Salt ikke vandet du koger kartoflerne i Du gør det også nemmere for dig selv at mestre mosen, hvis du helt undlader at salte vandet, du koger dine kartofler i. Så bliver det nemlig meget lettere at mose kartoflerne, når de er kogt færdige.
Hvorfor kommer man ikke salt i vandet til kartoffelmos?
Det vigtigste trick til at lykkes med din kartoffelmos er ikke at komme salt i kogevandet. Saltet vil gøre kartoflerne klistrede, så resultatet bliver en klistret mos i stedet for en let og luftig mos. Du kan desuden med fordel varme mælken op, inden du kommer den i mosen – se tip i noten.
Hvorfor skal der salt i vandet når man koger kartofler?
Nok salt i kartoffelvandet sørger både for at tilføre grundsmagen salt til de tidlige sorter, som kan være lidt vandede i smagen, men også for at kartoflerne ikke udkoger. Saltningen holder på formen af de sene kartofler, som på grund af deres høje indhold af stivelse koger lettere ud. Her bør saltningen pr.
Hvorfor putter man salt i vandet når der koges grøntsager?
Til friskkogte grøntsager har salt betydning for grøntsagernes smag, ikke for den nødvendige kogetid. Salt hæver vands kogepunkt, men så lidt, at det i praksis ikke har betydning for kogetiden.
Hvorfor bliver kartoffelmos tynd?
Hvis du pisker for meget i din kartoffelmos, så bliver den bare tynd og klistret, og kommer til at minde om tapetklister. Tilsæt nu salt og peber (Husk at vi har kogt kartoflerne uden salt, så de skal have lidt ekstra).
Hvorfor salter jeg min kartoffelmos, ikke mit kogevand (og andre mosmyter afsløret)
Kan man redde en tynd kartoffelmos?
Hvis man er så uheldig at komme til at lave kartoffelmosen for tynd, kan den reddes med majsstivelse, og det kan ikke smages.
Hvorfor må man ikke blende kartofler?
Dog skal du vælge det rigtige redskab til at mose kartoflerne. En blender eller håndmixer ødelægger cellerne i kartoflerne, så mosen bliver sej og lang. Gør det i stedet blidt med en gaffel, kartoffelmoser, purépresser eller pres kartoflerne igennem en si eller et dørslag.
Hvad sker der hvis man putter en kartoffel i saltvand?
Kartoflerne i saltvand vil blive bløde, da vand fra kartoflen vil vandre ud i saltvandet – jo mere salt, jo mere blød kartoffel. Kartoflerne i postevand og kildevand vil bevare deres sprødhed.
Hvorfor putter man salt i vand?
En af vands vigtigste egenskaber er dets evne som opløsningsmiddel. Når man fx smider normalt bordsalt (NaCl) ned i vand, har vand så stor tiltrækningskraft på atomerne i saltet, at bindingen mellem Na+ og Cl- bliver brudt og vandmolekylernes negative og positive sider holder på ionerne. Dette kaldes at opløse.
Hvornår skal man putte salt i vandet?
Ifølge en række kogebøger skal salt først tilsættes, når vandet koger – ikke af kulinariske, men af energibesparende årsager. Salt hæver nemlig vandets kogepunkt. Mens almindeligt postevand koger ved 100 °C ved et lufttryk på 1 atmosfære som ved havoverfladen, afhænger saltvands kogepunkt af saltkoncentrationen.
Kan man Overkoge kartofler?
Nye kartofler kan nemt overkoges, og det er ærgerligt. Så forsvinder al nydelsen. Så hold falkeøjet åbent, når du koger nye kartofler. Tjek dem efter 5 minutter og sluk for varmen i god tid – og lad kartoflerne blive helt gennemkogte – men stadig faste!
Hvorfor er kolde kartofler sundere end varme?
Resistent stivelse i kartofler
Resistent stivelse kan sammenlignes med kostfibre, der er en type kulhydrat, som ikke giver blodsukkerstigning. Kogte kolde kartofler har derfor et lavere indhold af stivelse (kulhydrat) end varme kartofler.
Hvad sker der når man koger saltvand?
