Ifølge aftaleloven er det bindende for begge parter, når tilbudsgiver – fx dig, der sælger din bil – har fremsat et tilbud, som modtager – bilens køber – har accepteret. Reglerne er klare: aftalen er bindende, uanset om den er mundtlig eller skriftlig.
Hvornår er der indgået en bindende aftale?
Som udgangspunkt er der indgået en gyldig og bindende aftale, når der er afgivet et tilbud og en accept af tilbuddet. Det betyder, at hvis du tilbyder at sælge din bil for 50.000 kr., og køber takker ja til tilbuddet, så er både du og køber forpligtet til at overholde aftalen.
Hvornår bliver et tilbud til en juridisk bindende aftale?
Hvornår er et tilbud bindende? Et tilbud er bindende, når tilbudsgiver har givet et tilbud, og modtageren accepterer tilbuddet. Er der tale om en opfordring til tilbud, som ved husomdelte reklamer, er tilbudsgiver (butikken) ikke tvunget til at sælge varen, hvis den for eksempel er udsolgt.
Er aftaleloven Deklaratorisk?
Aftalelovens regler om aftaleindgåelse er beskrevet i lovens kapitel 1, §§ 1-9, og gælder for aftaler mellem privatpersoner, erhvervsdrivende og offentlige virk- somheder. Aftalelovens § 2-9 om aftaleindgåelse er deklaratoriske, hvilket betyder at lov- reglerne er fravigelige.
Hvornår er en leasing aftale bindende?
Når du først har skrevet under på en slutseddel, er aftalen bindende. Du kan altså som udgangspunkt ikke fortryde dit bilkøb, når først du har underskrevet slutsedlen.
Vil du kunne planlægge din egen begravelse?
Hvornår kan en aftale ophæves?
Ophævelse er inden for jura ophør af en aftale, der indtræder, ved at den ene part meddeler den anden part, at aftalen ophæves. Ophævelse forudsætter, at der foreligger en nærmere angiven misligholdelsesgrund, fx at ydelsen er mangelfuld eller leveret for sent.
Kan man fortryde en aftale?
Et køb er en bindende aftale, og du kan som udgangspunkt ikke fortryde dit køb. Selvom mange butikker tilbyder en retur- eller bytteret, er det ikke en ret, du har efter lovgivningen, hvis det ikke er aftalt ved købet.
Hvad siger aftaleloven?
Aftalelovens navn, kaldenavn og forkortelse
"Lov om aftaler og andre retshandler på formuerettens område" som i § 1 fastslår, at "Tilbud og svar på tilbud er bindende for afgiveren". Dette betyder, at aftaleparterne som udgangspunkt er bundet af det, de aftaler. I daglig tale kendes denne lov også som "aftaleloven".
Hvilke aftaler er omfattet af forbrugeraftaleloven?
Som forbruger er du beskyttet af forbrugeraftaleloven, når du foretager et forbrugerkøb. I maj 2022 blev loven ændret, så den også beskytter forbrugere, der indgår aftaler om levering af digitale tjenester og digitalt indhold. Det gælder også, når du "betaler" med dine personoplysninger - data - i stedet for penge.
Hvad er formålet med aftaleloven?
Formålet med Aftaleloven er at regulere og sikre retsgyldige aftaler mellem parter. Loven fastsætter de grundlæggende regler og principper, der gælder for indgåelse, fortolkning og opfyldelse af aftaler.
Hvornår er et tilbud bindende for afsender efter Aftl?
Det følger af aftaleloven, at et tilbud – og svar på tilbud – er bindende for afsenderen. Et tilbud anses derfor som værende et løfte, der har retsvirkninger. Der foreligger først afgivelse af et tilbud, når afsenderen har taget definitivt stilling til indholdet.
Hvilken regel i aftaleloven definerer et tilbud?
Tilbud og svar på tilbud er bindende for afgiveren. Reglerne i §§ 2-9 kommer til anvendelse, for så vidt ikke andet følger af tilbudet eller svaret eller af handelsbrug eller anden sædvane.
Hvordan kan en aftale være ugyldig?
