Hvordan får man en sag for Højesteret?

Det er kun, når en sag er principiel (for eksempel fordi den har betydning for andre sager eller har en særlig samfundsmæssig interesse), at den kan ankes fra landsretten til Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvordan anker man til Højesteret?

Generelle regler om anke til Højesteret

Landsrettens domme i straffesager kan kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse. Ankefristen er som udgangspunkt 14 dage. Om beregning af fristen og fristen for en eventuel kontraanke henvises til retsplejelovens § 933, stk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvordan tiltaler man Højesteret?

I byretten tiltaler advokaterne retten med ”Høje Ret”. I landsretterne ”Høje Landsret” og i Højesteret ”Hæderværdige Højesteret”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ret-raad.dk

Hvad er en sag for Højesteret?

Det er Højesterets opgave at behandle principielle sager. En principiel sag er en sag, hvor afgørelsen kan få betydning for mange andre sager. Reglerne om, at Højesteret skal koncentrere sig om principielle sa ger, blev indført i 2007, og i 2014 blev reglerne præciseret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvilke sager bliver behandlet i Højesteret?

Højesteret er den øverste domstol i Danmark. Her afgøres f. eks. sager, der har betydning for, hvordan lignende sager skal afgøres, eller sager, der har særlig samfundsmæssig interesse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Straffesagen - Fra diskotek til Højesteret



Hvordan får man møde for Højesteret?

I civile sager har enhver som udgangspunkt ret til at møde for sig selv, eller man kan lade visse nærtstående personer møde for sig. Retten kan pålægge en part at møde ved advokat. I ankesager for Højesteret kan der alene ske repræsentation ved advokat, hvis denne har møderet for Højesteret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad kan komme i Højesteret?

Højesteret behandler både civile sager og straffesager. Civile sager er især sager mellem borgerne indbyrdes og sager mellem en borger og forvaltningen. I straffesager kan Højesteret ikke tage stilling til skyldspørgsmålet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvem kan anke til Højesteret?

Generelle regler om anke til Højesteret

Domme, der er afsagt af en landsret som 2. instans, kan ankes til Højesteret, hvis Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse hertil. Domme, som er afsagt af landsretten som 1. instans, kan som udgangspunkt frit ankes til Højesteret, jf.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvordan fungerer Højesteret?

Højesteret er Danmarks øverste retsinstans. Højesteret træffer afgørelser i sager, hvor de lavere retsinstanser (byretter eller landsretter) ikke har kunnet nå frem til en dom. Afgørelser truffet af Højesteret er endelige og kan ikke appelleres yderligere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dokument24.dk

Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?

Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan en kendelse kæres til Højesteret?

Generelle regler om kære til Højesteret

Landsrettens kendelser og beslutninger kan som udgangspunkt kun kæres til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse, jf. retsplejelovens § 392. Kærefristen er som udgangspunkt 2 uger regnet fra kendelsens afsigelse eller fra Procesbevillingsnævnets tilladelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad koster det at lægge sag an?

Ved småsager betaler du ved stævning en retsafgift på 500 kr. Vinder du sagen, vil modparten blive pålagt denne omkostning. Sagens øvrige omkostninger er afgjort i retsplejelovens § 311 og §312. Grundreglen er, at hver part afholder egne udgifter, men at den tabende part i sidste ende skal erstatte modpartens udgifter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på likvido.com

Hvordan anker man en sag?

Du kan anke dommen ved at sende et brev til anklagemyndigheden eller til den byret, som har behandlet din sag. Du kan ikke anke ved at sende et brev til landsretten. Din forsvarer og byretten kan vejlede dig om, hvordan du anker. Fristen for anke er 14 dage, fra dommen er afsagt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvad får en højesteretsdommer i løn?

Lønnen til højesteretsdommere er 643.000 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på krim.dk

Hvem betaler en ankesag?

Hvis du bliver dømt, skal du som udgangspunkt betale alle sagens omkostninger. Du kan læse om sagsomkostninger her. Sagens omkostninger vil hovedsageligt bestå af udgifterne til din forsvarer (salæret). Hvis du har haft en beskikket forsvarer, vil det offentlige i første omgang betale udgifterne til din forsvarer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Er Højesteret retsskabende?

Højesteret, EU-Domstolen og EMD er retsskabende, og et spørgsmål er, om det er berettiget at betegne denne retsskabelse som resultatet af en retspolitisk virksomhed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jurabibliotek.dk

Kan man fyre en dommer?

Dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven. De kan ikke afsættes uden ved dom, ej heller forflyttes mod deres ønske uden for de tilfælde, hvor en omordning af domstolene finder sted.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvem er præsident for Højesteret?

Jens Peter Christensen, højesteretspræsident.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvem vælger højesteretspræsident?

Laura Bejder Jensen. Fredag har Højesteret indstillet til Justitsministeriet, at højesteretsdommer Jens Peter Christensen udnævnes til ny højesteretspræsident. Det skriver Højesteret i en pressemeddelelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på altinget.dk

Kan man klage over en dom?

Hvis du ikke er enig i en afgørelse, der er truffet i byretten, har du som hovedregel mulighed for at klage over afgørelsen til landsretten. Der bruges forskellige juridiske ord om det at klage alt afhængig af, hvad det er for en type afgørelse, du ønsker at klage over. Samlet hedder det at appellere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad sker der hvis man anker en dom?

Hvis du anker dommen, bliver den i første omgang ikke endelig og ikke fuldbyrdet. Dvs. at du ikke umiddelbart skal betale en idømt bøde eller påbegynde afsoning. Du bliver dog heller ikke løsladt, hvis du er varetægtsfængslet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på e-justice.europa.eu

Hvilke domme kan ankes?

Domfældte kan som udgangspunkt anke dommen, hvis der er afsagt dom med en bøde på over 6.000 kr., fængselsstraf, andre foranstaltninger eller frakendelse af førerretten. Anklagemyndigheden kan kun anke sagen, hvis der ifølge loven kan idømmes strengere straf end bøde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hjulmandkaptain.dk

Hvornår afsiger Højesteret dom?

Har der været mundtlig forhandling, meddeler retten ved sagens optagelse til dom eller kendelse parterne, hvornår dommen eller kendelsen vil blive afsagt. Har der ikke været mundtlig forhandling, meddeler retten inden dommens afsigelse parterne, hvornår der vil blive afsagt dom. Dette gælder dog ikke udeblivelsesdomme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskelove.dk

Hvad er den højeste domstol i Danmark?

Højesteret er Danmarks øverste domstol og fungerer som appeldomstol.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man se hvilke sager der er i retten?

Som udgangspunkt har enhver ret til at få indsigt i domme og kendelser i civile sager. I straffesager har journalister en udvidet adgang til aktindsigt, da journalister kan få aktindsigt i straffesager, der er afsluttet for mere end et år siden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retgodtatvide.dk