Frisk timian kan høstes løbende gennem sæsonen, men du kan også høste flere stilke ad gangen, binde dem sammen og hænge dem til tørring i et mørkt, tørt og varmt rum. Du kan sagtens købe tørret timian som krydderi i supermarkedet, men der er altså noget over at tørre sine helt egne krydderurter.
Hvornår høstes timian?
Som krydderi kan timian høstes hele året, og bundtes til tørring. Krydderurten kan du få glæde af til mange former for madlavning. Timian er blandt andet godt til fisk, fjerkræ eller supper. Du kan også bruge timian i urtethe og kryddersnaps.
Hvornår skal man klippe timian ned?
Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.
Hvordan ser frisk timian ud?
Almindelig timian
Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.
Sådan høster du timian
Er timian Vinterhårdfør?
Timian, Thymus, er vinterhårdfør og beholder bladene, så man kan høste vinteren igennem.
Er timian flerårig?
Timian er flerårig, hvilket betyder, at den ikke skal overvintre. Det kan dog være en fordel at vinterdække krydderurten med granris eller barkflis, når frosten kommer, så rødderne ikke fryser for meget, og planten dør.
Kan man spise stilken på timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Hvordan plukker man frisk timian?
- Frys. Det er tit både besværligt og tidskrævende at nippe de små timianblade af de friske grene. ...
- Rulle og nulre. Tag posen ud af fryseren og skiftevis nulr og rul posen mellem dine hænder. ...
- Ryste, ryste. Efter få sekunder har du frigjort bladene fra stilkene.
Er timian te sundt?
Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber.
Hvordan fryser man timian?
Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.
Hvordan opbevarer man timian?
Afskåret timian opbevares på køl i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren og har mest smag og aroma de første par dage. Har du mange timiankviste, så hæng dem til tørre og opbevar dem derefter mørkt og tørt. Så kan du altid drysse timian i vinterens gryderetter og supper.
Kan man fryse frisk timian?
Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Hvordan tørrer man timian?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Hvad er timian godt for?
Timian kan give øget energi, og er rig på C-vitamin, kalium og jern. Det har været brugt som lægeplante i årtusinder og har en meget kraftig antiseptisk effekt. Forskning viser også at den har et stort indhold af thymol som har en bakterie- og svampehæmmende effekt.
Hvornår er timian i sæson?
salvie, timian og kokleare – beholder bladene om vinteren, og her kan man hente friske blade året rundt.
Kan man bruge tørret timian i stedet for frisk?
Tørrede urter er stærkere og mere koncentrerede, og kan ofte være en anelse bitre i smagen. Derfor bruger du typisk ikke lige så meget, som når du anvender friske krydderurter. En tommelfingerregel lyder, at 1 tsk. tørret, formalet eller stødt krydderurt svarer til 1 dl frisk, hakket krydderurt.
Hvor meget tørret timian i forhold til frisk?
Har du ikke den frisk krydderurt, fx frisk timian - så brug den tørrede, men meget mindre. En tommelfingerregel er, at står der 1 dl frisk hakket krydderurt, så brug 1 spsk tørret.
Hvorfor dør min timian?
Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.
Hvilket land kommer timian fra?
Timian (Thymus vulgaris) er en af de ældste krydderurter, der kendes til. Oprindeligt stammer den 30 centimeter høje plante fra Sydeuropa, men dyrkes overalt i verden – også herhjemme, hvor den i mange haver er fast bestanddel blandt krydderurterne.
Hvor meget sol skal timian have?
Timian kan dyrkes i de fleste jordtyper, så længe jorden er godt drænet. Det er dog vigtigt at vælge det rigtige sted til din timianplante, da den trives bedst i fuld sol. Find derfor et sted i haven, hvor timianen vil få mindst 6 timer med direkte sollys hver dag.
Er tørret timian sundt?
Timian er godt for meget – og måske mere end du lige går og regner med. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.
Hvornår skal man klippe krydderurter ned?
Krydderurter, som er flerårige og består af træagtige, små grene, kan med fordel beskæres i foråret for at fremme ny vækst.
Kan timian stå i skygge?
Timian er en solelskende plante, og den skal derfor helst placeres i fuld sol. Til gengæld kræver den ingen vanding eller gødning, og den er ekstremt hårdfør – faktisk regnes timian mellem de mest hårdføre krydderurter.
Hvad betyder timian?
Timian (Thymus) er en slægt med mere end 350 forskellige arter i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Det er aromatisk duftende stauder eller halvbuske med spinkle eller trådagtige stængler, som er firkantede i tværsnit og fint behårede. De ovale blade sidder modsat og er hele, helrandede og ofte stedsegrønne.