Saltet i havvand, som nævnt i andre svar, er mere skadeligt end det gavner dig at drikke havvandet. Hvis du koger det er det vandet der fordamper, ikke saltet. Dermed opnår du en større koncentration af salt i det resterende vand.
Hvorfor må man ikke bruge elpisker til kartoffelmos?
Lad din elpisker og foodprocessor blive i skabet, når du skal mose kartoflerne. Det sprænger cellerne i kartoflerne, så de frigiver stivelse, og din mos ender som en klistret en af slagsen. Mos i stedet kartoflerne med et jern der er beregnet til det. En gaffel kan også klare arbejdet som kartoffelmoser.
Kan man fryse kartoffelmos?
Når de er kolde, kan de fryses i en lufttæt beholder. Kartoffelmos: Du kan godt fryse kartoffelmos ned, selvom konsistensen måske vil ændre sig lidt.
Hvordan kan jeg gøre en kartoffelmos tykker?
Hvis man er så uheldig at komme til at lave kartoffelmosen for tynd, kan den reddes med majsstivelse, og det kan ikke smages.
Hvad koger hurtigst saltvand eller vand?
“Salt får vand til at koge langsommere, men det er kun ved meget høje koncentrationer. Når vi snakker så små mængder, som vi bruger i madlavning, kan det næppe gøre nogen forskel,” fortæller han. For at hæve kogepunktet for 1 liter vand, skal der 58 gram bordsalt i vandet.
Hvorfor putter man salt i pasta?
Ved at komme meget salt i vandet til pastaen, undgår du at skulle oversalte saucen. Selvom det dog kan virke voldsomt at smide 10 gram groft salt i per liter vand, men man skal ikke være bange for at putte for meget salt i vandet. Det er desuden lettere at få pastaen helt perfekt, når der er nok salt i vandet.
Hvorfor må man ikke drikke for meget vand uden at få salt?
Christian Selmer, 1. reservelæge på Medicinsk Afdeling, Amager Hospital, forklarer, at man ved vandforgiftning drikker for meget postevand uden at få salt, og derfor fortyndes indholdet af salt i kroppen, og så kan man blive dårlig.
Hvorfor opstår osmose?
Såfremt en opløsning adskilles fra det rene opløsningsmiddel ved en membran, der er passabel for opløsningsmidlets molekyler (fx vandmolekyler), men ikke for de opløste stoffers molekyler, vil der forekomme osmose.
Hvad er koncentrationen af salt inde i en kartoffel?
Kartoffel i 1% saltkoncentration- Fordi salt koncentrationen er så tæt på kartoflens salt koncentration, ville man ikke kunne se den store effekt. Kartoflen kan blive lidt lettere, blødere og kortere i længde. Kartoffel i 3% saltkoncentration – kartoflen vil blive en del lettere og meget blødere.
Hvornår er kartofler giftige?
Grønne og spirede kartofler bør ikke kunne findes i et supermarked/grønthandel. Hvis kartofler har grønne pletter, kan de have et højt indhold af solanin og skal derfor kasseres. Spis kun kartoflens knold, da alle de øvrige plantedele er giftige. Opbevar ikke kartofler i lys.
Hvorfor kan man ikke fryse kartofler?
Her er problemet lidt det samme som med frugt og grøntsager, nemlig det høje vandindhold, som danner iskrystaller, hvis de kommer i fryseren rå. Det giver bløde og kedelige kartofler, når du tør dem op igen. Kartofler skal helst opbevares køligt og mørkt.
Kan man tabe sig ved at spise kartofler?
Kartofler kan du sagtens spise på en slankekur. Kartofler indeholder fibre, der giver en lang mæthedsfornemmelse og en god fordøjelse. Kartofler er propfyldt med C-vitaminer og så indeholder de fire gange færre kalorier, end fx hvide ris.
Hvor mange kartofler må man spise om dagen?
VIDSTE DU. En person, der har et dagligt energiforbrug på 10 MegaJoule skal spise 500 gram kartofler, ris og brød om dagen – heraf skal 250 gram være kartofler. Man må gerne spise kartofler hver dag. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser kartofler 4 dage om ugen og pasta og ris de andre dage.