Karl Gustav-krigene er betegnelsen på to sammenhængende krige mellem Danmark og Sverige henholdsvis i årene 1657-1658 og 1658-1660. De er opkaldt efter den svenske konge Karl 10.
Hvilket land var Danmark i krig med i 1657?
Aldrig har Danmark været så tæt på udslettelse. Danmark under Kong Frederik III's ledelse havde i 1657 erklæret Sverige krig i tillid til, at den svenske konge Carl Gustaf havde hænderne fulde med krigsførelse i Polen.
Hvem var konge af Danmark i 1658?
Karl Gustav - krigene 1657 - 1660.
Hvordan gik det Danmark under Karl Gustav-krigene?
De var den 5. og 6. krig af de 12 krige, der kaldes Svenskekrigene. Krigene endte med, at Danmark afstod landskaberne Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, og Norge afgav Bohuslen til Sverige.
Hvem har Danmark været i krig med?
Mellem 1991 og 2011 deltog Danmark i krigene på Balkan (1991-1999), i Afghanistan (2001-2014) og i Irak (2003-2007). Og i de første måneder af 2011 bredte Det Arabiske Forår sig til Libyen, og statslederen Muammar al-Gaddafi (1942-2011) forsøgte med magt at slå oprørerne ned.
Dano-Swedish War of 1658 | 3 Minute History
Hvilket år mistede Danmark Skåne?
Danmark var under Karl Gustav-krigene på nippet til at blive erobret af Sverige, og ved Roskildefreden i 1658 afstod landet Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, mens Norge afstod Bohus og Trondhjem len.
Hvad var Danmarks rolle i krigen?
Danmarks neutralitet
De danske politikere var enige om, at Danmark skulle erklære sig neutralt, fordi de frygtede, at krigsdeltagelse kunne betyde, at Danmark ikke mere kunne være en suveræn stat, hvis en krigsførende stormagt angreb landet. De var dog uenige om, hvordan neutraliteten skulle håndhæves.
Hvorfor blev Danmark ikke svensk?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvorfor deltog Danmark i krigen?
I Folketinget var der bred politisk opbakning til Danmarks deltagelse i krigen. Alle partier – med undtagelse af SF og Enhedslisten – betragtede krigen som en nødvendighed for at sikre, at Afghanistan ikke fortsat skulle være tilholdssted for terrornetværket al-Qaeda, og at Taleban ikke længere sad på magten i landet.
Hvornår var Norge en del af Danmark?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.
Hvorfor er Bornholm en del af Danmark?
Den bornholmske opstand i 1658 var et oprør mod de svenske myndigheder på Bornholm. Opstanden medførte, at Danmark i 1660 kunne løskøbe øen fra Sverige mod Bornholms vederlagsgods.
Hvad mistede Danmark i 1600 tallet?
Ved fredsaftalen med Sverige i 1658 mistede Danmark Skånelandene, over en fjerdedel af kongeriget. Det var et tab, man søgte at genvinde gennem de næste 60 år, men uden held. Selv om krigslykken var større under Store Nordiske Krig, fik den danske konge ikke de gamle østdanske provinser tilbage.
Hvorfor var Danmark og Sverige i krig?
Krig i flere faser
Begge krige blev indledt af Danmark i et forsøg på at tvinge Sverige tilbage i Kalmarunionen, der var gået i endelig opløsning i 1523. Anden fase markeres af Torstensonfejden og Karl Gustav-krigene.
Hvornår blev Sverige dansk?
Vikinger fra Danmark rejste mod vest og syd. Men de svenske vikinger rejste i højere grad til Baltikum og Rusland og også så langt væk som til Bagdad (i nutidens Irak). I 1397 blev Sverige forenet med Danmark og Norge i Kalmarunionen.
Hvor mange gange har Danmark og Sverige været i krig med hinanden?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvem mistede Danmark-Norge til?
I 1814 indgik Danmark en fredsaftale med Sverige og England som afslutning på Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den bliver kaldt Freden i Kiel. Ifølge fredsaftalen skulle Danmark afstå Norge til Sverige. Den danske konge, Frederik 6., udsendte et brev til befolkningen i Danmark-Norge efter fredsaftalen.
Hvorfor måtte Danmark afstå Norge?
Ved Freden i Kiel 14. januar 1814 måtte Frederik 6. nødtvungent afstå Norge til den svenske konge efter nederlaget i Napoleonskrigene.
Hvad mistede Danmark i 1814?
I forbindelse med afslutningen på Napoleonskrigene måtte Danmark i 1814 afstå Norge til Sverige. Efter nederlaget i krigen og adskillelsen fra Norge blomstrede kulturlivet i Danmark op med eksplosiv kraft.
Hvem er med i krigen?
- Pilou Asbæk som Claus Michael Pedersen.
- Tuva Novotny som Maria Pedersen.
- Søren Malling som Martin R. Olsen.
- Charlotte Munck som Kajsa Danning.
- Dar Salim som Najib Bisma.
- Dulfi Al-Jabouri som Lufti "Lasse" Hassan.
- Alex Høgh Andersen som Anders.
Hvem deltog i 3 års krigen?
Krigen, som også kaldes Treårskrigen, var både en borgerkrig inden for rammerne af det danske monarki og en konflikt mellem Danmark og de tyske stater, der deltog som slesvig-holstenernes allierede. I et bredere perspektiv var den også international, idet stormagterne, især Rusland og Storbritannien, greb politisk ind.
Hvorfor deltog Danmark i Kosovo krigen?
I 1999 deltog Danmark også i NATO-bombardementerne af Serbien for at beskytte den albanske befolkning i den serbiske provins Kosovo. Bombardementerne var kontroversielle, fordi de skete uden mandat fra FN's Sikkerhedsråd.
Hvilken konge tabte Sverige?
Denne blodige begivenhed er siden blevet kaldt Det Stockholmske Blodbad og skaffede i øvrigt Christian 2. øgenavnet Christian Tyran i Sverige. Henrettelserne havde ikke den virkning, som Christian havde tiltænkt – tværtimod førte blodbadet til oprør, og allerede året efter mistede kongen herredømmet over Sverige.
Er Skåne dansk?
Skåne var dansk (tillige med Halland og Blekinge) indtil 1658. Halland blev dog kontrolleret af Sverige allerede fra 1645.
Hvornår fik Sverige Skåne tilbage?
I november 1709 gik danske tropper i land på den svenske side af Øresund, og slag i slag rykkede danskerne frem i Skåne. Nær Karlskrona i Blekinge var der dog stillingskrig, og de danske styrker forberedte sig på en afgørende offensiv.