1970'erne er et årti med flere sideløbende trends. Dels er det tiden for oliekrise, lavkonjunkturer, arbejdsløshed og discountbutikker. Men også øget fokus på biodynamik, salater og sunde grøntsagsretter. Endelig er det årtiet, hvor fastfood, burgere, pitabrød og grillkyllinger for alvor griber de travle danskere.
Hvad var populært i 70 erne?
1970'erne blev præget af især tre ungdomstendenser; enten var man 'disker', 'flipper'/'hippie' eller fulgte 'rockerstilen'. Hvis man var disker, var man inspireret af diskomusikken og film som 'Saturday Night Fever' og musikgruppen 'ABBA'.
Hvad spiste man i 1980?
- 80er mad er blandt andet rejecocktail, tunmousse og indbagt mørbrad med flødekartofler. ...
- Rejecocktail med Thousand Island.
- Rejecocktail.
- Fyldt avocado med rejer.
- Avocado med rejer og hjemmelavet dressing.
- Melon med parmaskinke.
- Melon med parmaskinke (skøn og hurtig forret)
- Millionbøf med kartoffelmos.
Hvad spiste man i 60 erne?
I 1960'erne hittede gryderetter som skipperlabskovs og mørbradgryde, sammen med den fransk-inspirerede ret Cordon Bleu. Og så blev den første spaghetti serveret ved middagsbordet, mens der til børnefødselsdage blev lavet drømmekage fra Brovst i store bradepander.
Hvad spiste man i 1990?
Alt var tilladt og enhver kok med respekt for sig selv sneg pinjekerner ind i stort set hver eneste ret. I 90'er-køkkenet var rucolasalat og pinjekerner konger - og du fik ofte din kalveculotte serveret som en vifte af fire stykker, når de spiste ude.
Best Disco Dance Songs of 70 Legends - Best disco music Of All Time
Hvad spiste man i 1940?
Opfindsomheden var stor under besættelsen 1940-45. Rationering og dyrtid betød, at man måtte bruge andre varer, end dem man plejede. Havregryn, ærter, kartofler, byg og grøntsager i store mængder blev brugt til at strække de små forsyninger af hvedemel, kød og smør.
Hvad spiste man i 1950?
I 50erne var det almindeligt med formad, fx mælkemad, før hovedretten, og med efterret, som fx æblegrød eller henkogte pærer. Indmad var almindeligt, det samme var gratin og sagosuppe. Og farseret hvidkål var meget populær, det samme var kåldolmer, frikadeller og boller i selleri (eller karry).
Hvad skal ældre mennesker spise?
Ældre, der har en god appetit, skal spise og drikke stort set som den øvrige voksne befolkning. Det vil sige mad og drikke med et relativt lavt indhold af fedt og rig på kulhydrat, men suppleret med noget mere protein. Af det samlede energiindtag per dag betyder det: et fedtindhold på 25-40 energiprocent.
Hvad skal ældre spise?
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget.
- Spis flere grøntsager og frugter.
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk.
- Spis mad med fuldkorn.
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
- Spis mindre af det søde, salte og fede.
- Sluk tørsten i vand.
- Til toppen.
Hvad spiste man i 1500 tallet?
Råvarer. Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvad spiste man i 1945?
I 1945 slutter 2. Verdenskrig og Danmark er frit. Men på nogle områder fortsætter krigen. Besættelsestidens rationering på fødevarer som sukker, smør, brød, kaffe og the fortsætter, og det betyder sortbørshandel, erstatningsvarer og stalddørssalg.
Hvad spiste man i 1880?
Mange gårde bliver solgt fra til selveje i løbet af 1800-tallet. Det er stadig de samme kornsorter, havre, byg og rug, som hovedsageligt dyrkes, men hveden bliver mere udbredt, og nye afgrøder kommer til. Det er bælgfrugter som ærter, vikker og bønner, raps og hør.
Hvad spiste man i starten af 1900 tallet?
Om søndagen spiste alle familier varm mad. Så kunne menuen være kartofler med sild eller flæsk til, eller “søbemad”. Det var hvidkålssuppe, grønlangkål eller gule ærter. Moren kunne lave en stor portion, så var der mad til flere dage.
