#3: Kemiske hævemidler: Normalt bager vi brød og boller med gær, hvilket kræver, at brødet hæver mindst to gange. Hvis du ikke har tålmodighed til det, kan du bage boller med bagepulver. Her skal brødet bages hurtigst muligt, efter at dejen er samlet, for at bagværket ikke falder sammen.
Hvor længe må en dej hæve ved stuetemperatur?
4 g gær passer til hævetid på køl natten over. 12 g gær passer til to timer i stuetemperatur. 25 g gær passer til en time i stuetemperatur. 50 g gær passer til en halv time i stuetemperatur.
Hvad sker der hvis en dej hæver for længe?
Når en dej hæver for meget, er der ikke mere hæveevne at give af, når det kommer i ovnen. Det kan resultere i et fladt brød eller et brød med en meget tæt krumme, da brødets struktur kollapser. For lang hævetid kan også give et surt brød.
Kan man ælte en dej for meget?
Når du ælter i et højt tempo, så dannes der meget friktionsvarme i skålen og der er overhængende risiko for, at dejen bliver varm/overkørt. Dette sker typisk, hvis dejen overstiger 29 grader.
Kan man redde en Overhævet dej?
Løsning på overhævet dej:
Fold dejen sammen, så den bliver spændt op og sæt den til at hæve igen, men i noget kortere tid - fx. 20 minutter. Det kan nogle gange redde den, men du får ofte et brød, som er noget tættere i krummen.
How long should you leave bread dough to rise for?
Hvorfor flyder mine boller ud?
Red en flydende og flad dej
Problem: Din dej flyder, og brødet bliver fladt og bredt, fordi der er for meget vand i dejen, eller fordi dejen er overhævet. Løsning: Hvis der er for meget vand i dejen, kan du tilsætte skårne hvedekerner, fuldkornsmel eller havregryn, som opsuger væsken og gør dejen fast.
Hvornår skal man putte salt i dejen?
Salt skal ikke tilsættes sammen med gær, da saltet har en hæmmende virkning på gæren. Kom derfor salt i dejen, når en del af melet er kommet i.
Hvad giver store lufthuller i brød?
Har man derimod fået trukket mere gluten ud af melet så dejen er blevet elastisk, så er virker det som en blød ny ballon. Den kan pustes meget op, og punkterer ikke. Det giver store bobler i brødets krumme.
Hvornår er en dej blød og smidig?
En tommelfingerregel er, at dejen først er færdigæltet, når den er glat og skinnende, det vil sige, at alle ujævnheder i strukturen er æltet ud. Det er vigtigt, at dejen føles blød og let mellem dine hænder, uanset om du ælter i hånden eller med røremaskine.
Hvad gør olie i en dej?
Olie er med til at skabe smidighed i din dej. Det kan være farligt at finde en opskrift og skippe olien i den, for fx. at gøre den mere fedtfattig - don´t. Det er altså smidgiheden, elasticiteten og krummen vi går efter her.
Hvad sker der hvis man bruger for meget gær?
For meget gær vil vil hæve brødet hurtig, men vil også lave en eftersmag af alkohol. Det vil også bruge alt sukkeret.
Kan gærdej stå natten over?
Koldhævning er når man lader dejen hæve et køligt sted, eksempelvis i køleskabet. Typisk koldhæver man en dej i 7-8 timer og derfor siger man typisk, at den skal hæve natten over i køleskabet. Dermed ikke sagt, at den skal hæve natten over. Du kan sagtens lave en koldhævet dej om morgenen og så bage den om aftenen.
Hvad gør æg i gærdej?
Ønsker du, at dine bagte boller skal se flotte blanke ud, er det oplagt at bruge æg til pensling. Når du pensler med æg, får dit bagværk den velkendte lysebrune overflade, som ser appetitlig ud. Hvis samme brune farve skulle opnås ved forlænget bagetid alene, ville du risikere, at bagværket blev mere tørt.
Er Koldhævning bedre?
Koldhævning er nemmere, da koldthævet dej ofte blot røres som en tyk grød og ikke skal æltes. Men det giver også andre fordele: melet får tid til at udvikle sig til en ægte brødsmag, og brødet bliver luftigt, saftigt, mere holdbart og med en bedre sammenhængende krumme.
Hvad sker der hvis dejen ikke hæver?
Det kan have været for kort tid til, at dejen kunne hæve korrekt. Prøv at lade den hæve lidt længere. Hvor var dejen placeret under hævningen? Rumtemperaturen kan også påvirke gæren.
Kan dej hæve i lufttæt beholder?
De 3 vigtige ting når dej gemmes:
gem altid i lufttæt beholder, så fugt bliver i dej. kom den i køleskabet, det nedsætter processer og sætter dejen på standby. tag dejen ud af køleskab 1 -2 timer før bagning, så den kan “vågne op” evt. hæve lidt.
Hvor længe skal en dej røres?
Skal du ælte i en køkkenmaskine, skal du ca. lade den ælte i 10-12 minutter. Du kan se, at dejen er færdig, når den slipper skålens kanter og sidder fast til rørekrogen. Når først dejen slipper, stopper du med at ælte, ellers risikerer du at overælte dejen.
Hvornår er dejen hævet nok?
Arbejder du med en dej, der kun består af mel, salt, vand og gær, er dejen færdighævet, når den slipper dine fingre let og du ikke efterlader mærker fra dine fingre i dejen.
Hvorfor smuldrer min dej?
For meget mel i dejen
For meget mel i dejen giver et tungt og kedeligt resultat. Konsistensen på kagen bliver mere smuldrende end svampet. Og det er der ikke meget ved. Du skal derfor være opmærksom, når du tilsætter mel i skålen.
Hvad betyder man skal ikke slå et større brød op?
Betydning: Man skal ikke gå i gang med et større projekt, end man kan overkomme at gøre færdigt.
Hvorfor bliver mit brød klægt?
En af årsagerne til, at brødet er klægt i midten, kan være, at brødet ikke har bagt længe nok. For at sikre, at det har næste gang kan du bruge et termometer, så du er sikker på, at kernetemperaturen i midten er brødet er 100°. En anden årsag kan være, at dejen ikke har hævet nok.
Hvorfor bruge brødkasse?
En god brødkasse fra Alstrøm forlænger desuden holdbarheden for brødet, og du undgår brødposer og krummer på køkkenbordet. Især hvis du har begrænset plads i dit køkken, er en brødkasse en rigtig god ide.
Hvad gør eddike i gærdej?
En lille smule sukker og eddike i dejen giver næring til gæren. Syrnede mælkeprodukter virker også bageforbedrende og giver god smag og forlænger holdbarheden.
Hvor meget vand til 1 kg mel?
Væsker med højt syreindhold skal du komme i dejen sammen med gæren, i brød hvor hævetiden er kort. Du må højst bruge 1-3 dl pr. kilo mel.
Hvor meget gær til 500 g mel?
Du kan regulere gærmængden i forhold til, hvor lang tid du lader dejen hæve. Til et brød med ca. 500 g mel kan du bruge følgende tommelfingerregel: Lader du den hæve et par timer, er 10-15 g nok, og har du kun 1 time til første hævning, skal du bruge omkring 25-30 g.