- Elektromagnetisk stråling. UV stråling. Røntgenstråling. synligt lys. infrarødt. radiobølger.
- Ioniserende stråling. Radioaktiv stråling. Alfastråling. Gammastråling. Betastråling. Betaminusstråling. ...
- Hawkingstråling.
- Kosmisk stråling.
- N-stråling (stråling der viste sig ikke at eksistere alligevel)
- Elektronindfangning.
Hvilke typer stråling er der?
Radioaktive henfald er kilde til alfa-, beta-, gamma- og røntgenstråling (se radioaktivitet). Alfa- og betastråling er partikelstråling, mens gamma- og røntgenstråling er elektromagnetisk stråling med høj energi.
Hvor mange former for stråling findes der?
Stråling er energi i form af bølger eller partikler. Stråling kan opdeles i to hovedtyper: ioniserende og ikke-ioniserende stråling. Stråling, der har tilstrækkelig energi til at bryde kemiske forbindelser og skabe ioner, betegnes "ioniserende stråling".
Hvad hedder de 3 strålingstyper?
Alfa-, beta- og gammastråling er strålingstyper, der kaldes ioniserende stråling, fordi de kan ionisere luft. Alle typer af ioniserende stråling kan være farlig.
Hvilke former for radioaktiv stråling findes der?
Den ioniserende stråling fra radioaktivitet kan bestå af: alfastråling, betastråling, gammastråling, protonstråling eller neutronstråling og den måles i becquerel (Bq). Det er dog alfastråling, betastråling samt gammastråling, som man oftest arbejder med og støder på i hverdagen.
GCSE Physics - Alfa-, Beta- og Gammastråling #33
Hvad er den farligste form for stråling?
Men hvorfor er radioaktivitet egentlig farlig for kroppen, og hvilken type stråling er den mest sundhedsskadelige? Radioaktiv stråling inddeles ofte i tre typer: alfa-, beta- og gammastråling. Alfastrålingen er den farligste, selvom den er langt mindre energirig end de andre to.
Hvad udsender betastråling?
β-stråling er altså elektroner eller positroner udsendt fra atomkerner med høj hastighed. Cæsium-137 er et eksempel på et grundstof, der udsender betastråling. Ved at udsende en elektron bliver Cæsium-137 til Barium-137.
Hvad udsender alfastråling?
Alfastråling består af heliumkerner. Alfastråling har kort rækkevidde, men er meget stærkt ioniserende. Den gør dermed størst biologisk skade, når organismen optager stoffer, der udsender denne stråling. Plutonium er et eksempel på et stof fra atomkraftværker, som udsender alfastråling.
Hvad er den stærkeste stråling?
Gammastråling har den højeste frekvens og den korteste bølgelængde. (Hans Jørn Schmidt, EMU). Gammastråling kan opstå på flere måder. Man har observeret det mange steder fra rummet, hvor det bliver udsendt af blandt andet kollapsede stjerner.
Hvornår er gammastråling farlig?
Fra cirka 500 millisievert og opefter, kan der komme synlige skader, hvilket der kan være risiko for, hvis man opholder sig på et atomkraftværk, hvor der sker en ulykke. Fra doser på 1.000 til 2.000 millisievert kan bestrålingen være livsfarlig, mens man ved doser over 10.000 millisievert næppe vil overleve.
Hvilken type stråling er røntgen?
Røntgenstråling dannes i røntgenrør. Strålingen er elektromagnetiske bølger ligesom alm. lys, men har en kortere bølgelængde, så det ikke kan opfattes af det menneskelige øje. Den korte bølgelængde bevirker, at røntgenstrålingen trænger gennem væv, som er uigennemtrængeligt for almindeligt lys.
Hvilke stråler kan give kræft?
WHO har fastslået, at uv-stråling fra både sol og solarium er kræftfremkaldende (3). Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråling. Det er kun uva- og uvb-stråling, der trænger gennem atmosfæren og når jorden. Uvc-stråling stoppes helt af ozonlaget og atmosfærens ilt.
Hvad gør ioniserende stråling?
Energirige stråler der kan slå elektroner fra de atomer og molekyler, som de rammer, så der dannes ioner. Når dette sker i molekyler i celler, kan det ændre cellens egenskaber. Strålerne påvirker cellernes arvemateriale, så de enten dør eller deler sig langsommere.
Hvad står UV stråling for?
UV er forkortelsen af ultraviolet. UV-strålerne har forskellig bølgelængde: UVB-strålerne er middellange og er årsag til solbrændthed og solskoldning. UVA-strålerne er de længste.
Hvem opfandt stråling?
Anvendelser. Marie Curie gav det fænomen, som Henri Becquerel opdagede, navnet radioaktivitet og fandt i 1898 sammen med sin mand Pierre Curie de nye radioaktive grundstoffer polonium og radium.
Hvad udsender gammastråling?
Gammastråling udsendes fra kerner, der undergår gammahenfald, som fx den radioaktive isotop cobalt-60 (60Co). Gammastråling er mere gennemtrængende end røntgenstråling; således kræves der en vægtykkelse på 5 cm beton for at svække intensiteten af gammastrålingen fra cobalt-60 til den halve værdi.
Hvor farlig er gammastråling?
Gammastrålingens høje energi (og dermed frekvens) kan slå molekyler i stykker eller elektroner fri fra atomer. Gammastråling har en højere energi end både alfa og beta stråler, og er farlig for levende væsner, da den kan slå celler i stykker.
Hvilken stråling er lettest at stoppe?
Af alle former for radioaktiv stråling er Alfa-stråling den type stråling, som det er lettest at beskytte sig i mod – hvilket ikke ændrer noget ved den kendsgerning, at Plutonium er et farligt og særdeles giftigt stof, man skal holde sig på lang afstand af.
Hvor meget stråling er farligt?
»Der er en sammenhæng mellem, hvor meget stråling man udsættes for, og hvor stor risikoen er for kræft. Hvis du er udsat for stråling på en 0,001 sievert, får du en øget risiko for cancer på cirka 0,005 pct,« forklarer Per Hedemann Jensen.
Hvad gør Partikelstråling?
Partikelterapi kan give en mere koncentreret stråling mod det syge område, og den bruges derfor især til behandling af kræftknuder, som ligger tæt på væv eller organer, der skal beskyttes mod stråling. Strålebehandling er generelt en effektiv behandling af mange kræftsygdomme.
Hvad består Partikelstråling af?
Partikelstråling er stråling, der består af højenergetiske partikler med hvilemasse; der kan fx være tale om alfastråling eller betastråling. Den står således i modsætning til elektromagnetisk stråling, hvor de udsendte lyskvanter ikke har en hvilemasse.
Hvor kommer ioniserende stråling fra?
Strålingskilder er kilder, der udsender ioniserende stråling. En strålingskilde kan være kosmisk stråling fra verdensrummet, radioaktivt materiale i jordskorpen, naturligt forekommende radioaktive stoffer, fx radon i vore huse, eller menneskeskabte radioaktive stoffer fra reaktoruheld eller atomvåbenafprøvninger.
Hvilken stråling er svært at stoppe?
Det vil sige, at gammastråling har den højeste frekvens, når det kommer til elektromagnetisk stråling, og det er utrolig svært at stoppe strålingen. Her bruges der typisk bly for at stoppe gammastråling. Gammastråler kan nemt trænge gennem kroppen, og man bruger blandt andet gammastråling til behandling af kræft.
Hvad gør beta stråling?
Betastråling er en radioaktiv stråling, der fremkommer ved betahenfald af atomkerner. Her vises det at Li mister en proton, som derfor gør at den ikke længere er et Li-atom, men i stedet et Be-atom (Beryllium). Ved det samme henfald, sker der også et henfald af en elektron og en anti-neutrino (v).
Hvad gør stråling ved DNA?
Cellekernen er særlig følsom for ioniserende stråling, der har så høj energi, at den kan ødelægge molekylerne i cellerne. Det er fordi, at der kan komme mutationer i DNA'et. Cellerne forsøger nemlig at lave det ødelagte DNA, og når det sker, er der en risiko for, at cellen laver fejl.