Hvad er 70 erne kendt for?
Høj inflation og høj arbejdsløshed, altså både høj inflation og stagnerende økonomi, kaldet stagflation. En tid med superstjerner og idoler i sport og musik efter det store rumprogram i 1960'erne. Lommeregneren gjorde regnestokken forældet. Unix lavet sammen med C programmeringssproget.
Hvad er 70 er stil?
Den mest ikoniske og velkendte tøjstil fra 70'erne er diskostilen med glitter, go-go støvler, hotpants og psykedeliske farver. Disko var ikke alene en tøjstil, men også en livsstil. Det handlede om jagten på et godt liv uden tøjler. Mange valgte at fokusere på god musik, fest og fri sex.
Hvad er 70 tøj?
Hvad er 70'er stils tøj? Vi har alle et billede af trumpetbukser og måske lange svævende hippie kjoler, men det er kun delvist rigtigt. 1970'er var en pærevælling af stilarter, og faktisk starter stilen af meget af det tøj vi betegner som 70'er tøj, allerede fra midt 1960'erne.
Hvad drikker gamle mennesker?
Hvor meget væske? Nogle ældre føler sig ikke særlig tørstige, men de har alligevel brug for væske til at holde kroppen i balance. Det anbefales at drikke 1½ – 2 liter væske om dagen, hvor den ½ liter gerne må være kaffe eller te, mens ½ liter magert mælkeprodukt og et glas juice også kan indgå. Resten skal være vand.
Hvorfor taber man sig når man bliver ældre?
Mange bevæger sig mindre, når de bliver ældre, og derfor falder deres behov for energi gennem kosten. Desuden stiger fedtprocenten helt naturligt, mens muskelmassen svinder ind, og da fedt forbrænder færre kalorier end muskler, gør det også energibehovet mindre.
Er mælk godt for ældre mennesker?
For at få nok proteinholdig mad anbefales det, at personer over 65 år får: 100 g bælgfrugter om dagen. 30 g nødder om dagen. 250 ml mager mælk og mælkeprodukter og 20 g mager ost om dagen (1 skive), eller 350 ml mager mælk eller mælkeprodukter om dagen, hvis du ikke spiser ost.
Er det sværere at tabe sig når man bliver ældre?
Vægttab kræver livsstilsændringer
Det blev faktisk slået fast i et studie i december publiceret i Clinical Endocrinology. Her påviste forskerne, at det er en myte, at ældre mennesker har sværere ved at gå ned i vægt end yngre. For alle aldre kræver det nemlig livsstilsændringer og muskelmasse.
Hvad skal man undgå at spise?
- Forarbejdede fødevarer (emballerede) ...
- Fødevarer, der er tilsat sukker. ...
- Usunde fedtstoffer. ...
- Alkohol. ...
- Raffinerede kulhydrater. ...
- Kunstige sødemidler. ...
- Forarbejdet kød.
Hvad er det vigtigste måltid?
“Overordnet beskrives morgenmad ofte som dagens vigtigste måltid, da det giver næringsstoffer og energi til de kommende aktiviteter.
Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?
Det var hovedsagelig rugbrød, grød, vælling eller suppe suppleret med saltet flæsk samt saltet eller tørret fisk. Det blev skyllet ned med rigelige mængder tyndt øl, som man for det meste havde brygget selv. Kosten varierede alt efter hvilke råvarer, man havde tilgængelig, og efter hvilket landskab man boede i.
Hvad er den mest spiste ret i Danmark?
Grisekød er den mest populære kødtype hos danskerne – næsten 1/3 fik grisekød til aftensmad. Dernæst følger oksekød, som blev spist af hver fjerde og kylling, som blev spist af hver femte. Forbrugerne beskriver først og fremmest deres aftensmad som god smag, hjemmelavet, mættende og nem/hurtig at tilberede.
Hvad er den mest spiste ret?
På førstepladsen over mest spise retter i Danmark i 2023 finder vi fortsat ”rugbrød med pålæg”. På andenpladsen finder vi pizzaen, der tidligere har været nummer tre, og tredjepladsen går til sandwichen. Den store forskel her, er at kylling med tilbehør er faldet til nr. 5, mens sandwich mv.