Kan gynækologen se celleforandringer?

Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen. Hvis den viser HPV og/eller forandrede celler, bliver du henvist til en gynækolog. Her får du en kikkertundersøgelse og gynækologen tager vævsprøver fra livmoderhalsen for at se, om der er tale om egentlige celleforandringer på livmoderhalsens dybereliggende celler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan en gynækolog se celleforandringer?

Lægen undersøger dig ved en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen ser og mærker lægen nøje på livmoderhalsen . Hvis lægen finder forandringer, sår eller en knude på livmoderhalsen, der giver mistanke om celleforandringer eller kræft, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan en gynækolog se om man har kræft?

Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvordan opdager man celleforandringer?

Celleforandringer opdages ved en celleprøve fra livmoderhalsen. Prøven udføres med en lille børste, som opsamler celler fra livmoderhalsen. Denne celleprøve kaldes også smear. Kvinder mellem 23 år og 49 år tilbydes en smearundersøgelse hvert tredje år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk

Kan lægen se livmoderhalskræft?

Screeningen for livmoderhalskræft foregår ved en underlivsundersøgelse hos din egen læge. Hos nogle praktiserende læger er det en sygeplejerske, der foretager smear-testen. Hvis du har symptomer fra underlivet, skal du meddele dette ved tidsbestillingen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Celleforandringer og behandling



Kan man få taget celleskrab hos gynækolog?

Hvis der er celleforandringer i din prøve, bliver du tilbudt at få taget en opfølgende celleprøve eller yderligere undersøgelser hos en gynækolog, afhængigt af, om celleforandringerne er lette eller svære.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvad kan man se ved en gynækologisk undersøgelse?

Ved den gynækologiske undersøgelse vil lægen ser på de ydre kønsorganer, skeden og livmoderhalsen, og for at få bedre overblik bruger lægen forskellige instrumenter ved undersøgelsen. Efter at have set på livmoderhalsen tager lægen eventuelt en celleprøve fra livmoderhalsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man mærke celleforandringer?

Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende. Pletblødninger efter samleje, mellem menstruationerne eller efter overgangsalderen (klimakteriet)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Hvor hurtigt udvikler celleforandringer sig?

Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Er det normalt at have celleforandringer?

Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad er tegn på kræft i underlivet?

De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad er tegn på livmoderkræft?

De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en​ mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Hvor ofte skal man tjekkes for celleforandringer?

Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Kan man se celleforandringer på livmoderhalsen?

Screening for celleforandringer. Celleforandringer på livmoderhalsen giver sjældent symptomer. Undersøgelser har vist, at man kan opdage mange celleforandringer i tide, hvis man tilbyder regelmæssige celleprøver fra livmoderhalsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan man have celleforandringer uden HPV?

Man deler celleforandringer i lette, moderate og svære celleforandringer. Man kan også få påvist abnorme celler, der ikke nødvendigvis er celleforandringer, men som oftest ser anderledes ud pga samtidig HPV infektion. Disse skal blot kontrolleres.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynbergholdt.dk

Hvor mange kvinder har celleforandringer?

Introduktion: Næsten 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer på livmoderhalsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ugeskriftet.dk

Er svære celleforandringer kræft?

Celleforandringer er ikke det samme som kræft, og det er langt fra alle celleforandringer, der fører til kræft senere hen. Udviklingen fra cellefor- andringer til livmoderhalskræft kan ske i løbet af en periode på 10-15 år – men i sjældne tilfælde går der blot et par år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Er man sygemeldt efter keglesnit?

Der er ingen egentlig sygemelding. For at give såret ro til at hele bør du dog undlade tunge løft og anden fysisk anstrengelse i en uge efter indgrebet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynekolog.dk

Er HPV og celleforandringer det samme?

HPV er en fællesbetegnelse for op til 200 forskellige typer virus. Af disse, har 13 typer en større tendens til at forårsage celleforandringer på livmoderhalsen. Disse forandringer kaldes også forstadier, fordi de kan udvikle sig til kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få celleforandringer igen efter keglesnit?

Det væv, der fjernes ved keglesnittet, bliver undersøgt i mikroskop for at sikre, at der er sundt væv hele vejen uden om området med celleforandringer. Hvis der er det, regner lægerne med, at alt sygt væv er fjernet. Celleforandringer kan i sjældne tilfælde komme igen, og så kan der foretages et nyt keglesnit.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsyddanmark.dk

Hvad sker der hvis man har celleforandringer?

Celleforandringer i underlivet kan være forstadier til livmoderhalskræft. Disse celleforandringer skyldes en påvirkning fra en HPV-virus. Celleforandringer i underlivet ses ofte, men det er kun i ganske få tilfælde, at de udvikler sig til livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynaekolog-vittrup.dk

Hvor mange får konstateret celleforandringer?

Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Kan man se livmoderhalskræft på ultralydsscanning?

Kræft i livmoderhalsen kan ikke bestemmes med ultralyd. I livmoderhulen kan der påvises polypper, som oftest kan fjernes med kikkert nedefra (hysteroskopi). Ved kræft i livmoderhulen kan ultralyd rejse mistanke om sygdommen, specielt hos kvinder, der har passeret overgangsalderen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvordan tester man for kræft i underlivet?

Diagnosen stilles ved en gynækologisk undersøgelse, hvor lægen undersøger skeden og livmoderhalsens slimhinde. Hvis der er en synlig knude, bliver du henvist til speciallæge, hvor du vil få taget en vævsprøve, som sendes til nærmere undersøgelse under mikroskop. Svaret på vævsprøven får du efter 6 til 10 dage.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor hurtigt kan livmoderhalskræft udvikle sig?

Det tager ofte mange år, fra man bliver smittet med en af de HPV-ty- per, der kan give forstadier, til man rent faktisk udvikler forstadier og i nogle tilfælde senere livmoderhalskræft. Derfor kan det være svært at vide, hvornår og af hvem man er blevet smittet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk