Kommunerne får størstedelen af deres indtægter fra skatter (indkomstskat, selskabsskat, grundskyld og ejendomsskatter). Derudover kommer der også penge fra Staten i form af bloktilskud og refusion. Endelig har kommunerne mulighed for at optage lån.
Hvor mange penge får kommunerne fra staten?
Statens bloktilskud til kommunerne for 2019 udgør 62.103,8 mio. kr.
Hvor mange penge bruger kommunen?
Se administrationsudgifterne i din kommune her. Del artiklen: Kommunerne brugte i alt 58,8 milliarder kroner på administration og ledelse i 2022. Men på tværs af landet er der stor forskel på, hvor mange penge der bruges på administration.
Hvordan styrer staten kommunernes økonomi?
Regeringen og KL indgår hvert år en aftale om kommunernes økonomi. I den årlige kommuneaftale udstikkes de overordnede økonomiske rammer for det følgende år. Økonomiaftalen gælder for kommunerne under ét og tillader dermed kommunerne samlet set at tilpasse niveauet for serviceudgifterne til lokale præferencer og behov.
Hvad skal et kommunalt budget indeholde?
Budgettet er - simpelt sagt - en oversigt over kommunens indtægter og udgifter. Indtægterne består mest af skatter, men også andet, som fx tilskud fra staten og udligning kommunerne imellem. Udgifterne dækker alle de områder, som kommunen driver, såsom skoler, børnehaver, ældrepleje og meget andet.
Kommunernes penge – indtægtskilder
Hvad er en kommunes budget?
Et budget er en oversigt over alle de forventede indtægter (hovedsagelig skatteindtægter) og udgifter (eksempelvis social service).
Hvad er statens budget på?
908 mia. kr. i 2022, mens de samlede statslige indtægter udgør ca. 1.094 mia.
Hvordan finansieres kommunernes opgave?
Næsten en tredjedel af kommunernes udgifter finansieres direkte af staten, der også er med til at bestemme de overordnede, politiske retningslinjer for den øvrige offentlige velfærdsservice. Forholdet mellem kommuner og stat er derfor meget vigtigt.
Hvad tager kommunen sig af?
Kommunerne er borgernes indgang til den offentlige sektor og tager sig af opgaver på socialområdet, beskæftigelsesområdet og erhvervsserviceområdet og vedrørende den kollektive trafik. Regionerne tager sig af sygehusene, den regionale udvikling og specialiserede sociale institutioner.
Hvorfor har kommuner ret til selvstændigt styre?
Kommunalt selvstyre er en væsentlig komponent i Danmarks administrative struktur. Det betegner kommunernes ret til under statens tilsyn at styre deres egne anliggender. Dette inkluderer retten for kommunerne til at påtage sig lokale opgaver af egen drift og til at udskrive skatter på kommunens borgere.
Hvilke kommuner bruger flest penge på administration?
Lille kommune bruger flest penge på ledelse og administration: Og udgiften er tordnet i vejret. Morsø er den kommune i Region Nordjylland, der bruger flest penge på administration og ledelse målt pr. borger. Ifølge De Kommunale Nøgletal er kommunens udgift til denne post i år på 9568 kroner pr.
Hvilke kommuner bruger flest penge på kultur?
- Helsingør - 1.905 kroner.
- Albertslund - 1.767 kroner.
- Langeland - 1.693 kroner.
- Læsø - 1.670 kroner.
- Ringsted - 1.661.
- Roskilde - 1.656 kroner.
- Ishøj - 1.650 kroner.
- Aarhus - 1.619 kroner.
Hvad er kommunernes Ydelsess?
Kommunerne har i 2021 behandlet 23.947 kontrolsager med sociale ydelser Det er en stigning på knap 1.000 sager i forhold til 2020. Kommunernes kontrolindsats udgør en samlet effekt på 440 mio. kr.
Hvem kontrollerer kommunerne?
Ankestyrelsen varetager tilsynet med landets kommuner og regioner.
Hvem styrer kommunerne?
Det er kommunalbestyrelsen, der bestemmer, hvilke stående udvalg der skal være i kommunen.
Er kommunen en del af det offentlige?
Kommunerne er borgernes indgang til den offentlige sektor. Fordelingen af opgaver i den offentlige sektor og strukturen med 98 kommuner og 5 regioner blev fastlagt med kommunalreformen i 2007. Den offentlige sektor i Danmark er gradvist gennem årene blevet mere decentraliseret.
Er der 98 kommuner i Danmark?
Med visse variationer er såvel styreformen som relationen til det regionale niveau (amtskommuner/regioner) nu i det væsentlige den samme for alle landets 98 kommuner. Det blev etableret med Strukturreformen i 2007.
Hvordan finansieres regionerne i dag?
Statens bloktilskud til det regionale sundhedsvæsen finansierer ca. 80 procent af regionernes samlede udgifter til sundhedsvæsenet. Den resterende finansiering udgøres af et statsligt aktivitetsafhængigt tilskud samt et aktivitetsafhængigt bidrag fra kommunerne.
Hvad er forskellen mellem regioner og kommuner?
Kommunerne varetager de fleste af de direkte borgerrettede opgaver. Regionerne varetager opgaver, som bedst løses decentralt, men som samtidig kræver et større befolkningsgrundlag end kommunerne udgør.
Hvorfor har vi regioner?
Regionernes hovedopgave er at styre og administrere det danske sundhedsvæsen. Regionerne står dermed for både den somatiske og psykiatriske behandling. Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, der omfatter stationær og ambulant behandling på psykiatriske sygehuse, centre og afdelinger.
Hvor får staten sine penge fra?
Finansloven er statens budget med indtægter og udgifter. De fleste indtægter kommer fra moms, afgifter og skatter. De fleste udgifter går til social beskyttelse. I 2017 havde staten udgifter for 1115 milliarder kroner.
Hvad bruger det offentlige flest penge på?
Den største post på i det offentlige husholdningsregnskab er 'social beskyttelse, ' som dækker over en række sociale og sundhedsmæssige udgifter til fx alderdom og sygdom og invaliditet. Hver gang det offentlige bruger 1.000 kr. så går 434 kr. til området 'social beskyttelse.
Hvor mange milliarder er statsbudgettet?
Seneste nyhed om Offentlig sektors økonomi
lavere end i andet kvartal 2023. De offentlige udgifter var samlet set på 316,3 mia. kr.