En aftale kan blive ugyldig, hvis der foreligger en stærk eller en svag ugyldighedsgrund. De svage ugyldighedsgrunde er svig, udnyttelse, fejltagelse og simpel tvang.
Kan et tilbud eller en accept tilbagekaldes?
Det er dog i et vist omfang muligt at tilbagekalde et tilbud. Tilbud og accepter kan i medfør af Aftalelovens § 7 tilbagekaldes, hvis tilbagekaldelsen kommer frem til tilbudsmodtageren "inden" eller senest "samtidig med", at han får kundskab om løftet.
Er en aftale på sms bindende?
Der er ikke formkrav til, hvordan aftaler skal indgås, og mundtlige aftaler (eller SMS-aftaler) er ligeså bindende som skriftlige – blot de kan bevises, men det kan ofte være svært, hvis der ikke er vidner eller andre sikre holdepunkter som eksempelvis optagelser af samtalen eller parternes efterfølgende handlinger.
Hvad er negativ aftalebinding?
Negativ aftalebinding er, når en erhvervsdrivende fremsender en vare eller tjenesteydelse, hvor der ikke er indgået nogen aftale mellem den erhvervsdrivende og forbrugeren, og derfor skal forbrugeren ikke betale for den fremsendte vare eller tjenesteydelse.
Er aftaleloven Præceptiv?
aftaleloven. Aftalelovens §§ 2-9 kan fraviges ved aftale, mens aftalelovens kapitel 3 om ugyldige viljeserklæringer er præceptiv.
Er en e mail juridisk bindende?
e-mail derfor have været gyldig. I en nyere sag fra 2016 hvor der også var aftalt krav om skriftlig opsigelse fra lejer, afsagde Østre Landsret en kendelse, hvorefter en lejers opsigelse pr. mail var gyldig og bindende, da udlejer havde accepteret opsigelsen og bekræftet den både ved e-mail og brev.
Hvad sker der hvis man ikke overholder en aftale?
Hvad sker der hvis man ikke overholder en aftale? I de fleste tilfælde bliver kontrakten ophævet af misligholdelsen. Men det giver den forurettede part ret til at kræve erstatning eller et nedslag i prisen - hvis kontrakten inkluderer et køb eller en pris. Dog skal der her være tale om væsentlig misligholdelse.
Hvornår er et løfte tilbagekaldt?
Det såkaldte løfteprincip er udtrykt i Aftalelovens § 7, der kun giver en løftegiver mulighed for at tilbagekalde sit løfte, fx et tilbud, en accept eller et afslag på et tilbud, frem til det tidspunkt, da løftet kommer til modtagerens kendskab. Efter dette tidspunkt kan løftet ikke længere tilbagekaldes.
Hvad betyder en aftale?
En aftale er et eller flere løfter, der danner rammen om, hvordan to eller flere parter skal optræde. Ordet anvendes både om dagliglivets uforpligtende tilkendegivelser og om de juridiske aftaler, der kendetegnes ved at kunne gennemtvinges under en eller anden form ved domstolene.
Hvornår gælder 14 dages fortrydelsesret ikke?
Du har som udgangspunkt altid 14 dages fortrydelsesret, når du køber varer på nettet. Der er dog enkelte undtagelser, fx ved levering af mad og drikke eller billetter til et kulturarrangement på en bestemt dato.
Hvornår har man 14 dages fortrydelsesret?
Fortryder du dit køb, skal du senest 14 dage efter modtagelsen af varen give sælgeren besked om, at du vil fortryde købet. Fristen på 14 dage er overholdt, hvis du blot har meddelt sælger, at du vil fortryde købet inden fristens udløb. Derefter har du yderligere 14 dage til at få pakken afsendt til sælgeren.
Hvordan opsiger man en aftale?
Når du skal sige op, bør du gøre det skriftligt, så du kan dokumentere, at du har meddelt din opsigelse. Du kan formulere din opsigelse således: "Jeg, [navn], opsiger min stilling d.d. til fratræden [dato for sidste arbejdsdag]." Din opsigelse behøver ikke at indeholde en begrundelse for, hvorfor du siger op.