aktindsigt?

En myndighed, der modtager en anmodning om aktindsigt, skal snarest afgøre, om anmodningen kan imødekommes. En anmodning om aktindsigt skal færdigbehandles inden 7 arbejdsdage efter modtagelsen, medmindre det undtagelsesvis ikke er muligt på grund af f. eks. sagens omfang eller kompleksitet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ombudsmanden.dk

Kan man se sin personalemappe?

Forvaltningsloven giver dig ret til søge aktindsigt i din personalemappe. Du kan derfor forlange at se, hvad din arbejdsgiver har registreret om dig ved at bede om en kopi af din personalemappe. Loven sikrer dig også en partshøring forud for afgørelser, der vedrører dit ansættelsesforhold.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan man få aktindsigt hos kommunen?

Det kan ske via e-mail, brev, pr. telefon eller ved personlig henvendelse i kommunen. Det er ikke et krav, at du begrunder dit ønske om aktindsigt. Din ansøgning om aktindsigt skal indeholde de oplysninger, som er nødvendige for, at kommunen kan finde den sag eller de dokumenter, du ønsker aktindsigt i.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kk.dk

Hvem er omfattet af offentlighedsloven?

Efter § 5, stk. 1, er selskaber, institutioner, personligt ejede virksomheder, foreninger mv. omfattet af lovens regler om aktindsigt samt notatpligt, i det omfang de ved eller i henhold til lov har fået tillagt beføjelse til at træffe afgørelse på statens, en regions eller en kommunes vegne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på offentlighedsportalen.dk

Hvor klager man over aktindsigt?

Afgørelser om aktindsigt kan påklages særskilt og direkte til den myndighed, der er øverste klageinstans i forhold til afgørelsen eller behandlingen i øvrigt af den sag, anmodningen om aktindsigt vedrører. Stk. 2. Klagen fremsendes til den myndighed m.v., hvis afgørelse der klages over.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Kan man få aktindsigt i offentligt ansattes løn?

Offentlighedsloven indebærer en ret til aktindsigt i oplysninger om den enkelte offentligt ansattes løn, herunder de enkelte løndele. Herudover kan de enkelte ministerier give yderligere aktindsigt i baggrunden for lønforbedringer efter princippet om meroffentlighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Kan man klage over en aktindsigt?

Hvis afgørelsen er truffet efter forvaltningsloven, kan anmoderen sende klagen direkte til det pågældende nævn. Nævnet indhenter herefter de nødvendige dokumenter og oplysninger fra jer. Hvis I alligevel modtager klagen fra anmoderen, skal denne sendes til nævnet hurtigst muligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på naevneneshus.dk

Hvornår er man underlagt forvaltningsloven?

Udgangspunktet er, at alle, der er ansat i en offentlig forvaltning, er omfattet af forvaltningslovens regler. Det betyder, at hvis du er ansat i en forvaltning, der hører under det statslige, regionale eller kommunale område, er du omfattet af forvaltningslovens regler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hk.dk

Hvem har adgang til personalesag?

Aktindsigt i egen sag reguleres af forvaltningslovens § 10. Af denne fremgår at man har ret til at se samtlige akter i ens egen personalesag. Undtaget er dog hvilke andre ansøgere, der har søgt samme stilling, som den man besidder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på familieadvokaten.dk

Hvad betyder det at borgeren har aktindsigt?

Aktindsigt er adgang til at se dokumenter, der indgår i sagsbehandlingen hos en offentlig myndighed. I praksis gives aktindsigt som regel ved at der udleveres kopi af dokumenterne. Aktindsigt kan gives i medfør af lov om offentlighed i forvaltningen (offentlighedsloven) eller i medfør af forvaltningsloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Kan man søge om aktindsigt?

Du kan søge aktindsigt i politiets sager, dokumenter og oplysninger. Du kan også søge indsigt i, om politiet behandler oplysninger om dig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politi.dk